– Folk spør hva i helvete en sort person gjør der inne

Alexander har fått kjenne rasismen på kroppen allerede før premieren på «Den siste Viking». Se hvilke 17 deltakere han skal kjempe mot i TV-konkurransen. 

Mandag ettermiddag presenterte TVNorge sine 18 deltagere til storsatsingen «Den siste viking», med premiere 24. februar. Det er duket for storslåtte scener og beinhard kamp, når det skal avgjøres hvor i landet den siste viking kommer fra.

Allerede en uke før premieren har folk engasjert seg på nett og i sosiale medier, og en av de som har fått mange tilbakemeldinger lenge før han har vært på tv-skjermen, er 20 år gamle Alexander Skadberg.

Den nordlandske 20-åringen, opprinnelig fra Colombia, har fått kjenne rasismen på kroppen.

Tilbakemeldingene har vært mange, og ikke alle har vært av den hyggelige sorten. 

FRA VARG VEUM TIL REALITY: Skuespilelr Trond Espen Seim er kanskje aller best kjent fra Varg Veum-filmene. Nå leder han TVNorges store realitysatsing. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
FRA VARG VEUM TIL REALITY: Skuespilelr Trond Espen Seim er kanskje aller best kjent fra Varg Veum-filmene. Nå leder han TVNorges store realitysatsing. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Mye fæle meldinger

Blant annet har det kommet flere rasistiske meldinger i sosiale medier. 

– Jeg har fått mye kritikk på grunn av det. Jeg er sort og veldig stolt over det. Men jeg sier det selv, jeg er den eneste nordlendingen her. Jeg er viking, men jeg er en sort viking. Jeg er fra Norge, og jeg koser meg, sier Alexander, som ble adoptert fra Colombia da han var 22 måneder gammel.

– Hva har kritikken gått ut på?

– Jeg har fått kritikk på at en viking ikke var svart, hva i helvete gjør en sånn som meg der inne. Hvorfor er du der, hva gjør du...Jeg har fått mye fæle meldinger, og har tenkt på om det var lurt å være med på det. Men jeg sier til meg selv at dette skal være en opplevelse for livet. Jeg har lært masse om vikingtiden og blitt kjent med fantastiske folk. Jeg er nordlending, så dette tåler jeg. Det er ikke noe problem, sier Alexander.

– Norge trenger å lære mer

Han forteller at han lar seg overraske over tilbakemeldingene han har fått etter at promoen første gang ble sendt på TVNorge.

– Jeg trodde det norske folk hadde skjerpet seg. Jeg trodde de var flinkere til å ikke psyke ut folk på en slik måte. Det ser ut som at Norge trenger å lære mer. Men de folkene som sitter og sier slike ting har det som regel jævelig selv, tror jeg. Men de bør være forsiktig med hva de skriver på nettet, for det kan plutselig skje dem selv, sier han.

Her er de 18 deltakerne som skal kjempe om å bli «Den siste viking»: