Bitter fjerdeplass for Bjørndalen

«Uslåelige» Martin Fourcade tok sitt første OL-gull på stor fransk dag i Sotsji.

SOTSJI/BERGEN (TV 2): Det ble fransk gull på herrenes 12,5 km jaktstart. Ingen kunne tukte Martin Fourcade (25), som vant foran Ondrej Moravec fra Tsjekkia og sin landsmann Jean Guillaume Beatrix.

Ole Einar Bjørndalen havnet utenfor pallen på en sur fjerdeplass, etter tre bom totalt. 

Bjørndalen lyktes dermed ikke i forsøket å bli tidenes vinterolympier med 13 OL-medaljer.

Bommen på siste ødela

Med gull ville Bjørndalen, som gikk ut først på jaktstarten etter seieren på 10 kilometeren lørdag, også tangert Bjørn Dæhlies åtte OL-gull.

– Fysisk var det like bra som sist løp. I skytingen prøvde jeg å være offensiv og gå på. Det gikk nesten. Det er veldig lite som skal til for at det sitter, men det ble en for mye på siste stående. Det var synd, sier Bjørndalen.

 – Er du overrasket over at du kom så høyt med de bommene?

– Ja, jeg er det. Jeg gjorde løpet som jeg planla og var offensiv på standplass, det hjelper det. En bom mindre så hadde jeg vært der, så det er bra.

– Du var veldig tett oppi Beatrix?

– Han gikk veldig fort i starten av runden. På slutten hadde jeg mye krefter igjen, og da kjørte jeg bra. Men jeg var veldig redd for Ustjugov, så jeg turte ikke kjøre hardt nok. Jeg var litt for redd at jeg skulle få det for tidlig, og hadde litt for mye krefter igjen på slutten. Man lærer. Det er veldig vanskelig å gå maks i denne løypa. Plutselig kommer hammeren, og da er det bråstopp.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

«Uslåelige» Fourcade

For seiersvante Fourcade ble løpet en stor triumf. Han har vært overlegen i verdenscupen de siste årene og har vunnet tilsvarende distanse i VM to ganger, men stod med en sølvmedalje fra Vancouver som sitt beste resultat i OL foran mandagens jaktstart.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg er verdens lykkeligste mann, sier Fourcade til TV 2.

– Jeg liker ikke å si det, for jeg er virkelig ikke en sånn type, men underveis i løpet følte jeg meg uslåelig, sier Fourcade.

Tungt i sporet for Svendsen

Emil Hegle Svendsen skjøt bare én bom, men slet i sporet og måtte se seg slått med 40,2 sekunder. Det holdt til en 7. plass.

– Jeg fikk ikke den flyten jeg ville ha, og føret var jævlig tungt. Det er kjipt, sier en skuffet Svendsen til TV 2.

Tarjei Bø (to bom) ble nummer 27, mens Johannes Bø (én bom) endte på 32. plass.

Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no

Bjørndalen feilfri på første skyting

Tempoet var høyt ut fra start, og en som fikk merke konsekvensen av det var Andrij Deryzemlja. I en av svingene forsvant ukraineren plutselig ut av løypen.

Åtte utøvere, med Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen, kom samlet inn til første liggende skyting.

Bjørndalen plaffet ned blinkene i sitt sedvanlige raske tempo og var først ut i sporet, men fikk raskt følge av utfordrere som Anton Sjipulin, Jean-Philippe Le Guellec, Dominik Landertinger, Jaroslav Soukup og Fourcade.

Også Emil Hegle Svendsen gjorde rent bord på første skyting.

Bom for de norske

På andre liggende gikk det ikke like bra for de norske: Bjørndalen og Svendsen måtte begge tåle én bom hver.

Fourcade, Landertinger og tsjekkeren Jaroslav Soukop skjøt derimot igjen feilfritt og dannet raskt en trio i tet – etter at lederen Le Cuellec falt og brakk skien.

Bjørndalen fikk en sjanse til å ta hente seg inn igjen da Fourcade, Landertinger og Soukup alle fikk en bom på tredje skyting, men 40-åringen bommet og måtte også ta en strafferunde.

Inn mot fjerde og siste skyting ledet Fourcade, med en liten luke ned til Landertinger. Bak fulgte Bjørndalen – med rundt 20 sekunder opp til Fourcade.

Fullklaff for Fourcade

Franskmannen var iskald på siste skyting og prikket ned samtlige blinker, mens Landertinger bommet to ganger.

Da innså Fourcade at gullet var innen rekkevidde – og tok seg tid til å feire litt før han tok fatt på innspurten til mål.

Se siste skyting i videovinduet til høyre.

Skjøt seg bort på siste

Bjørndalen hadde muligheten til å sikre en medalje med feilfri skyting, men bommet på aller siste skudd – nordmannens tredje bom totalt mot Fourcades ene.

I mål var Martin Fourcade 14,1 sekunder foran Moravec, mens Bjørndalen ikke lyktes å hente inn Beatrix' forsprang og skled over målstreken drøyt sekundet bak franskmannen på bronseplassen.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2