PUNKTUM: OL blir Andreas Håtveits aller siste konkurranse, og det kan bli en fest i det som 27-åringen karakteriserer som en av de beste løypene han har kjørt i. Foto: Pål Schaathun.
PUNKTUM: OL blir Andreas Håtveits aller siste konkurranse, og det kan bli en fest i det som 27-åringen karakteriserer som en av de beste løypene han har kjørt i. Foto: Pål Schaathun.

OL blir karrierepunktum for Håtveit: – Skal avslutte med stil

Andreas Håtveit blir snart pappa på heltid, men mener OL-løypa passer han perfekt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 - Det blir litt deilig også. Jeg er ikke så glad i sånn konkurransestress, og press. Jeg syns det er en fin måte å slutte på, det er jo OL, sier 27-åringen som tok avgjørelsen rett etter jul om at dette blir hans siste sesong. 

OL blir punktum

Nå innrømmer Håtveit, som har hele åtte X Games-medaljer i samlingen, at han heller ikke kommer til å kjøre flere konkurranser etter OL denne sesongen. 

– Dette blir punktum ja, men uansett hvordan det går her er jeg veldig fornøyd. Jeg har drevet med dette i 10, og tatt med meg litt av hvert på veien. Så det blir jo litt rart, men jeg tror det blir bra også, sier han. 

Snart er det kona Elise og sønnen Syver som kommer til å få full oppmerksomhet fra veteranen, som er den eldste utøveren i freeski. Han er likevel glad han får med seg et OL, og går inn for å sette et skikkelig punktum

 Det er kult å være med i OL, men det er ikke livet om å gjøre å ta med medalje herfra. Men jeg skal avslutte med stil i allefall, det er helt sikkert, understreker Håtveit. 

 En av de beste løypene

For 27-åringen har fått akkurat den løypa han håpet på til den store finalen til karrieren. 

 Folk var redd for at det kom til å bli små hopp, og dårlig. Og at dette skulle bli så elendig, og det er det ikke. Det er en av de beste løypene jeg har sett. Jeg syns de har gjort en kjempejobb. Store, fete og trygge hopp spør du meg, sier han. 

Landslagskollega Aleksander Aurdal er like fornøyd som Håtveit, men ikke like rolig. 

 Det er en veldig bra løype, og nå begynner det å dra seg til. Triksene begynner å komme, og nervene blir større for hver dag. Man merker at det nærmer seg. Kommer man seg til finale er det ikke noe vits i å holde tilbake, understreker Aurdal. 

Ikke redd for ny dommerskandale

Han tror heller ikke det blir den samme diskusjonen rundt dømmingen som vi så i slopestyle-finalen for snowboarderne, der mange mente at Ståle Sandbech burde fått tildelt gullet. 

 Snowboarderne hadde veldig ukjente dommere. Mange av dem hadde jo ikke hørt de navnene før. Vi derimot har jo dommere nå som har dømt oss før, og vi vet at de er flinke. Jeg tror ikke det kommer til å bli  noen store skandaler sånn sett, sier Aurdal. 

Dommerne som dømmer i OL er tilknyttet FIS - det internasjonale skiforbundet. Snowboardernes konkurranser dømmes av andre dommere, og ofte brukes et annet dommersystem der det gis poeng for hvert element, ikke en poengsum basert på totalinntrykk. 

 Jeg er ikke redd for skandaler. Dommerne som dømmer her er de samme som dømmer på world cup-konkurransene hele sesongen, så vi veit mer hva vi går til enn snowboarderne gjorde siden de har andre dommere på de fleste av sine konkurranser, sier landslagssjef Christopher Frankum. 

Lover trippel-forsøk

Yngstemann Øystein Bråten har også funnet seg til rett i OL-løypa. 18-åringen har tidligere landet det vanskelige trikset trippelcork, og er ikke snauere enn at han nesten lover å prøve trikset dersom han tar seg til finalen. 

 Det er helt klart mulig å gjøre trippel her. Jeg er ikke helt sikker på om jeg skal gjøre det i kvaliken, for jeg føler jeg har et ganske bra run uten den. Men i finalen må du nok ha det for å vinne, og jeg kommer nok til å steppe opp da. Jeg begynner å glede meg helt sykt til torsdag, og føler at runet mitt begynner å sitte, sier Bråten som er lillebror til snowboarder Gjermund Bråten. 

Han har vokst opp bare en kort kjøretur unna eldstemann Håtveit, som etter bronsen i X Games i januar var veldig lysten på å også prøve seg på det vanskelige trikset før han legger skia på hylla. 

 Den ene dagen på trening hadde jeg lyst til å prøve på trippel. Så jeg må se den an, men det kan godt hende at jeg prøver å sende den hvis hoppene er like fine som i dag, smiler veteranen lurt. 

Andreas Håtveit, Aleksander Aurdal, Øystein Bråten og PK Hunder kjører kavlifisering, og forhåpentligvis finale i slopetyle torsdag.