GRAV: Linn Madelen Bråthen ligger gravlagt i Stathelle. Diktet på gravsteinen er skrevet av hennes bror, Glenn. (Foto: Privat)
GRAV: Linn Madelen Bråthen ligger gravlagt i Stathelle. Diktet på gravsteinen er skrevet av hennes bror, Glenn. (Foto: Privat)

I sjokk etter tiltale: – Derfor tok ikke Linn Madelen (33) sitt eget liv

Bestevenninnen og familien er ikke i tvil om at 33-åringen ønsket å leve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag besluttet riksadvokaten at Lars Trøen van Hoegee ikke skal tiltales for å ha drept Linn Madelen Bråthen (33), men at det skal utferdiges en tiltale for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand.

«Det har ikke latt seg gjøre å bringe på det rene hvordan avdøde falt fra broen, og etter riksadvokatens vurdering er det derfor ikke bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for drap», står det i tiltalen.

Beskjeden kom som et sjokk på hennes familie og venner.

– Saken er ikke over. Det kommer en ny runde i retten, sier Linn Madelens bror, Glenn til TV 2.

Familien håper nå at den kommende rettssaken kan gi de svar på hva som egentlig skjedde på Brevikbrua natten da 33-åringen døde. 

Fremtidsplaner

I dagene etter dødsfallet jobbet den nærmeste kretsen rundt Bråthen intenst med å finne spor og bevis for at 33-årige Linn Madelen ikke hadde hoppet fra Brevikbrua og tatt sitt eget liv. 

SORG: Therese Rørholt betegner Linn Madelen som sin søster. ( Foto: TV 2)
SORG: Therese Rørholt betegner Linn Madelen som sin søster. ( Foto: TV 2)

– Linn hadde på en måte funnet veien sin. Hun hadde store framtidsplaner og hadde på en måte funnet roen. Hun følte at hun var lykkelig, og at hun hadde mennesker rundt seg som var glad i henne, sier bestevenninnen Therese Rørholt til TV 2.

Bråthen hadde sammen med samboeren gjennom to år, forsøkt å få barn. Sammen med bestevenninnen skulle hun etter planen oppsøke en fertilitetsklinikk uken etter at hun ble funnet død. 

– Hun hadde et stort ønske om å stifte familie. Det hadde hun prøvd på en stund, og planen var først og fremst å finne ut hvorfor hun ikke hadde blitt gravid. Det var liksom det siste som manglet for at ting skulle være perfekt, forteller venninnen, som i tiden etter dødsfallet har vært sterkt knyttet til Bråthens familie.

Vannskrekk

De siste årene har det vært flere tilfeller hvor mennesker har hoppet fra Brevikbrua. Noen har overlevd, mens andre har lykkes med å ta sitt eget liv fra den rundt 50 meter høye brua.

Dette har vært et samtaleemne mellom Linn Madelen og de nærmeste rundt henne.

– Hun kommenterte det, og hun hadde ikke forståelse for at mennesker hadde turt å hoppe fra bruer, og tatt sitt liv i vann. Det var hennes største frykt, å drukne. Og kanskje aldri bli funnet igjen, forteller Rørholt. 

Et nært familiemedlem ble også hardt skadet i en drukningsulykke.

– Linn Madelen var veldig redd for vann, og hun hadde hatt vannskrekk i mange år. Etter ulykken ble det sterkere. Hun hadde panikk for det, sier Rørholt.

– Voldsom lettelse

Politimannen har hele tiden nektet for å ha drept Linn Madelen Bråthen. Han er glad for at han nå blir trodd.

DANMARK: Linn Madelen og Therese under en ferietur til Danmark i 2003. (Foto: Privat)
DANMARK: Linn Madelen og Therese under en ferietur til Danmark i 2003. (Foto: Privat)

– Dette er en voldsom lettelse for ham og noe han har ventet lenge på. Han føler han er trodd for første gang. Jeg konstaterer at både riksadvokaten og statsadvokaten har vært uenig i politiets innstilling om tiltalte for drap, uttalte politimannen forsvarer, Arne Lie etter at tiltalen ble offentliggjort.

Lie understreket også at hans klient også nekter straffskyld - slik han har gjort konsekvent hva angår drapssiktelsen - for å ha forlatt Bråthen i en hjelpeløs tilstand. 

– Riksadvokaten har basert seg på at han burde skjønt hva som kunne skje på broen, men dette var ikke i nærheten av hans tanker. Når det gjelder den subsidiære posten som gjelder falsk forklaring, så har han erkjent straffskyld for dette for lenge siden, sa forsvareren.

Den drapstiltalte politimannen, Lars Trøen van Hoegge har vært suspendert fra stillingen sin i politiet siden 13. august 2013. 

Den 17. januar 2014 ble han avskjediget fra politiet, men har gjennom sin advokat gitt klart uttrykk for at han ikke godtar avgjørelsen.