UTE AV SKAPET: Michael Sam kom i helgen ut av skapet. Representanter for NFL-klubber frykter det kan ødelegge karrieren hans. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports
UTE AV SKAPET: Michael Sam kom i helgen ut av skapet. Representanter for NFL-klubber frykter det kan ødelegge karrieren hans. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Amerikansk fotball-talent står frem som homofil

Michael Sam kan bli den første som er åpen homofil i NFL. Hvis noen klubber tør satse på ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De defensive linebackene er de tøffeste av de tøffe i amerikansk fotball.

Og Michael Sam er en av de aller tøffeste.

24-åringen ble kåret til årets forsvarsspiller i sin college-conference for sitt spill for University of Missouri.

Sam er spådd en stor fremtid i NFL.

Søndag viste han seg fra sin tøffeste side.

Drømmer om NFL
Sam, som er ventet å bli draftet til NFL foran neste sesong, sto frem som homofil. Og kan dermed bli den første spiller i ligaen som er åpen om sin homofile legning mens han er aktiv.

– Jeg er en åpen, stolt, homofil mann.

– Jeg skjønner hvor stort dette er. Det er en stor sak. Ingen har gjort dette før. Og det har vært en tøff prosess. Men jeg vet hva jeg ønsker å være. Jeg ønsker å være en spiller i NFL, sier han til ESPN.

Han informerte trenere og lagkamerater allerede i august. Og han ble overrasket over hvor mange som allerede visste det.

– Trenerne ønsket å vite litt om oss. Hvilke fag vi tok, hvor vi er fra og noe ingen andre vet om oss. Jeg benyttet muligheten til å fortelle dem at jeg er homofil. Reaksjonen deres var «Michael Sam har endelig fortalt oss», forteller han.

Mistet to brødre - to andre i fengsel
Da han skjønte hvor mange som kjente historien hans, så valgte han å stå frem med den. Han ønsket ikke at andre skulle fortelle den for ham. Sam ville eie sin egen historie.

– Vi er glad Michael har tatt beslutningen om å fortelle dette, og vi er stolt over hvordan han representerer «Mizzou». Michael er et fantastisk eksempel på hvor viktig det er å ha respekt for andre. Han har lært mange mennesker her at det ikke har noe å si hvor du kommer fra, hvilke personlige valg du tar. Vi er alle på samme lag og vi støtter hverandre, sier Missouri-trener Gary Pinkel.

Sam har hatt en tøff oppvekst. Han var selv vitne til at en av brødrene hans ble skutt og drept. En annen bror forsvant i 1998. Han og søsteren var de siste som så ham. Han fikk først i senere år vite at han hadde en eldre søster som døde som baby, og hans to øvrige brødre har gått inn og ut av fengsel hele livet.

– Å fortelle verden at jeg er homofil er ingenting sammenlignet med det, sier 24-åringen.

Kan risikere ikke å bli draftet
Men det spørs om han har gjort seg selv en bjørnetjeneste med tanke på NFL-karrieren.

– Det skal en general manager med skikkelig selvtillit eller en trener som er skikkelig trygg på posisjonen sin for å drafte en sånn spiller, sier en representant for en NFL-klubb til Sports Illustrated.

Flere NFL-speidere tror Sam vil falle langt ned på draftlisten, og at flere klubber vil kvie seg for å gi ham kontrakt etter avsløringen. I verste fall kan NFL-karrieren være over før den har startet.

– Jeg tror ikke amerikansk fotball er klar for øyeblikket. I det neste tiåret eller to vil det bli akseptert. Men i øyeblikket er det fortsatt en sport for mannemenn. Å bruke homofile betegnelser som skjellsord er fortsatt vanlig. Det ville skape en ubalanse i NFL-garderoben og møterommet, sier en annen.

– Det vil bli et uromoment
Basketspilleren Jason Collins kom ut av skapet i april i fjor. Denne sesongen fikk han ikke kontrakt med noen lag i NBA.

– Det er gutter i garderoben som ikke er moden nok til å takle det eller tanken på det. Det er ikke noe mer følsomt enn stemningen i garderoben. Dersom du bevisst drar inn en med den seksuelle legningen, hvordan vil de andre spillerne takle det? Det vil bli et stort uromoment. Det er sannheten. Det burde ikke være det. Men det er sånn det er, sier en assistenttrener i en NFL-klubb.

Selv håper Sam at verden har gått fremover, også i NFL.

– Forhåpentligvis vil det bli som det er i garderoben min nå. Det er en arbeidsplass. Dersom man har vært i en profesjonell garderobe, så ser man at det er et sted man jobber. Man ønsker å opptre profesjonelt, sier han.

– Jeg er ikke redd for å fortelle verden hvem jeg er. Jeg er Michael Sam. Jeg har fullført college. Jeg er afroamerikaner. Og jeg er homofil, avslutter han.