– Alle må ha forståelse for at vi gikk med sørgebånd

Kristin Størmer Steira ut mot det strenge regelverket til Den Internasjonale Olympiske Komitéen.

Laura (TV 2): De norske jentene valgte å gå med sørgebind dagen etter det tragiske dødsfallet som rammet broren til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

I OLs første langrennsøvelse gikk Marit Bjørgen inn til suverent gull. Etterpå samlet de fire norske jentene seg i ring og sørget over tapet som rammet dem alle.

Se målgangen i videovinduet over!

TV 2 Sporten møtte Størmer Steira mandag morgen på idylliske Laura Skistadion, dagen etter at FIS valgte å gi de norske utøverne reprimande for å ha brutt regelverket. 

Hun godtar at IOC har regler å følge, men sier samtidig om at alle må ha forståelse for at langrennsjentene valgte å gå åpningsdistansen i Sotsji-lekene med sørgebånd rundt armen for å hedre Astrid Uhrenholdt Jacobsens avdøde lillebror.

GRÅT PÅ PALLEN: De norske jentene valgte å gå med sørgebind dagen etter dødsfallet til broren til Astrid Urenholdt Jacobsen. Det likte ikke FIS.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GRÅT PÅ PALLEN: De norske jentene valgte å gå med sørgebind dagen etter dødsfallet til broren til Astrid Urenholdt Jacobsen. Det likte ikke FIS.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi har ikke diskutert akkurat den saken mye innad i laget, men vi har jo sett overskriftene i nettavisene om at vi skal ha fått refs. Vi følte bare at i den spesielle situasjonen at det var en riktig måte i sorgen å vise respekt for Astrids lillebror, Sten Anders, sier Steira til TV 2.

I Aftonbladet får hun støtte av lagvenninnene Therese Johaug og Marit Bjørgen.

– Jeg vet om at vi har fått en reprimande på det. Det var vi egentlig forberedt på. Men det var verdt det, sier Bjørgen.

– Det var viktig å få gjøre det og spesielt viktig for meg. Det skal være en arena for glede, men det kom uventet og vi må få ut sorgprosessen. Du kan ikke bare legge det til siden og glemme det. Dette skjedde dagen før åpningsdistansen. Vi kunne ikke gjøre det på noen annen måte. Jeg syns folk skal akseptere det, sier Johaug.

TROR ALLE HAR FORSTÅELSE: Kristin Størmer Steira mener det var rett å markere dødsfallet, tross IOCs strenge regler.
TROR ALLE HAR FORSTÅELSE: Kristin Størmer Steira mener det var rett å markere dødsfallet, tross IOCs strenge regler.

IOC meldte i går at de norske langrennsjentene brøt regelverket da de markerte dødsfallet.

– Vi har den dypeste sympati for familien, venner og lagkamerater som har mistet noen de er glad i, og vi ser deres ønske om å hylle deres minne. Likevel mener vi at konkurransearenaene, hvor atmosfæren er feiring, ikke er det rette stedet for å sørge, sier kommunikasjonsansvarlig i IOC, Emmanuelle Moreau, til VG.

 – Opplever du at dette er mangel på respekt fra IOC for den situasjonen dere er og var i?

– Jeg tror at IOC har regler de må følge også i et OL, men jeg går ut fra at alle har forståelse for at vi valgte å gå med sørgebånd på en så spesiell dag som dette var en dag etter at Astrid mistet sin bror, sier Steira mandag.

PS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal gå sprinten i morgen. Det opplyste landslagsledelsen på en pressekonferanse i går tidlig.