SJOKKERT: Steven Bradbury trodde ikke sine egne øyne da han gikk først over målstreken i OL-finalen i 2002. (AP Photo/Lionel Cironneau)
SJOKKERT: Steven Bradbury trodde ikke sine egne øyne da han gikk først over målstreken i OL-finalen i 2002. (AP Photo/Lionel Cironneau)

«The last man standing»

Australske Steven Bradbury sto for kanskje tidenes OL-sjokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Australske Steven Bradbury hadde ingen forhåpninger da han dro til OL i Salt Lake City i 2002.

Elleve år tidligere var han del av det australske kortbanelaget som ble verdensmestere på hjemmebane, og i 1994 var han med på å ta Australias første medalje i vinter-OL, da det australske laget ble nummer tre på Lillehammer.

LIVESENTER: Følg kortbaneløp på skøyter

Kunne blitt drept på Lillehammer
Men på den individuelle 1500-meteren holdt det på å gå virkelig galt. Han gikk rundt på isen og ble spiddet av et skøyteblad. 111 sting måtte til for å lukke kuttet.

– Jeg var ekstremt heldig som overlevde, fortalte han til CNN.

Etter et brudd i nakken i 2000, fikk han beskjed av legene om å legge skøytene på hyllen. Men veteranen ville gjøre et siste forsøk i de individuelle konkurransene i OL.

Bradbury hadde allerede begynt å forberede seg på en fremtid etter idrettskarrieren, og hadde begynt å designe skøytestøvler.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Gjorde avtale med storfavoritten
Før OL i Salt Lake City hadde han inngått en avtale med storfavoritten Apolo Ohno om å bruke under lekene, og å få ham til å nevne dem i intervjuene etter at han hadde tatt gull.

Men i toppidrett kan det utroligste skje.

Bradbury ble trukket i samme semifinaleheat som Ohno og regjerende verdensmester Marc Gagnon fra Canada. Ikke overraskende endte han på tredjeplass, og OL-karrieren var i grunnen over.

Men så ble Gagnon diskvalifisert for å ha hindret en konkurrent. Dermed fikk australieren en plass i semifinalen likevel.

Alle falt foran ham
I semifinaleheatet sitt havnet han raskt sist. Han var sjanseløs mot regjerende mester Kim Dong-sung, Li Jiajun og Mathieu Turcotte. Men i kampen om en finaleplass gikk de tre i isen, og Bradbury kunne skli forbi dem og først over målstreken.

Det sies at lynet aldri slår ned to ganger. Men i skøytehallen i Salt Lake City var alt mulig.

GULLKAMPEN: Her ligger Apolo Ohno, Mathieu Turcotte og Ahn Hyun-soo og ser Steven Bradbury ta OL-gull.(AP Photo/Doug Mills)
GULLKAMPEN: Her ligger Apolo Ohno, Mathieu Turcotte og Ahn Hyun-soo og ser Steven Bradbury ta OL-gull.(AP Photo/Doug Mills)

Bradbury gikk ut i finalen i sitt eget tempo, og ble kjapt distansert. Men i siste sving rev koreneren Ahn Hyun-soo, Li og Ohno over ende. Turcotte klarte ikke å komme seg unna, dermed kunne Bradbury nok en gang strekke armene i været og gå først over mållinjen.

– Jeg var den eldste i feltet og jeg visste at etter å ha gått fire løp tidligere, så hadde jeg ikke mer bensin på tanken. Det var ingen vits i å prøve å blande seg inn, for jeg ville ende sist uansett. Så jeg fant ut at jeg like godt kunne holde meg unna og ligge sist, og håpe at noen rotet det til, fortalte han etter gulløpet.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Har skapt nye ord
Dermed ble det ikke noe av Ohnos promotering av Bradburys skøytestøvler.

– Jeg tenker  jeg ikke trenger å be ham om det nå, sa australieren.

Han la opp etter OL i Salt Lake City, og har senere livnært seg som foredragsholder. Han har reist verden rundt med foredraget «The last man standing».

Bradbury ble nasjonalhelt i Australia, og begrepene «Doing a Bradbury» og «Bradburied» er begge tatt inn i ordboken. Begge betyr å gjøre noe uventet eller oppnå uvanlig suksess.

I 2007 ble han valgt inn i Australias Hall of Fame for idrettsutøver. Samme år fikk han også æresmedaljen Medal of the Order of Australia av Dronning Elizabeth II for sin innsats for Australia.

Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no