GJØR ENDRINGER: Oslo fengsel ble etablert i 1851 og er Norges største med celleplass til nær 400 innsatte. Foto: ERLEND OFTE ARNTSEN / TV 2
GJØR ENDRINGER: Oslo fengsel ble etablert i 1851 og er Norges største med celleplass til nær 400 innsatte. Foto: ERLEND OFTE ARNTSEN / TV 2

OSLO FENGSEL VARSLER ENDRINGER PÅ CELLENE:

Mann i 40-årene tok livet sitt i varetekt i Oslo fengsel

I januar ble en norsk mann funnet død på cellen sin i Oslo fengsel. Nå vil fengselet endre fysisk på cellene for å hindre at innsatte tar livet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fengselsleder Kim Ekhaugen bekrefter overfor TV 2 at mannen tok livet sitt.

Dette er årets første selvdrap i Oslo fengsel. 

– Han kom til oss på ettermiddagen eller tidlig kveld. Han ble låst inn på kvelden som normalt etter en innkomstsamtale hvor det ikke var noe som antydet at dette skulle skje. Så ble han dessverre funnet død på cellen dagen etterpå, sier Ekhaugen.

Fengselslederen forteller at fengselsbetjentene ikke hadde kjennskap til noe historikk rundt mannen som kunne gitt Oslo fengsel et forvarsel.

Satt varetektsfengslet

Ekhaugen opplyser at mannen skulle sitte varetektsfengslet. Mannen skulle altså ikke inn for å sone en dom.

En studie utført av Kriminalomsorgens Utdanningssenter viser at majoriteten av de som avslutter livet sitt i fengsel, gjør det mens de sitter i varetekt – ofte på isolasjon og med en uavklart situasjon hva gjelder hvor lenge de må sitte.

Elleve tok livet sitt i fengsel i fjor

1. juledag i fjor tok en mann i 50-årene livet av seg i Oslo fengsel. Han ble den femte totalt i 2013 i Oslo fengsel, skrev VG like over nyttår. 

I fjor kom rapporten «Dødsfall i norske politiarrester 2002-2012», som viste at det i perioden fra 2002 til 2012 var 11 dødsfall i norske politiarrester. Tre av disse var selvmord.

Med sine elleve selvdrap markerte derfor 2013 et dystert hopp i statistikken.

Vil gjøre fysiske endringer på cellene

Ekhaugen ved Oslo fengsel varsler overfor TV 2 en rekke endringer i rutiner og celleinnretninger for å unngå at 2014 skal fortsette like tragisk som det begynte – med selvdrapet nå i januar.

– Vi er akkurat nå i en prosess hvor vi snart vil ha implementert nye rutiner og praksis. Dette er endringer som først og fremst gjelder Oslo fengsel. Nesten halvparten av selvmordene har vært her og sånn kan det ikke være, sier Ekhaugen, som forventer at mye vil være på plass denne uken.

Blant endringene nevner Ekhaugen, er fysiske endringer på cellene. Ved selvdrap i norske fengsler, er henging den vanligste måten det skjer på.

– Det handler om å gjøre det vanskeligere for innsatte å finne steder på cellen som gjør det mulig å forkorte livet sitt, forteller Ekhaugen.

Tror kunnskap om innsattes historikk kan forhindre selvdrap

Samtidig vil fengselet begrense hva slags type personlige eiendeler de skal kunne ha med seg inn – eiendeler som potensielt kan brukes til selvskading.

– Og så handler det om å forbedre samarbeidet med politiet om historikken til innsatte, slik at vi kan forebygge om det finnes en risiko. Et annet tiltak er å endre når vi tar innkomsten. Når fanger kommer sent til oss kan det medføre at det blir vanskelig å få gjennomført alle rutiner, sier Ekhaugen.

TV 2 har vært i kontakt med Cato Johannessen, mannens forsvarer. Han ønsker ikke å kommentere saken.

TV 2 har fjernet noen opplysninger i saken etter publisering.