Russerne klager Sundby-saken inn til FIS

– Håper de lar det ligge, sier Gerhard Heiberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji/Bergen (TV 2) Det ble fullstendig kaos etter lørdagens tremil i Sotsji etter at russerne mente Martin Johnsrud Sundby stengte for Maksim Vylegzjanin på oppløpet.

Det ble protestert umiddelbart etter rennet, men juryen kom til at Sundby ikke hadde hatt noen intensjon om å forstyrre russeren. Nordmannen fikk en skriftlig advarsel, men fikk beholde tredjeplassen.

Det er en avgjørelse russerne vil be FIS om å overprøve.

Russland-manager Jurij Tsjarkovski var etter løpet ikke nådig og sa at Russland kom til å forfølge saken videre.

– Håper de ikke tar det videre
Russlands OL-komité meldte ifølge nyhetsbyrået DPA søndag kveld at det innen 48 timer vil bli levert en protest til FIS.

Til TV 2 sier Gerhard Heiberg at han håper russeren lar saken ligge.

– Jeg skjønner forsåvidt at de protesterer, men håper at det blir med det. Det er nå avblåst, og jeg håper de ikke forfølger saken og går til idrettens voldgiftsrett (CAS) etter OL. Da får vi ro, og det blir ikke noe ondt blod i de neste konkurransene, sier han.

– Martin er fair
Gullvinner Dario Cologna snakket med TV 2 om bronseprotesten etter medaljeutdelingen.

– Jeg så bildene i etterkant og jeg har snakket med Martin. Jeg tror han bare var veldig sliten.  Jeg kjenner ham som en fair skiløper, så jeg tror ikke det var hans intensjon å gjøre noe galt. Han fortjener bronsemedalje. Han var foran også, tror jeg, sier Cologna.

Han håper ikke Russland forfølger saken etter OL.

– Jeg håper ikke Russland tar det til idrettens voldgiftsrett (CAS). Det vil ikke være bra for idretten. Jeg synes det er OK som det er, slår han fast.

– Velger å tro at jeg får beholde den
Sundby var uansett på plass nede i Sotsji og mottok bronsen under medaljeseremonien søndag kveld

- Hvor sikker føler du deg på at du får beholde medaljen?

– Det får vi se på. Det er heldigvis ikke opp til meg å avgjøre. Jeg håper selvfølgelig at avgjørelsen står og at det er jeg som får ta med meg bronsemedaljen hjem. I forhold til det som skjedde tidligere i dag var det en omdiskutert situasjon, jeg gjorde en brøler ved ikke å klare og holde meg på beina. Jeg ble så stiv på slutten der at jeg nesten gikk på trynet. Eneste løsning var at jeg skled litt mot venstre. Det var ureglementert og min feil, men ut fra bildene jeg har sett er jeg glad det ikke fikk noe å si for resultatet å si. Men jeg skjønner godt at det blir lagt inn protester. Jeg får bare ta det til etterretning videre, og se hva som skjer.

- Kan det faktisk bli slik at du ikke får denne medaljen?

- Jeg velger ikke å tro det.

- Men hva tenker du om at russerne har lagt inn enda en anke?

- Det er naturlig. Det hadde vi også gjort. De er jo nesten programforpliktet til å gjøre det i en slik situasjon, og de mener jeg at jeg hindrer ham. Tv-bildene viser at jeg er over i hans korridor, men at resultatet hadde blitt det samme. Jeg håper selvfølgelig at resultatet står,

- Hva er det siste du har hørt?

- Jeg har ikke hørt noe annet enn at medaljen står.

Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang gjestet søndag kveld TV 2s OL-studio.

– Avgjørelsen kan ankes til vår appellkommisjon, som i så fall vil behandle saken på nytt. Den har 72 timer til å ta en beslutning, sier han.