PÅ VEI UTFOR: Danske Christoffer Faarup i aksjon under utforen i Sotsji.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
PÅ VEI UTFOR: Danske Christoffer Faarup i aksjon under utforen i Sotsji. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Christoffer (22) ble danskenes første i OL-utfor

Christoffer Faarup (22) flyttet til Norge for å bli best mulig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosa Khutor Alpine Center (TV 2 Sporten): 22-åringen Christoffer Faarup skrev dansk idrettshistorie søndag.

Som første danske utøver deltok han i alpinsportens Formel 1, utforrennet, i et vinter-OL.

Med startnummer 41 kjørte Faarup inn til en 35. plass i den krevende og vanskelige utforløypen i fjellene utenfor Sotsji. 

- Det var dritfett
For de siste årene har unggutten jobbet knallhardt mot sin første målsetting: Nemlig OL-deltakelse.

- Jeg prøvde bare å gi gass og gjøre minst mulig feil. Dette var drittfett. Nå ser jeg bare virkelig frem til kombinasjonen, sier unggutten.

HISTORISK DANSKE: Christoffer Faarup ble tidenes danske OL-deltaker i utfor lørdag. Foto: Sturla Johannessen
HISTORISK DANSKE: Christoffer Faarup ble tidenes danske OL-deltaker i utfor lørdag. Foto: Sturla Johannessen

Etter å ha blitt intervjuet av den danske statskanalen DR og dansk TV 2 på dansk, skiftet alpinisten fra pannekakelandet til flytende norsk da han snakket med TV 2 Sporten.

- Jeg vil alltid være dansk. Jeg er født i Danmark og har to danske foreldre. Men for 7-8 år siden ble jeg veldig glad og interessert i alpint, og da bestemte foreldrene mine seg for at vi skulle flytte til Norge slik at jeg kunne lære det, sier Faarup .

Og fortsetter:

- Ett år ble til to år og vi kom aldri tilbake til Danmark. Nå bor vi permanent i Norge slik at jeg kan satse for fullt på alpinsporten. Vi flyttet til Norge kun for å satse alpint. Foreldrene mine syntes ideen var kult og hadde lyst til å prøve noe nytt, røper han.

Satser på OL-medaljer
OL-deltakelse for den historiske alpinisten har gitt mersmak. Målet er å sikre Danmark nasjonens første alpinmedalje en gang i løpet av de neste årene.

- Det var lenge et mål for meg å bare delta i dette OL. Men jeg ser samtidig på det som et steg på veien videre og håper at jeg kan bli så god at jeg kan kjempe om medalje i OL og kanskje åtte eller 12 år, sier han

- Derfor er det helt perfekt for meg å få den erfaringen jeg i den type løyper som her. De er lengre og mer svingete enn andre steder i verden, og jeg er bare superforøyd og superhappy for å være her, forteller Faarp?`

- Hva tenker du om å være tidenes første danske OL-deltaker i utfor?

- Jeg vet ikke helt hvor historisk jeg er, men 35. plassen er i hvert fall historiens beste plassering for en danske i utfor. Det helt sikkert, svarer Faarup og smiler.

Solbakken og Lund Svindal
Ikke uventet har den Norges-baserte danske alpinisten to nordmenn som sine store forbilder.

- Nå er det definitivt Aksel Lund Svindal som er forbilde. Jeg liker kjørestilen hans og måten han alltid kjører kontrollert på. Han gir på en måte 95 prosent og gjør aldri feil. Så er han jo god i både utfor, super-G og storslalåm, og det er jo de distansene jeg også satser på, poengterer han.

Men Lund Svindal deler førsteplassen med en annen norsk alpinist – som la opp for noen år siden.

- Jeg har alltid vært en stor fan av Bjarne Solbakken. Jeg traff ham i Val Gardena for noen år siden, og da hjalp han meg med løyper og taktikk. Det var superkult og superstort for meg, sier Danmarks for øyeblikket eneste deltaker i utfor.