Historiske Bjørndalen (40) knuste alle

Den norske skiskytterkongen gikk inn til OL-gull i Sotsji.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

SOTSJI/BERGEN (TV 2) Ole Einar Bjørndalen gikk inn til OL-gull under sprinten i Sotsji lørdag ettermiddag.

Den norske skiskytterkongen bommet én gang på stående, men leverte en fantastisk sisterunde, og gikk inn til bestetid foran Dominik Landertinger.

– Et perfekt disponert løp
Og da også storfavorittene Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade feilet på standplass, og i tillegg ikke klarte å matche Bjørndalen på sisterunden begynte sensasjonen å nærme seg et faktum.

Fra målområdet kunne Bjørndalen se den ene konkurrenten etter den andre gi tapt for tiden hans.

– Det var et veldig bra løp, jeg gjorde alt jeg hadde planlagt i dag. Synd med det ene skuddet på stående. Jeg var veldig rolig og fin, hadde veldig god kontroll og disponerte løpet perfekt, sa Bjørndalen til TV 2 da det bare var noen få løpere igjen ute i løypa.

Og sett bort i fra den ene bommen så skulle løpet vise seg å være perfekt. For da heller ikke Anton Shipulin eller Jaroslav Sokup kunne matche tiden til nordmannen var det klart. Ole Einar Bjørndalen kunne juble for sitt sjuende OL-gull i karrieren.

– Det er utrolig
Etter løpet innrømmet Bjørndalen at det tok litt tid før det gikk for ham at han hadde vunnet gull.

– Dette er utrolig. Man skjønne ikke at dette er reelt før man står på seierspallen. Det var en lang vei tilbake, og det har kostet mye energi og krefter, men nå er det gjort og da er det deilig, sier Bjørndalen til TV 2.

- Hva er det som har motivert deg alle disse timene du har lagt ned alene i en bobil?

- Hehe, bobiler har vært bra til hjelp. Jeg har ikke gjort noe annet i år enn å trene, hvile og spise. Det har vært fint det, ensomt visse tider, men det har gått veldig bra.

Han innrømmer likevel at han hadde marginene på sin side lørdag.

– Det er litt tilfeldig at du skal lykkes på en sånn dag. Du må ha flaksen på din side. Få sekunder. Det kunne like gjerne vært en fjerdeplass i dag. Jeg hadde tur og vant med et kanonløp, og hadde tur med at noen av favorittene mislyktes litt med formen. Da holdt det. 

– Men det er ikke mye du gjør som er tilfeldig. Hva gjorde dette mulig?

– Jeg har holdt meg skadefri, og nesten ikke vært syk et helt år i forkant. Høydetreningen har vært bra, og det siste oppholdet har vært det beste. De to forrige var det litt småsykdom, men det siste var perfekt. Da fikk jeg litt formutløsning på det.

– Sovnet nesten før start
Bjørndalen fylte 40 år i januar og har vært en olympisk utøver i 20 år. Veteranen sier at han fortsatt har det like gøy med sporten.

–  Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg har opplevd mange fine mesterskap og fine OL. Jeg har hatt en eventyrlig karriere, og dette mesterskapet blir også vært gøy.  Jeg gleder meg til hvert løp jeg går ennå og har like stor motivasjon i dag som i mitt første OL. Jeg er nok litt roligere i dag enn jeg var i 94, men motivasjonen er der, 

– Er det kanskje roen som gjør det for deg, det var mange favoritter som sviktet. 

– Det er mye press, men i dag var jeg ekstremt rolig. Jeg sovnet nesten før start, sier Bjørndalen, som nå kan ha om mulig enda lavere skuldre gjennom resten av OL.

– Alt som kommer nå er bonus, smiler Bjørndalen.

Overrasket Fourcade
Martin Fourcade var litt overrasket over at Bjørndalen ble mesteren.

KONGER: Skiskytingkongen ble hyllet av langrennskongen. Nå har de like mange OL-medaljer. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
KONGER: Skiskytingkongen ble hyllet av langrennskongen. Nå har de like mange OL-medaljer. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300

– Jeg forventet det ikke, men jeg visste at han var sterk, sier Fourcade.

– Jeg er litt skuffet, for jeg kunne slått ham i dag, medgir franskmannen. 

Men han gir seg over for det 40 år gamle bein kan klare.

– Jeg er imponert over Ole og det han gjorde. Crazy, sier Fourcade.

 Dæhlie: – Jeg er dypt imponert
Gullet gjør at Bjørndalen også tangerer Bjørn Dæhlie i antall OL-medaljer. Begge står med 12 medaljer og er de mestvinnende norske olympierne gjennom tidene.

Det imponerte den tidligere langrennskongen som var tilstede på stadion i Sotsji.

– Jeg er dypt imponert. Mannen er 40 år og går fortset på ski med god margin. Han går rett fra på slutt. Jeg er veldig imponert, det er ikke noe annet å si. Overraskende at han klarte å vinne i dag, konkurrentene trodde de skulle ta ham. Det der er helt rått, sier han.

 - Hva sier det om Bjørndalen?

Det er krevende. Han er en voksen kar og da bør motivasjonen være mot ham. Men han klarer å bite tennene sammen. Han har jo bodd i campingvogn og vært for seg selv og trent. Jeg var i kontakt med ham før OL, og da virket han veldig positiv. Men jeg trodde nesten ikke han skulle klare det. 

– Dette betyr mye for ham?

– Ja, nå tror jeg neste alle rekorder kommer til å ramle, og det hadde jo vært moro. Bjørgen og Ole Einar får kappes om dette, så får jeg være tilskuer.

– Du håper rekorden din blir tatt?

 – Ja, rekorder er til for å falle. Ole Einar fortjener det virkelig, sier Dæhlie.