BLE ARRESTERT:  Anastasia Smirnova ble arrestert i St. Petersburg fredag. LLH-leder Bård Nylund er sjokkert. På bildene har de begge på seg aksjons-skjortene med OL-charter-sitatet «Any form of discrimination is incompatible with belonging to the Olympic movement.». Foto: TV 2/ LLH
BLE ARRESTERT:  Anastasia Smirnova ble arrestert i St. Petersburg fredag. LLH-leder Bård Nylund er sjokkert. På bildene har de begge på seg aksjons-skjortene med OL-charter-sitatet «Any form of discrimination is incompatible with belonging to the Olympic movement.». Foto: TV 2/ LLH

Homo-aktivister arrestert i Russland

– En sjokkbeskjed, sier lederen i LLH.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russisk politi arresterte fredag 14 aktivister da de demonstrerte for homofiles rettigheter i Moskva og St. Petersburg.

I Moskva ble ti aktivister pågrepet av politiet da de veivet med regnbueflagg på Den røde plass, ifølge russiske nyhetsmedier. Politiet vil ikke kommentere dette, melder nyhetsbyrået AP.

– Sjokkbeskjed

I Russlands nest største by, St. Petersburg, ble fire demonstranter arrestert bare noen timer før åpningsseremonien i OL-byen Sotsji. Blant de arresterte var en gravid kvinne og Anastasia Smirnova, som er en viktig kontakt i Russland for den norske foreningen for homofiles rettigheter, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

– Det er en sjokkbeskjed vi akkurat har mottatt fra våre russiske kollegaer. Vi har hatt tett kontakt med Smirnova den siste tiden og er bekymret for hva som nå skjer, sier leder i LLH Bård Nylund.

Smirnova var selv i Oslo for 14 dager siden for å skolere norske journalister som skulle til Sotsji.

– Holdt opp banner

Aktivistene ble fengslet da de holdt opp et banner der det sto at diskriminering og OL ikke passer sammen. («Discrimination is incompatible with the Olympic Movement. Principle 6. Olympic Charter»)

LLH skriver på sine nettsider at de har hatt kontakt med Smirnova etter at hun ble fengslet og at hun virker å være ved godt mot.

«Arrestert for å ha tatt et bilde med et banner, er ikke det en utrolig måte å feire åpningen av lekene?», skriver hun på Facebook.

Russisk politi har ikke villet kommentere arrestasjonene, ifølge den amerikanske TV-stasjonen CBS.

– Ufattelig

– Det er ufattelig at å trekke frem en tekst fra OL-bevegelsens eget dokument, nemlig OL-charteret, er nok til å bli arrestert i Russland i dag, sier Nylund til TV 2.

Det russiske forbudet mot å informere mindreårige om homofili har vakt sterke internasjonale reaksjoner og krav om boikott av de olympiske vinterlekene.

Flere arrestasjoner

VIDEO: Bård Nylund var gjest på TV 2 Nyhetskanalen

Onsdag fortalte advokat Alexander Popkov i Sotsji om en bølge av arrestasjoner i OL-byen.

– Dette er helt målbevisst gjort av myndighetene, for at de skulle forstå at det ikke er lov å demonstrere, bære plakater eller på annen måte protestere under OL, sa advokaten til TV 2.