Moské-talsmann: Syria-krigerne fortjener ingen hjelp

– De har med vilje og viten reist selv, sier talsmannen for Minhaj ul-Quran.

Norske borgere som frivillig har reist til Syria for å krige fortjener ingen hjelp fra norske myndigheter. Det mener talsmannen for et av Norges største muslimske trossamfunn.

Abu Bakr al-Sadiq er talsmann for trossamfunnet Minhaj ul-Quran. Han er nådeløs overfor de som har reist til Syria for å kjempe.

– Jeg synes at de norske borgerne som har reist ned til Syria ikke bør få hjelp av norske myndigheter. De har med vilje og viten reist selv om de vet at det foregår en krig der nede, sier al-Sadiq til TV 2.

Denne uken kunne TV 2 fortelle at flere norske statsborgere har kontaktet Utenriksdepartementet. De bønnfaller om hjelp til å komme seg ut av Syria.

TV 2 vet at de nye henvendelsene til Utenriksdepartementet kommer i tillegg til de to norsk-somaliske søstrene fra Bærum. Faren deres reiste i fjor for å hente døtrene sine hjem, uten å lykkes.

– UD har kjennskap til enkelte norske statsborgere som ønsker bistand til utreise fra Syria, sa kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD til TV 2 tidligere i uken.

Har seg selv å takke

Talsmannen for Minhaj ul-Quran mener Syria-farerne har seg selv å takke.

– Men noen har også dratt for å kjempe mot en despot?

– Ja, men da må man si at man reiser og gjør det. Og ikke si at man reiser for å kjempe for islam, sier al-Sadiq.

– Men for mange er det vanskelig å sitte og se på det som skjer?

– Ja, men det er sånn rundt om i hele verden. Det er mange steder vi ser krig og elendighet som vi synes er vanskelig å sitte og se på. Men det gjør ikke at vi kan reise ned hals over hode, mot alle råd. Vi vet at det foregår en krig der nede. De legger jo nesten landet i ruiner.