Jan Egeland om forholdene i Sotsji: – Middelalderske slavekontrakter

Jan Egeland mener det som skjer med arbeiderne i Sotsji er en skandale, men er ikke overrasket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kunne TV 2 Sporten fortelle om forholdene til fremmedarbeiderne som jobber på OL-anleggene i Sotsji.

De har blant annet fått tilbakeholdt lønn, jobbet tolvtimersdager, sju dager i uken, fått passene sine konfiskert slik at de ikke kan forlate Russland og blitt nektet innsyn i egne arbeidskontrakter.

– Når vi er syke, får vi ingen hjelp. Vi får noen piller, men de er til ingen hjelp. De kommer med lovnader, men vi får ingenting. Russerne lovet oss betaling til avtalt tid, det har vi ikke fått. Det er snakk om mange flere som får sparken og ikke får lønn, fortalte en gruppe arbeidere fra Usbekistan til TV 2.

Les også: OL-arbeiderne tjener ti kroner i timen

Ikke fornøyd med IOC
Den internasjonale olympiske komite (IOC) hevdet at de tar forholdene på alvor og jobber tett med Human Right Watch.

– Vi har fulgt dette helt siden Sotsji fikk tildelt OL, for vi visste at dette ville bli veldig problematisk. Vi har intervjuet de 16 000 fremmedarbeiderne siden de begynte å komme til disse anleggene. Vi har lagt ut en serie med pressemeldinger. Nå laget vi en svær rapport på bakgrunn av massevis av intervjuer med fremmedarbeidere og folk som jobber for dem. Vi har tatt det med IOC og vi vil ta det opp med de nasjonale olympiske komiteene, sier direktør i Human Rights Watch Europa Jan Egeland til TV 2 Sporten.

Han er ikke fornøyd med den jobben IOC har gjort til nå. De tar det videre opp med russerne, som på sin side hevder at alt er som det skal være.

– La oss huske at Sotsji-OL blir det mest luksuriøse noensinne. Anleggene blir større, flottere, mer fantastiske enn noensinne. Utøverlandsbyen blir mer fantastisk enn noensinne. Mediesenteret blir mer fantastiske noensinne. Og hotellokalene for Den olympiske komiteen mer fantastiske. Men de som bygger dette har elendige forhold, jobber på slavekontrakter, tjener nesten ingenting og det lille de skulle få blir ikke utbetalt. Det er en skandale, sier Egeland.

Les også: Tatiana bor på «skjeve» i OL-byen

– Middelalderske slavekontrakter
Egeland kan fortelle at situasjonen er den samme i Qatar, som skal arrangere fotball-VM i 2018. Human Rights Watch har også tatt dette opp med FIFA.

– Jeg tror at den olympiske bevegelsen og fotballbevegelsen er så opptatt av å spre idrettene sine globalt at de ikke er villig til å følge godt nok med på menneskerettighetssituasjonen. Hvis man har de mest luksuriøse anleggene noensinne, bygget med middelalderske slavekontrakter for arbeidere som ikke en gang får ha passene sine, ikke får se kontraktene, ikke får lønn. Da blir det bare en skandale og hykleri, mener han.

Human Rights Watch ber den norske idrettsbevegelsen om å ta ansvar for det som skjer i Sotsji. Han tror ikke norske myndigheter kan ta jobben.

– Da er det mer den generelle situasjonen i Russland. I perioden etter at Vladimir Putin kom tilbake har vi sett at det har vært større tilbakegang for menneskerettigheter siden Sovjetunionens dager. Ytringsfriheten trampes under fot. Menneskerettighetsaktivister blir arrestert. Noen blir drept på gaten. Det er uverdige forhold for menneskerettigheter nå, sier han.

Egeland har nå avtalt et møte med Norges olympiske komite og Gerhard Heiberg i mai.