I FANGENSKAP: Etter timesvis med intensiv jakt, klarte «Senkveld»-produsent Terje Ramberg å fange disse to russiske skapningene. Mobilfoto: Privat
I FANGENSKAP: Etter timesvis med intensiv jakt, klarte «Senkveld»-produsent Terje Ramberg å fange disse to russiske skapningene. Mobilfoto: Privat

Russisk musetrøbbel for «Senkveld i Sotsji»

Måtte jage gnagere midt på natta.

SOTSJI (TV2.no) I dag tennes OL-ilden i Sotsji. Til tross for rekordstore investeringer, har ikke den russiske presidentens store prestisjeprosjekt levd helt opp til forventningene. Journalister og utøvere har ved ankomst til den russiske kystbyen meldt om alt fra feilmonterte toalettseter til urinfarget kranvann på hotellet.

For produsenten av «Senkveld i Sotsji», Terje Ramberg (43), ble det heller ingen knirkefri start på russlandoppholdet. Dette er historien om en mann, en søppelbøtte og to russiske gnagere.

På sterk oppfordring fra TV 2 gjenforteller Ramberg hendelsen, som for så vidt begynte uten vesentlig dramatikk.  

– Den første natta hørte jeg at det var et eller annet som beveget seg bak hodet mitt. Men jeg tenkte at det var inne i ventilasjonsanlegget eller noe lignende. Jeg hørte at det pilte bortover, og så tenkte jeg at «det er jeg jo vant til på hytta, der er det mus», sier produsenten.

Krabbet opp på nattbordet

Men så var det klart for natt nummer to. Den skulle ikke by på like mye nattesøvn.

– Den natta hørte jeg de samme lydene igjen og tenkte «jaja, det er helt ok». Men så hørte jeg plutselig jeg grafsing og skjønte at det var inne i rommet. I det jeg våkner litt til i to-halv-tre-tiden om natta, ser jeg en skygge i venstre øyekant og så ser jeg at noe er i ferd med å krabbe opp på nattbordet mitt. Da må jeg innrømme at jeg hoiet litt. Ikke sånn veldig, jeg har analysert det i ettertid, det var ikke et hvin. Det var mer sånn «HOI»! 

PÅ PLASS MED NORSKE FLAGG: Thomas og Harald i lobbyen på hotellet Russian Seasons, der de skal ha sendinger hver eneste kveld under OL. Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2
PÅ PLASS MED NORSKE FLAGG: Thomas og Harald i lobbyen på hotellet Russian Seasons, der de skal ha sendinger hver eneste kveld under OL. Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2
JAKTET GNAGERE: «Senkveld»-produsent Terje Ramberg. Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2
JAKTET GNAGERE: «Senkveld»-produsent Terje Ramberg. Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2

Ramberg skjønte at det var på tide å ta grep om egen skjebne.

– Jeg tenkte at det var på tide å stå opp, etter å ha analysert situasjonen. Jeg så jo ingen ting, ante ikke hva det var, tenkte at det kunne være en rotte og det ville jo ikke vært så ålreit. Så jeg tok på meg sko, tøy og hansker og så var det bare å finne ut av hvor dette dyret var hen. Det var bare å begynne å lete. 

Jaktet i flere timer

Jakten var igang.

– Jeg løftet gardinger, skjøv bort nattbordet, flyttet på sengene, skjøv dem ut fra veggen. Og så til slutt så jeg den, den pilte over gulvet og begynte å gjemme seg bak diverse møbler. Jeg holdt på med å jakte på den i et par timer.

43-åringen hadde identifisert den russiske inntrengeren: En liten, grå mus. Nå gjaldt det bare å fange den.

– Jeg presset den opp i et hjørne, bak et nattbord. Så plasserte jeg en lommelykt på ene siden, for den var redd for lyset. Så bevegde jeg litt på nattbordet og da kom den pilende ut der hvor lommelykta ikke var, og da fikk jeg fanget den i en søppelbøtte. Deretter tok jeg bare noe papp under søppelbøtta, og så kunne jeg endelig slippe den fri ut av vinduet. Den løp avgårde.

Muserittet ikke over 

Man skulle kanskje tro at det var enden på den russiske hotellvisa. Men den gang ei.

– Natta etter der igjen var jeg forberedt. Så før jeg la meg, gjorde jeg en liten sweep, og da så jeg rett og slett at sjoladen min var gnafsa på. Den mørke sjokoladen var gnafsa på. Da tenkte jeg «vettu hva, nå må jeg sjekke her igjen». Og etter en liten runde fant jeg til slutt en ny mus!  

En ny jakt måtte påbegynnes. 

– Da ble det samme prosedyre, og jeg fikk sperret den inne i søppelbøtta. Men denne gangen slapp jeg den fri litt lenger unna, i tilfelle det var den samme musa som hadde kommet tilbake. 

– Tror du det var den samme musa som hadde returnert?

– Jeg tror ikke det. Jeg synes det var en ørliten forskjell i pels. 

Nekter å bytte rom

Til tross for en i overkant heseblesende start på hotelloppholdet i OL-byen, er TV-produsenten relativt fornøyd.

– Jeg kan ikke klage. Jeg har varmt vann, jeg har strøm, jeg har TV og jeg har internett. Så jeg vil ikke bytte rom. 

Forhåpentligvis blir det bedre kvalitet på nattesøvnen framover, «Senkveld i Sotsji» skal nemlig kjøre intensivt rigg med daglige sendinger fra og med førstkommende lørdag. Ramberg forteller at forberedelsene til sending har gått greit, til tross for at også TV-showet skal sendes fra et russisk hotell.

– Vi har jo brukt mye tid på å finne oss til rette på hotellet der vi bor og hotellet der vi skal ha sendinger. Men nå føler jeg at vi har fått litt av det praktiske på plass. Nå skal vi ha fullt fokus på å lage innhold. Det gleder vi oss veldig til! Men det er moro at det er en litt uforutsigbar ramme her som gjør at det blir litt ekstra gøy å fortelle unga om turen når man kommer hjem.

En annen ting han gleder seg til, er å vise fram «Senkveld i Sotsji» til det norske folk.

– Vi skal hylle de norske medaljevinnerne, og vi håper at det blir mange av dem! Vi skal selvsagt snakke med dem, vi skal snakke med familiene til utøverne, gamle vintersporthelter, trenere og eksperter, vi skal følge reporterne Solveig Kloppen og Truls Svendsen og når alt dette blir kombinert med Thomas og Harald tror jeg at dette blir en kjempefin pakke som både har sports- og underholdningsvri på det! 

Se «Senkveld i Sotsji» hver kveld klokken 21.40 fra og med lørdag 8. februar.