Derfor dekker Bjørndalen gulvene i plastikk og gurgler sprit

Skiskytterkongens oppladning til konkurranse er noe utenom det vanlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se siste episode av «Skiskytterkongen» på TV 2 kl. 21.45 torsdag kveld!

Det er ikke tilfeldig at Ole Einar Bjørndalen rangeres som tidenes største skiskytter.

Med høy treningstoleranse og en metodisk tilnærming til alle detaljer rundt idretten har han vært i det absolutte toppsjiktet i internasjonal skiskyting i nesten to tiår. 

I den TV 2-sendte dokumentaren «Skiskytterkongen» får vi se hvordan 40-åringen forbereder seg til konkurranse - og da blir alle forholdsregler tatt. 

Før verdenscupløpet i Oberhof rett over nyttår viser han hvordan han holder bakteriene på avstand ved å gurgle sprit. 

– Den eneste gangen jeg bruker sprit
– Jeg drikker aldri alkohol, men dette er 38 prosent. Dette gjør vi på vinteren. Det smaker... Det er lov til å si «helvete» når du ikke liker sprit? Du tar en liten «skvalp» da, og så er det om og gjøre å ikke svelge. De som liker det, svelger jo, men jeg bare gurgler. Det smaker jævlig.

– Hvorfor gjør du det?

– Det er for å drepe bakterier. For å holde seg frisk. Så da bruker vi sprit - den eneste gangen jeg bruker sprit. Til å vaske hendene og gurgle halsen, forteller han.

Luftfukter og plastikkdekke 
Deretter viser mannen med 94 verdenscupseire hvilke metoder han tar i bruk for å holde luftfuktigheten - og kvaliteten på riktig nivå.

En luftfukter blir alltid tatt med på å reise for å minimalisere muligheten for å bli syk. 

– Problemet når vi kommer på hotellet er at det er tepper og... Ja, det er ganske møkkete her. Hvis du hadde støvsugd og sett hva som er i gulvet her, så er det ikke bra. Det blir ekstremt tørt - det blir «grisetørt» på romma. Og vi er redde for å bli syke.

– Derfor må vi ha luftfukter på romma. Når det er kaldt ute, blir slimhinnene og halsen og mandlene og sånn veldig fort tørre. Derfor er det greit å få litt fuktighet på dem. Det er det samme som når du ligger om natta og våkner om morgenen og er grisetørr i halsen. Når du har en fuktighet på mellom 45 og 50 i lufta, da hjelper det litt, sier han.

Når han så tar med tv-teamet inn på soverommet, er det et rom dekt i plast som venter dem.

– På soverommet har vi noe som er mye enklere da. Jeg putter på plastikk og har plastikk over alt av gulv. Da blir det ikke virvla opp noe støv i det hele tatt. Så i dette rommet sover man veldig godt, forteller Bjørndalen fornøyd.

Se alle Bjørndalens forberedelser i videovinduet øverst!