Frykter russisk superdop i Sotsji-OL

- Smarte vitenskapsfolk ligger foran dopingkontrollørene, sukker TV 2 Sportens OL-ekspert Johan Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji (TV 2 Sporten): Den tyske TV-kanalen ARD kunne for få dager siden avsløre en nyhet som sender sjokkbølger inn i antidopingarbeidet.

Et nytt dopingmiddel - kalt MGF – har dukket bare noen dager før OL-ilden tennes i Sotsji.

LES OGSÅ: Russisk forsker ville selge mystisk dop få dager før Sotsji-OL 

Avslørte nytt superdop
Gjennom en rekke skjulte opptak, avslører kanalen hvordan ansatte ved det anerkjente russiske vitenskapsakademiet i Moskva forsøkte å selge reporteren en såkalt MGF-substans.

Dette medikamentet bidrar til å øke både muskelmassen og muskelstyrken i kroppen.

Etter å ha tatt med prøven tilbake til Tyskland for lab-analyser, viste det seg at stoffet faktisk er hva det utgir seg for å være: Et stoff som imiterer den insulinlignende vekstfaktoren IGF-1, som produseres naturlig i kroppen. Slike midler skal aldri tidligere ha vært testet ut på mennesker – kliniske tester er så langt kun gjort på dyr.

- Forundrer meg ikke at det skjer
TV 2-ekspert Johan Kaggestad er ikke overrasket over avsløringene i den tyske TV-dokumentaren.

- Jeg synes det er et sterkt innslag. Det forundrer meg ikke det som skjer, det er bare i tråd med som mange sier; at smarte vitenskapsfolk ligger foran dopingkontrollørene. Og det tror jeg rett og slett skyldes at det er får få i antidopingarbeidet i verden som virkelig forstår hva som skjer i markedet der man i dette tilfellet produserer muskelfremmede preparater og preparater som gjør at restitusjonstiden mellom trening og konkurranse blir kortere, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Også utøverne har fått med seg snakket om det nye middelet. 

Nederlands skøytetrener Sven Kramer innrømmer at han har hørt om preparatet som ikke kan fanges opp ved dopingtesting.

- Jeg har hørt det samme som dere på nyhetene. Det er veldig dårlige nyheter, men det vil alltid være utøvere som vil finne måter å bruke ting som ulovlige på, sier han til TV 2 Sporten.

Norges skiskytterstjerne Emil Hegle Svendsen er skremt etter avsløringene rundt det nye superdopet MGF.

- Men sånn er det jo hele tiden. De finner jo hele tiden nye ting å dope seg med. Da EPO og Cera ko, så fantes det ikke metoder for å bli testet for disse midlene. Det vil alltid være folk som er ute etter en slik fordel. De vil alltid være på hugget og skaffe seg den fordelen. Det eneste vi kan gjøre er å fortsette å teste så mye som mulig. Med tanke på de dopingsakene vi hadde før OL så var det skadelig for sporten, men det er samtidig veldig bra at dem som jukser blir tatt, understreker Norges største gullhåp i skiskyting fast.

- Må bruke mer penger og ressurser
Johan Kaggestad mener WADA og andre antidopingorganisasjoner nå må bruke mer penger på å få tatt synderne.

-  De har langt igjen fordi det brukes alt for små ressurser på antidopingarbeid. Ikke minst i treningsperiodene frem til konkurransene. Her i vinter-OL er det alt for få av forbundene i utholdenhetsidrettene som har gode nok blodprofiler på mange nok utøvere i lang nok tid frem til konkurransen. Jeg synes faktisk det er relativt uinteressant å teste under konkurransen, det viktigste skjer før konkurransene. Også tror jeg det er vanskelig å spore - som i dette tilfellet hvor man har funnet ett stoff som det påstås ikke kan spores i dopingkontroller - noe WADA bekrefter. Det er jo sjokkerende. Også har du da utholdenhetsidrettene hvor det finnes mikrodoser som settes rett før konkurranser i veldig liten grad kan spores. Så antidopingarbeidet i verden har lang, lang, lang vei å gå. Det betyr at det internasjonale særforbundene og idrettsforbundene og IOC må allokere vesentlig flere midler til dette arbeidet, fastslår OL-eksperten.

- Hvor stor jobb tror du det gjøres under OL for å finne testmetoder som kan finne de nye midlene?

- Jeg håper de gjør mye, men jeg tror det er vanskelig å klare å finne metoder til å spore stoffer. Det tok mange år å finne metoder for å spore EPO blant annet. Og at man i løpet av en uke skal finne en metode for å spore stoffet til denne vitenskapsmannen tror jeg er utopi, svarer han.

- Ikke vært flinke nok i arbeidet
Kaggestad tror WADA snart må innse at organisasjonen ikke gjør en god nok jobb for å få tatt juksemakerne som ødelegger idretten.

- Jeg håper det. Man har de siste årene sett at det er en realitet at WADA ikke setter av nok ressurser, og at de ikke har flinke nok folk i dette arbeidet. Her bør det viktigste temaet på IOC-konferansen bli «hvordan skal vi finne metoder som er omfangsrike nok, som gjør at at toppidrettens omdømme vil heve seg betraktelig de neste ti årene». Det vil være et flott tema. Det burde de bruke døgn, på døgn, på døgn å diskutere.

- Tror du vi får sett dopingskandaler i løpet av OL i Sotsji?

- Jeg er ikke så sikker på det. Hva er det Mads Drange sa: «det er bare de som er tjukke i hodet som blir tatt i doping under et OL». Jeg tror det ligger noe der. Man vet hvordan man skal vaske ut stoffer. Man vet hvordan man skal unngå å bli tatt i dopingkontroll. Så det viktigste som kunne skje i forbindelse med antidopingarbeidet er det før konkurransene i de lange treningsperiodene, slår Kaggestad fast.

WADA sliter
Det internasjonale antidopingbyrået WADA innrømmer at de sliter med å kunne påbevise nye dopingmidler.

Men direktør David Howman i det internasjonale Anti-dopingbyrået (WADA) sier til TV 2 Sporten at han tviler på at noen vil bruke MGF under Sotsji-OL.

- Det er et dopsubstans som en reporter fra den tyske TV-kanalen fikk fra en russisk vitenskapsmann. Det er sjokkerende og forferdelig at disse tingene brukes av mennesker, når det tidligere bare er blitt testet på dyr. Jeg vil ikke bruke en substans som er testet kun på dyr på mine barn eller min familie. Dette er veldig uetisk og svært skadelig for helsen til mennesker, poengterer Howman.

- Tror du noen vil bruke dette dopingmiddelet under OL?

- Jeg tror ikke noen vil bruke det i OL, men det er nok noen som bruker det på regelmessig basis. Vi vet at det er et stort marked for slike stoffer på svartebørsen og dette kommer ikke som en overraskelse for oss, svarer han.

- Er du redd noen vil bruke dette i OL?

- Nei, jeg blir aldri redd, svarer WADA-direktøren.