MISTER VELGERE: Motgangen fortsetter for Frps nestleder Per Sandberg og partileder Siv Jensen på TV 2s ferske februargallup. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix).
MISTER VELGERE: Motgangen fortsetter for Frps nestleder Per Sandberg og partileder Siv Jensen på TV 2s ferske februargallup. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix).

150.000 velgere har forlatt Frp

Partiet får sin nest laveste oppslutning på over 12 år på fersk TV 2-gallup.

Ikke siden høsten 2011 har Fremskrittspartiet gjort det dårligere på TNS Gallups stortingsmålinger for TV 2. 

– Ingen panikk

I september samlet Fremskrittspartiet 16,3 prosent av velgerne, knappe fem måneder senere er det bare 11,9 prosent som sier at de ville stemt på partiet.  Det betyr at 150.0000 velgere har forlatt Frp siden stortingsvalget, som ville mistet ni av sine representanter på Stortinget dersom det var valg i dag.

– Er det panikk i Frp?

– Nei, hvis dette hadde vært ei uke før valget så kunne vi kanskje blitt litt nervøs, sier nestleder Per Sandberg.

Rett etter kommunevalget i 2011 ble partiet målt til 11,6 prosent, som var den laveste oppslutningen siden august 2011 da Frp hadde 10,5 prosent.

Tidligere Frp-velgere setter seg på gjerdet eller forsvinner til Høyre som gjør det langt bedre enn lillebror i regjeringen. 

– Det er et godt spørsmål og gjennom sånne meningsmålinger så finner du ikke svaret på det, det eneste vi må gjøre er å levere politikk og selge politikk for å sørge for at denne kurven går oppover, sier Sandberg.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

– Har stort potensiale

Sandberg varslet mandag sentralstyret i Fremskrittspartiet om at han ønsker å fortsette som nestleder, selv om han tidligere har signalisert det motsatte.

– Jeg alene utgjør ingen forskjell, men hele partiet, tillitsvalgte og folkevalgte, stortinget, regjeringen vil utgjøre en forskjell etter hvert og da vil meningsmålingene også peke andre veien, sier han.

Sandberg føler seg sikker på at motgangen vil snu når folk oppdager hva Frp gjør i regjering. 

– På et eller annet tidspunkt vil folk se at det utgjør en forskjell når Frp sitter i regjering. Men både regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen med KrF og Venstre  må gjennomføres.

– Hvor store må dere bli før du er fornøyd?

– Om du spør meg så mener jeg at vi har et potensiale på mellom 20 og 30 prosent et sted.

Rekord for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet går mest frem med 1,7 prosentpoeng til 34,1 prosent. Det er tredje måned på rad at partiet vokser, og oppslutningen har økt med hele 3,3 prosentpoeng siden valget. Dette er den høyeste oppslutningen for Arbeiderpartiet siden mars 2012.

Bakgrunnstallene viser at 86 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i september ville gjort det samme i dag og partiet henter nye velgere fra de andre partiene. Men etter drøyt 100 dager med blå regjering henter Arbeiderpartiet bare 12.000 flere velgere fra regjeringspartiene enn det er tidligere Ap-velgere som går motsatt vei.

Arbeiderpartiet er klart større blant kvinner enn menn. 

Rekord for Høyre

Også Høyre kan notere seg for en liten fremgang for andre måned på rad, denne gang med 0,6 prosentpoeng til 29,2. Dette er Høyres høyeste oppslutning etter stortingsvalget og det største regjeringspartiet har økt oppslutningen med 2,4 prosentpoeng siden valget i september.

Bakgrunnstallene viser at 85 prosent av velgerne som stemte på Høyre i fjor høst ville gjort det samme i dag.  Partiet er jevnstore blant kvinner og menn og størst blant de yngste velgerne. Høyre er størst i Oslo/Akershus og på Sør- og Vestlandet. mens Arbeiderpartiet er størst på resten av Østlandet og nord for Dovre.

Et stortingsvalg i dag ville gitt regjeringspartiene 72 mandater, og gjort dem avhengige av støtte både fra KrF og Venstre for å få flertall.

Størst av de små

Kristelig Folkeparti får 5,6 prosent (+ 0,1) og er dermed størst av de små partiene. 78 prosent av partiets velgere er lojale og de fleste som forsvinner går til Høyre.

Senterpartiet får 5,2 (+ 0,1), Venstre 4,9 (+ 0,7) og Sosialistisk Venstreparti 4,2 (- 0,6). Ingen andre stortingspartier har færre trofaste velgere enn SV som mister nesten hver fjerde velger fra i fjor høst til Arbeiderpartiet.

Miljøpartiet De grønne får 2,8 (- 0,4), Rødt 1,1 (- 0,2) og andre partier og lister 0,9 (- 1,4), som er den største tilbakegangen. De største partiene i gruppen «andre» er denne gang Piratpartiet og Kystpartiet.

Etter at debatten om reservasjonsrett har preget nyhetsbildet har TNS Gallup for første gang på over et år har ikke funnet noen respondenter som svarer at de vil stemme på partiet «De Kristne». 

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 1373 personer med stemmerett i tidsrommet 27. - 31. januar. 78,6 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,2 - 2,7 prosentpoeng. 

Følg utviklingen i TV 2s partibarometer