MØTES IGJEN: Vishy Anand og Magnus Carlsen møtes i Zürich. . AFP PHOTO/Manjunath KIRAN
MØTES IGJEN: Vishy Anand og Magnus Carlsen møtes i Zürich. . AFP PHOTO/Manjunath KIRAN

VM-duellantene møtes igjen: – Nå er det Magnus som har presset på seg

Vishy Anand er ute etter revansj etter nederlaget i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se partiet i vårt livesenter på tv2.no og TV 2 Sportskanalen fra kl. 14.30

Magnus Carlsen har levert en strålende turnering i Zürich og leder sammenlagt, ett poeng foran Levon Aronian, før det femte og siste partiet i klassisk sjakk.

Der møter nordmannen et kjent ansikt. På motsatt side av bordet sitter nemlig fjorårets VM-motstander Vishy Anand. Der var Carlsen, som alle vet, fullstendig overlegen.

– Magnus har presset på seg
Inderen har også slitt tungt i Zürich, og sto uten seier før han slo Boris Gelfand søndag ettermiddag.

Det er derfor liten tvil om at Magnus Carlsen går til sjakkbrettet som favoritt.

Men sjakkentusiast Hans Olav Lahlum minner om at det denne gangen er Carlsen som har presset på seg.

– Det psykologiske overtaket til Magnus spiller nok inn, men samtidig er det Magnus som har relativt store forventninger på seg i dette partiet. Og han har jo reist forventningene ytterligere etter de resultatene han har levert til nå. Så det er Magnus som på mange måter har presset på seg. Og vi skal ikke undervurdere Anand etter som han fortsatt er en veldig solid og god spiller, sier han.

BLIR SPENNENDE: TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen tror på et jevnt parti mandag.
BLIR SPENNENDE: TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen tror på et jevnt parti mandag.

Lahlum tror vi fort kan se inderen helt oppe i verdenstoppen igjen.

– Han er en legendarisk spiller, og tidenes beste asiat. Nå har han mistet VM-tittelen, og mange lurte på hvordan han ville takle det. Noen spekulerte i om han ville legge opp, men han sier selv at han vil kvalifisere seg til ny VM-kamp. Han er nå ranket som niende i verden, den lavest rangerte i denne turneringen. Men alle vet at om han finner tilbake til motivasjonen og gløden, så er han veldig fort oppe i verdenstoppen igjen, sier han.

– Blir spennende
Carlsen spiller med sorte brikker mot Anand, og TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen tror det vil bli en spennende kamp.

– Jeg tror det blir veldig spennende. Anand har nok fått tilbake noe av selvtilliten etter at han slo Gelfand. Han har kanskje fått formen litt tilbake og jeg tror ikke Magnus kommer til å få det lett med sorte brikker. Men jeg tror ikke han kommer til å tape heller, sier hun.

– Tror på remis
Jon Ludvig Hammer, som jobbet som Carlsens sekundant under VM-duellen i november, tror også det kommer til å bli et jevnt parti.

– Jeg håper vi får gjenopplevd noen gode minner fra Chennai-matchen. Jeg tror egentlig Magnus kommer til å være fornøyd med remis. Men det betyr ikke at det ikke kommer til å bli en ordentlig fight, sier han.