Russisk forsker ville selge mystisk dop få dager før Sotsji-OL  

– Dette kommer aldri til å bli oppdaget i en dopingtest, sier den russiske forskeren til en tysk undercover-reporter. Kriminelt, tordner WADA-toppen David Howman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De tyske reporterne fikk testet «vareprøven» i et tysk laboratorium. Foto: ARD
De tyske reporterne fikk testet «vareprøven» i et tysk laboratorium. Foto: ARD
Prøvene viste at substansen var reell, men at man aldri før har testet preparatet på mennesker. Foto: ARD
Prøvene viste at substansen var reell, men at man aldri før har testet preparatet på mennesker. Foto: ARD

Bare fem dager før OL-ilden tennes i Sotsji, går den tyske kringkasteren ARD langt i å trekke det russiske antidopingarbeidet i tvil. Gjennom en rekke skjulte opptak, avslører kanalen hvordan ansatte ved det anerkjente russiske vitenskapsakademiet i Moskva forsøker å selge reporteren en såkalt MGF-substans.

Dette medikamentet bidrar til å øke både muskelmassen og muskelstyrken i kroppen.

– Medikamentet virker i musklene dobbelt så raskt som konvensjonelle vekstfaktorer og kan ikke spores av noen dopingkontrollører, sier mannen til den tyske journalisten.

Reporteren fikk en prøvedose på ett milligram, samt lovnader om at han kunne få doser nok til et helt lag for 100.000 euro.

Aldri testet på mennesker

Etter å ha tatt med prøven tilbake til Tyskland for lab-analyser, viser det seg at stoffet faktisk er hva det utgir seg for å være: Et stoff som imiterer den insulinlignende vekstfaktoren IGF-1, som produseres naturlig i kroppen. Slike midler skal aldri tidligere ha vært testet ut på mennesker – kliniske tester er så langt kun gjort på dyr.

WADA-analytikeren Mario Thevis har studert testresultatene og regner med at det vil bli stor etterspørsel etter stoffet:

RYSTET: WADA-direktør David Howman. Foto: SCANPIX
RYSTET: WADA-direktør David Howman. Foto: SCANPIX

– Det kan klassifiseres som svært effektivt. Men vi kan ikke si noe om risikoen for mennesker. Til det har det vært for få kliniske tester, sier han til ARD.

– «Full Size MGF» er ikke noe vi kan oppdage i kroppen med vår nåværende teknologi. Det vil være umulig å spore dette under lekene i Sotsji, sier Grigorij Rodtsjenkov, som er lab-ansvarlig under Sotsji-OL.

Howman: – Sjokkerende

Direktør David Howman i det internasjonale Anti-dopingbyrået (WADA) ble sjokkert da han fikk se reportasjen til ARD:

– Det ville være naivt å tro at alle utøverne i Sotsji er rene. Det er svært mange som vil tro at substansen de har tatt ikke kan spores, sier Howman til kanalen.

Han nøler ikke med å stemple de russiske forskernes virksomhet som kriminell:

– Det er sjokkerende at en forsker tilbyr å selge preparater som ikke engang har vært testet på mennesker. Utøverne blir utnyttet til eksperimentelle formål, sier han.

Under årets olympiske leker er det planlagt at man skal ta hele 2453 dopingtester – langt mer enn ved noen olympiske leker tidligere.

Tidligere i uken avla to russiske utøvere positive A-prøver.