Sensasjonelt Carlsen-comeback sjokkerte eksperter og publikum

Nordmannen lurte alle, inkludert datamaskinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen hadde aldri tapt for Hikaru Nakamura i langsjakk, og sto med sju seirer og 15 remis mot amerikaneren før lørdagens parti i Zürich Chess Challenge.

Se intervju med Carlsen øverst i artikkelen

– Jeg ble rundspilt
Men i Sveits så det lenge ut til at Nakamura skulle få en etterlengtet seier mot nordmannen. Men etter nærmere fire timer, på en tid da computeren ga Carlsen én prosent sjanse til å vinne partiet, snudde nordmannen partiet fullstendig og sørget til slutt for en sensasjonell seier.

TØFF KAMP: Magnus Carlsen så lenge ut til å tape for Hikaru Nakamura.
TØFF KAMP: Magnus Carlsen så lenge ut til å tape for Hikaru Nakamura.

– Det må to til for å få en sånn snuoperasjon. Jeg var heldig. Jeg spilte ikke bra nok i dag. Jeg ble rundspilt det meste av partiet. Men jeg holdt meg inne i kampen, og han gjorde noen grove feil.  Jeg tok vare på de sjansene og klarte å komme tilbake, sier Carlsen til TV 2.

– Jeg vet ikke om jeg spilte dårlig. Men stillingen var dårlig, og jeg prøvde bare å holde meg i live så lenge som mulig. I dag var jeg heldig, gjentar han.

Han er helt tydelig på at han er alt annet en fornøyd med det partiet han leverte.

– Jeg er ikke veldig stolt. Men for turneringens del er dette hele forskjellen. Nå leder jeg alene istedenfor å ligge midt i feltet, sier han.
Se øyeblikket som snudde det utrolige partiet lenger nede i artikkelen

 Søsteren sikker på tap
For med hvite brikker gikk Nakamura rett i strupen på den norske verdensmesteren og tok raskt styringen i partiet. Carlsen så aldri komfortabel ut i stillingen sin, og computeren levnet nordmannen små sjanser til å vinne gjennom nesten hele partiet.

-Jeg må si dette er veldig bekymringsverdig. Det ser kritisk ut akkurat nå, sa tidligere norgesmester Espen Lie tidlig i partiet.

Og da det nærmet seg fire timer rundt sjakkbrettet så alt ut til å være tapt for nordmannen.

– Jeg tror alle her i sofaen ville slått Magnus med hvitt akkurat nå, sa Lie i TV 2s studio da verdensmesteren var levnet en prosent vinnersjanse av computeren.

Også Carlsens søster, Ellen, hadde gitt opp.

– Magnus har innsett at han har tapt nå, sa hun.

Nakamura-tabbe
Men der tok hun feil. For 
ikke lenge etter startet det helt utrolige comebacket. I Nakamuras 37.trekk begikk amerikaneren en stor tabbe. Sjokkerte eksperter og publikummere kunne konstatere at det igjen var håp med norske øyner.

Det sjokkerte alle som fulgte kampen.

– Med tanke på motstander så er vi helt klart vitne til noe av det sykeste i historien, sa Lie.

En tydelig frustrert Nakamura skjønte etter hvert at han hadde begått en stor tabbe og ristet kraftig på hodet flere ganger.

Og etter nærmere fem timer måtte amerikaneren gi opp. Dermed leder Carlsen turneringen sammenlagt etter et vanvittig sjakkparti.

Fikk ufortjent godt betalt
Ellen Carlsen satt i TV 2s studio og så broren klare å snu det fantastiske partiet. Etter, i likhet med alle andre, å ha avskrevet Carlsens vinnersjanser var hun glad over brorens bragd.

– I dag får han ufortjent godt betalt. Men han skal ha for at han klarer å dra det i land. Det er vanskelig for Nakamura å sitte så bra og så plutselig omstille seg til å stå dårlig. Men det er også en prestasjon å sitte så dårlig i det som Magnus gjorde, og nesten vurdere om du skal gi opp, for så å plutselig sitte så bra i det, og dermed innstille seg på å spille noen timer til. Da skal du ha veldig lyst å vinne, sier hun.
Se hele dramaet under