MATA OG MATIC: Det ble ikke overgangsrekord for januarvinduet, men kjøpene av Juan Mata og Nemanja Matic var med på å sørge for at Premier League-klubbene knuste den totale overgangsrekorden for en sesong.
MATA OG MATIC: Det ble ikke overgangsrekord for januarvinduet, men kjøpene av Juan Mata og Nemanja Matic var med på å sørge for at Premier League-klubbene knuste den totale overgangsrekorden for en sesong.

Premier League-klubbene knuste overgangsrekorden

Har slått den gamle rekorden med nesten en milliard kroner denne sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om det bare ble én storsignering blant Premier League-gigantene på Deadline Day satte brukte Premier League-klubbene mer penger enn januar i fjor, skriver BBC

Chelseas kjøp av stortalentet Kurt Zouma for 125 millioner kroner var den saftige storhandeles på overgangsvinduets siste dag, men han får man tidligst se i Premier League neste sesong. Zouma ble nemlig umiddelbart lånt tilbake til St. Etienne. 

BBC har fått tallt fra Deloitte, som viser  at Premier League-klubbene har brukt 1,34 milliarder kroner i januar. Det er 103 millioner mer enn i januar i fjor. 

Det er imidlertid ikke januarrekord. I den elleville januarmåneden i 2011, som endte med at Fernando Torres gikk til Chelsea og Andy Carroll til Liverpool, brukte Premier League-klubbene hele 2,3 milliarder kroner.

Totalrekorden knust

Men totalt sett er det satt ny overgangsrekord. Premier League klubbene har totalt brukt 7,8 milliarder kroner denne sesongen. 

Det vil si at den gamle rekorden satt i 2008/09-sesongen er smadret med 926 millioner kroner. 

Dan Jones i Deloitte påpeker at den nye tv-avtalen har vært en viktig bidragsyter for at det er blitt satt ny overgangsrekord. Avtalen sørger for at over seks milliarder kroner ekstra er blitt fordelt mellom Premier League-klubben.

– Pengebruken drevet av et mindretall

Det er likevel stor forskjell på pengebruken klubbene imellom.

– Pengebruken har igjen blitt drevet av et mindretall klubber, det er to som står for mer enn 60 prosent av ligaens totale pengebruk. Rundt halvparten av Premier League klubbene valgte ikke å bruke penger denne måneden, sier Jones.

Det er Manchester United og Chelsea som har stått for de 60 prosentene av januarshoppingen. United hentet Juan Mata fra nettopp Chelsea, mens London-klubben brukte januarvinduet til å hente Nemanja Matic, Mohamed Salah og Kurt Zouma.

En rekke av overgangene på Deadline Day var låneavtaler. Blant annet sikret Arsenal seg Kim Källström ut sesongen, mens ettertraktede Tom Ince spiller for Crystal Palace frem til sommeren.