Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nasjonalforsamlingen sier de setter hensynet til barnet først, idet de lovpålegger alle kvinner å amme barnet sitt i to år i en ny klausul. 

Første barnevernloven

Ifølge Abu Dhabis engelskspråkelige avis The National, har debatten vært en del av nasjonalformsamlingens arbeid med å lage De forente arabiske emiraters første omfattende barnevernslov. Barnevernloven inneholder flere punkter som skal sikre barns ve og vel.

For eksempel vil folk som røyker sigaretter på et offentlig sted med barn tilstede, få en bot på over 8000 norske kroner. Et annet eksempel er at barnevernsarbeidere nå kan gå inn å fjerne barn fra sine hjem mot foreldrenes ønske og uten rettslig tillatelse, i tilfeller hvor det blir ansett som at barnet lever under overhengende fare.

Bekymret

Sosialminister Mariam Al Roumi er bekymret og sa under en av forsamlingene at en slik klausul kan føre til at ektemenn begynner å saksøke konene sine dersom de ikke ammer.

– Denne delen av loven kan bli en byrde, sa hun. Og la til at den kan føre til en rekke nye rettssaker.

Men bekymringer til tross, Salem Al Ameri, et komitémedlem fra Abu Dhabi insisterte på at amming var en rettighet for alle barn, en rettighet islam allerede har definert.

Barnets beste

De forente arabiske emirater

Abu Dhabi er et sjeikdømme, én av de syv som inngår i de Forente Arabiske Emirater (FAE). Emiratene har en felles nasjonalforsamling – Federal National Counsil – som hovedsakelig fungerer som et rådgivende organ, med begrenset makt og 40 medlemmer. Abu Dhabi som er den største og rikeste emiraten av de syv, har både statssjefen og vetorett. Dubai har også vetorett samt statsministeren. 

Kilde: Store norske leksikon

Ahmed Al Shamsi, et annet komitémedlem fra emiraten Ajman, sa til nasjonalforsamlingen at det handler forholdet mellom barn og mor.

– Lover handler ikke bare om bøter og straff, noen handler også om menneskelighet, la han til.

Verdens helseorganisasjon anbefaler fullamming til seks måneder, etterfulgt av amming og annen mat til barnet er to år gammel. 

Uklar håndheving

Det er fortsatt uklart hvordan myndighetene skal håndheve loven, men komitémedlem Sultan Al Sammahi var tydelig på at dersom mødrene forsømmer sine ammeplikter, kan de bli straffet.

Han sammenlikner det deretter med veitrafikkloven som pålegger alle å bruke sikkerhetsbeltet. Det betyr ikke at enhver person gjør det, men dersom de blir tatt får de bøter.

– Det blir det samme med dette. Om ikke annet, vil loven oppmuntre til amming, sier Al Sammahi.

Komiteen har også lagt til en klausul som krever at regjeringen sprer bevissthet rundt amming og dens fordeler.

Loven vil nå bli sendt til presidenten, Sheikh Khalifa, for endelig godkjenning. Dersom den blir godkjent trer den i kraft senest innen tre måneder.