TV 2 avslører: Politiet vil tiltale politimannen for drap i Brevik-saken

Politiet i Vestfold innstiller på at politimannen Lars Trøen van Hoegge skal tiltales for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politimannen Lars Trøen van Hoegee (40) er siktet for forsettlig drap på Linn Madelen Bråthen (33). I oktober i fjor ble politiet ferdig med etterforskningen av dødsfallet til Bråthen.

TV 2 vet at Vestfold-politiet innstilte på at politimannen Lars Trøen van Hoegge skal tiltales for drap på kvinnen. Riksadvokaten har nå saken for endelig påtalemessig avgjørelse. Det er ventet at avgjørelsen kommer om kort tid, får TV 2 opplyst.

De sentrale bevisene

Lars Trøen van Hoegee skal ifølge politiet ha kastet eller dyttet Linn Madelen Bråthen ut fra Brevikbroa i Telemark natt til 3. august i fjor. Politimannen har hele tiden nektet for å ha tatt livet av Bråthen og har forklart at han så henne begå selvmord.

TV 2 kan i dag presentere politiets viktigste bevis mot politimannen. Helt sentralt er observasjoner gjort av to ulike bilførere som passerte de to på broen. Den ene bilføreren er politikollega av van Hoegge. Politikollegaen sendte minutter senere en tekstmelding hvor han spurte «var det deg jeg så på broen…». Hoegge sendte en melding tilbake og svarte at det ikke var han. Den andre bilføreren synes at paret oppførte seg så merkelig at han snudde bilen og kjørte over broen til sammen tre ganger. I avhør har denne personen forklart at han så en mann sitte på knærne foran en kvinne. I avhør har politimannen forklart at han forsøkte å få ut en stein han hadde i skoen.

Ropte på hjelp

Et tredje nøkkelvitne har hørt en kvinne rope og skrike på hjelp. Politiet mener et selvmord er lite forenlig med å rope etter hjelp. Mange andre uavhengige vitner har hørt det som blir beskrevet som dødsskrik natten da Linn Madelen Bråthen døde.

Flere venninner av Bråthen har i vitneavhør forklart at hun oppfattet kontakten med politimannen som svært problematisk og at hun ville bryte kontakten eller informere sin samboer. Politiet har også rekonstruert mange Skype-meldinger som viser at de to har sendt hverandre meldinger med seksuelt innhold. Politiet mener motivet kan ligge her.

Sentralt i politiets bevisrekke er også det faktum at van Hoegge ikke fortalte sannheten de første dagene etter dødsfallet. I avhør har politimannen fortalt at noe av det siste Linn Madelen Bråthen sa før hun hoppet i døden var at han ikke skulle si dette til noen. Politiet fester ikke lit til denne forklaringen.

Nekter for drap

I avhør har Lars Trøen van Hoegee forklart at han gikk fra henne på broen. Da han snudde seg så han kvinnen stå på utsiden av rekkverket på broen klar til å hoppe. Han har forklart at han snakket eller ropte til henne, mens han løper mot henne. Politimannen sier at han ikke klarte å forhindre henne fra å hoppe.

–  Min klient har gitt grundige og oppklarende forklaringer til politiet om alle de forhold du her nevner. Jeg går ikke inn på enkelthetene, men understreker at ingen av disse - verken hver for seg eller samlet tilsier at det er begått et drap. Det må også presiseres at deler av faktum til dels er uriktig og til del ufullstendig gjengitt i media, sier mannens forsvarer Arne Lie til TV 2.

– Det er en milevis forskjell på å fortelle en ufullstendig historie og å begå et drap. For min klient oppleves det som fullstendig surrealistisk at noen tenker annerledes. Derfor er han overbevist om at det ikke blir reist drapstiltale.

Ifølge familiens bistandsadvokat, Niels-Christian Schelver Petersen, forventer de etterlate en tiltale på drap.