Slik bygde Krekar opp en ny terrorgruppe

Gruppen som etterforskes av tysk politi knyttes til britisk islamistmiljø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

– Ledende skikkelser i Ansar al-Islam deltar med jevne mellomrom på Anjem Choudarys arrangementer. Dette har utviklet seg i løpet av de siste 15 månedene, etter rettssaken mot mulla Krekar, sier Nick Lowles i organisasjonen «Hope not hate» til TV 2.

– Det er bekymringsfullt, for vi snakker om en gruppe som er knyttet til al-Qaida i Irak, som står bak bølgen av selvmordsbomber og angrep i landet. Ansar al-Islam er en terrororganisasjon med et nettverk. Anjem Choudary har aldri hatt gode forbindelser i Irak, og i hvert fall ikke til kurdiske ekstremister, sier Lowles.

Se TV 2s interaktive presentasjon av islamistnettverket (saken fortsetter under)

 

Grafikk: Andreas H. Lunde/TV 2
Grafikk: Andreas H. Lunde/TV 2

Nick Lowles illustrerer hvordan dette nye islamistnettverket fungerer med å vise til et eksempel fra tidligere i år:

– I mars i år ble det holdt en demonstrasjon i Birmingham der 100-120 deltok. En tredjedel tilhørte Anjem Choudarys gruppe og to tredjedeler hadde kurdisk bakgrunn, sier Lowles.

BAKGRUNN: Her er islamister fra Europa samlet i Oslo

Etterforskes av tysk politi

Den 31 år gamle kurderen Awat Karkuky som er bosatt i Birmingham, er blant toppene i militsgruppen som Krekar etablerte i 2008.

I høst ble det kjent at den tyske statsadvokaten har innledet etterforskning av denne organisasjonen, som ifølge anklagene skal stå bak finansiering av al-Qaidas kurdiske grupper i Irak.

STØTTER KREKAR: De britiske islamistene Anjem Choudary og Awat Karkuky knyttes til mulla Krekar. Foto: Frode Hoff/TV 2
STØTTER KREKAR: De britiske islamistene Anjem Choudary og Awat Karkuky knyttes til mulla Krekar. Foto: Frode Hoff/TV 2

En bank i Birmingham har vært brukt av Krekars støttespillere i forbindelse med pengeinnsamling.

 

31-åringen fra Birmingham, som var i Norge og fulgte rettssaken mot Krekar, er en av åtte hovedmenn i nettverket som er siktet for terrorfinansiering. Ifølge tysk påtalemyndighet fikk han en lederrolle i nettverket etter at Krekar ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste i mars 2012.

I oktober i fjor ble også to kurdiske brødre siktet i Sveits for å tilhøre denne gruppen, som omtales som en ny terrororganisasjon.

Karkuky var sammen med Choudary på islamistkonferanse i FInland i mars i år, hvor det ble markert at det var 10 år siden Krekar første gang ble fengslet. Han har også nær kontakt med Krekars tilhengere i Norge.

 

I 2012 ble han kastet ut av rettssalen i Oslo tinghus da rettssaken mot Krekar startet.

– Han er læreren vår. Han er den aller beste til å forklare islam, sa Karkuky til TV 2 oktober 2012 om Krekar.

I februar i år advarte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot hevnaksjoner for å få løslatt islamister, og PST viste til at profilerte internasjonale ideologer har oppfordret til å gjennomføre aksjoner for å få løslatt ekstreme islamister som sitter fengslet i Norge.

 

Verdenskjent «PC-islamist»

I jihadistbevegelsen fører Krekars fengselsopphold til at hans autoritet styrkes, siden han viser jihadistene at han kan utholde lidelser på vegne av kampen som føres.

Krekar har gått fra å være geriljaleder, pengeinnsamler og predikant til å bli en verdenskjent «PC-jihadist». YouTube-videoer med Krekar har i perioder hatt et publikum i minst 13 land.

Tidlig på nittitallet var han ansvarlig for den kurdiske islamistbevegelsens europeiske nettverk, og hadde en omfattende reisevirksomhet. Han besøkte Tyskland 29 ganger, og var også i Sverige, Nederland og England.

WIkileaks-dokumentene fra Irak-krigen viser at Krekars terrorgruppe Ansar al-Islam og etterkommeren Ansar al-Sunna etter 2003 knyttes til selvmordsbombere, bilbomber og halshugginger. Ansar al-Islam-tilhengere i flere europeiske land er blitt siktet eller dømt for terrorfinansiering, rekruttering, planlegging og propagandavirksomhet.

Krekars ID-kort fra en hjelpeorganisasjon som er blitt knyttet til al-Qaida. Faksimile
Krekars ID-kort fra en hjelpeorganisasjon som er blitt knyttet til al-Qaida. Faksimile

Sommeren 2008 kom tyske sikkerhetsmyndigheter på sporet av den nye gruppen Krekar har bygd opp. Via nettjenesten Paltalk etablerte mullaen et slags «online-universitet» som ble brukt til å undervise de som skulle få en ledende rolle i nettverket, viser etterforskningen som tysk politi har gjort.

 

– Siden 2002 har vi gått under navnet Ansar al-Islam, og nå organiserer vi oss på nytt, sa Krekar i et intervju i desember 2008.

Ville ikke vekke oppmerksomhet

Sommeren 2009 ble det avholdt en «generalforsamling» på Paltalk, der medlemmene måtte godkjenne Krekars modell for hvordan organisasjonen skulle arbeide. Året etter, sommeren 2010, ble en ledergruppe valgt.

Krekars nye organisasjon fikk ikke noe navn. Ifølge tysk politi er dette ikke tilfeldig:

– Bakgrunnen er åpenbart at man ikke ville vekke oppmerksomhet hos sikkerhetstjenestene, og hindre at det ble truffet mottiltak, heter det i etterforskningsdokumentene.

 

Målet til Krekars militsgruppe, som senere er blitt kjent under navnet Rawt, var å finne minst 100 personer i Europa som ville jobbe for å etablere en shariastat i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Gruppens langsiktige mål er angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av voldelige kriminelle handlinger.

Medlemmene mener det er enhver muslims religiøse plikt å bruke automatvåpenet AK-47 (kalasjnikov) i islamske land og drepe de vantro.

I Irak er det også tillatt for gruppens medlemmer å ta livet av fiendens tolker og fiendens medhjelpere. Blant målgruppene er koalisjonsstyrker, politiske partier og norsk og amerikansk sivilbefolkning.

Knyttes til al-Qaida

Organisasjonen ser seg selv som en videreføring av Ansar al-Islam og samarbeider ifølge tyske myndigheter med terrorgruppen AQKB, som er al-Qaidas kurdiske bataljoner i Iran og Irak. AQKB havnet på USAs terrorliste i januar 2012.

Et eksempel på hvordan Krekar-gruppen og AQKB er knyttet sammen, stammer fra vinteren 2010, da ukjente gjerningsmenn løsnet skudd mot Krekars leiliighet i Oslo. Da kom AQKB med en uttalelse som ble lagt ut på et nettsted knyttet til Krekar-gruppen:

– Kurdistan-bataljonene i den islamske staten Irak fordømmer denne skitne, korrupte og feige handlingen. Til vår leder og mester sier vi: Vi er i sannhet dine brødre, og vil alltid være med deg. Hvis Allah vil, hjelper vi deg til seier.