OPPGITT: Terje Håkonsen har ikke mye til overs for IOC og FIS. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
OPPGITT: Terje Håkonsen har ikke mye til overs for IOC og FIS. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

Terje Håkonsen: – Derfor hater jeg OL

Den tidligere snowboardstjernen snakker ut om hvorfor han mener snowboard ikke hører hjemme i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les alt om OL her!

– Jeg kan ikke tro at folk fortsatt spør meg om hvorfor jeg boikottet OL i Nagano i 1998. Jeg har svart på det 1000 ganger, sier Håkonsen til whitelines.com.

– Jeg bestemte meg i 1994. Allerede da så jeg hvor «bullshit» OL var, forteller han videre.

Her ser du TV 2s OL-program!

Håkonsen ramser opp grunnene til at han ikke har noe til overs for de olympiske vinterlekene.

– Det er rett og slett for mye å svelge. IOC krever vanvittig mye både fra nasjoner, sponsorer og utøvere. De ga FIS, altså et internasjonalt skiforbund, kontrollen over snowboard. Kun på grunn av kommersielle årsaker, sier 39-åringen, og legger til:

– De opptrer som om de oppfant snowboard. De har ingen respekt for historien og kulturen. Vi trenger ikke FIS eller IOC. Vi kan ta oss av snowboard-sporten selv!

– Korrupt
Han mener IOC og «hele greia» er korrupt.

– Da jeg var yngre, tenkte jeg bare på snowboard. Nå ser jeg derimot det store bildet. Hele greia er korrupt, og IOC blir styrt av noen få personer.

– Hvordan ville du gjort det?

– Vertsbyen burde fått rettighetene til OL, slik at de kunne brukt pengene på å betale for alle de dyre anleggene. Et eventuelt overskudd kunne blitt brukt til å støtte idretter verden rundt. Så enkelt kan det gjøres, og hvis folk hadde hatt verdier kunne vi endret alt. Men det ser dessverre ut til at folk ikke har verdier. Eller stolthet.

– Ikke betaler de skatt heller
Han er også svært skeptisk til hvordan kvalifiseringssystemet til OL er bygget opp.

– Systemet sørger ikke for at de beste gutta deltar. Det handler bare om å få flest nasjoner med, slik at OL kan selges til flere, og slik at IOC-folkene kan dra inn mer reklameinntekter. Ikke betaler de skatt heller, avslutter Håkonsen.