Lahlum om Aronian: – Er nok ikke interessert i å være en evig toer

I dag barker verdens to beste sjakkspilllere sammen.

Se samtlige kamper fra Zürich Chess Challenge gratis og direkte kun på TV2.no og TV 2 Sportskanalen fra 30. januar.

Magnus Carlsen fikk en drømmeåpning på Zürich Chess Challenge da han torsdag slo israelske Boris Gelfand.

Men allerede fredag venter en ny utfordring for den norske verdensmesteren. Og det er ikke hvilken som helst utfordring. På andre siden av bordet sitter nemlig verdenstoer Levon Aronian. Armeneren er sammen med Carlsen pekt ut som den store favoritten til å vinne turneringen.

NUMMER TO: Bare Magnus Carlsen er høyere rangert i sjakk-verden enn Levon Aronian. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
NUMMER TO: Bare Magnus Carlsen er høyere rangert i sjakk-verden enn Levon Aronian. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

– Blir tøft
Derfor er det møtet de to imellom det er knyttet størst forventninger til i Sveits. Begge to vant åpningskampen torsdag, og den som eventuelt stikker av med seieren i fredagens storkamp har langt på vei sikret seg turneringsseieren.

Carlsen selv er klar på at det kommer til å bli et tøft parti med sjakk.

– Han er nok full av selvtillit etter å ha vunnet den første kampen i tillegg til turneringsseieren i Nederland. Det blir tøft, men jeg ser frem til det. Jeg liker utfordringer, sier han til TV 2.

SPENT: Hans Olav Lahlum spår en spennende kamp mellom Carlsen og Aronian.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPENT: Hans Olav Lahlum spår en spennende kamp mellom Carlsen og Aronian. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ønsker nok ikke å være en evig toer
Før turneringen i Zürich startet kom Hans Olav Lahlum med sin vurdering av de fem motstanderne Carlsen skulle bryne seg på. Og han legger liten skjul på at nordmannen kommer til å få en stor utfordring med armeneren på andre siden av bordet.

– Han er nesten ti år eldre enn Magnus. Dette blir OL-mesteren mot verdensmesteren. Han spilte for Armenia og vant sjakk-OL sist. Han er også nummer to på verdensrankingen, så denne kampen blir det knyttet spenning til. Aronian er en formidabal sjakkspiller, ganske sikkert topp fem i historien. Han har vært nummer to eller tre i verden siden 2010. Han er en het utfordrer til å utfordre Carlsen i årets VM-kamp. Magnus har likevel sagt at han liker spillestilen til Aronian, som har en klart negativ score mot Carlsen. Han er mer ujevn enn Magnus, og gjorde ett katastrofetrekk i sin siste turnering. Han er nok den her som har størst tabbekvote, men skal nå bevise at han er en seriøs utfordrer til Magnus Carlsen om verdensherredømmet. Han er nok ikke noe interessert i å være en evig toer,sier Lahlum.

– Carlsen er en tøff motstander
Aronian selv sier til TV 2 at han gleder seg til kampen mot Carlsen. Duellen er høyinteressant for alle som er glade i sjakk, og 32-åringen håper kampen vil skape mer interesse rundt sjakk-sporten.

– Jeg håper at vi får til en interessant kamp. Det er hans første turnering etter at han ble verdensmester, så jeg tror vi kommer til å spille en bra kamp for publikum. Det er mange som ser på denne turneringen, og vi må bruke den til å promotere sporten, sier han.

Han sier at han ikke er mer nervøs enn foran andre kamper, og at han vil spille som vanlig mot nordmannen.

– Han er en tøff spiller som kjemper til slutten. Det er alltid interessant å møte ham. I morgen skal jeg spille som jeg pleier, så får vi se, sier han.

– Har du høy selvtillit om dagen?

– Det har jeg alltid, smiler han.

Se kampen på tv2.no og TV 2 Sportskanalen fra kl. 14.30