LANDSLAGSHELT:  Andreas Lund ble matchvinner i 1-0-seieren mot Litauen i 199. Her takker han publikum. Foto: Erik Johansen, SCANPIX
LANDSLAGSHELT:  Andreas Lund ble matchvinner i 1-0-seieren mot Litauen i 199. Her takker han publikum. Foto: Erik Johansen, SCANPIX

Nordmann på liste over tidenes dårligste spisser i Premier League

– Jeg ble jo fotballinvalid, så jeg var vel et dårlig kjøp, sier Andreas Lund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se TV 2s Deadline Day-sending på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra kl. 19.00.

I 1999 ble Andreas Lund solgt fra Molde til Wimbledon for 2,5 millioner pund, som etter dagens kurs tilsvarer 26 millioner kroner.

Det ble, som resten av den norske invasjonen i London-klubben, en svært begrenset suksess.

Scoret mot storklubber

Sørlendingen scoret to mål på elleve kamper i Premier League, og selv om målene var mot storheter som Chelsea og Arsenal rangerer Daily Mail nordmannen som en av tidenes 20 dårligste spisser i Premier League-historien.

Listen er satt opp i forbindelse med den danske spissen Andreas Corneliussens flopp i Cardiff. Han blir sannsynligvis solgt tilbake til gamleklubben FC København. Dette skriver avisen i sin grunngivelse:

«Det eneste positive vi kan si om Lund er at han scoret mot Arsenal og Chelsea. Dessverre var dette de eneste målene han klarte det året han spilte for the Dons. Han klarte, oppsiktsvekkende nok, å få åtte kamper for Norge og score fire mål.»

STORE FORVENTNINGER: Fotballspiller Andreas Lund ble omringet av autografjegere og norsk presse da han signerte for Wimbledon. 
Foto: Håvard Madland / SCANPIX
STORE FORVENTNINGER: Fotballspiller Andreas Lund ble omringet av autografjegere og norsk presse da han signerte for Wimbledon. Foto: Håvard Madland / SCANPIX

Kneskader stoppet karrièren 

Nordmannen forstår hvorfor han får stempelet.

– Det kommer jo an på hvordan man ser på det. Jeg fikk jo bare elleve kamper og så ble jeg skadet. Det var jo et dårlig kjøp siden jeg ble fotballinvalid. Jeg skulle gjerne fått lov til å bevise at jeg var bedre, sier Andreas Lund til TV 2.

– En spiss er jo også avhengig av å ha et godt lag for å score mange mål og få de ballene man trenger. Vi rykka jo ned det året, så det sier seg selv at det ikke var så lett. I tillegg hadde jeg akkurat begynt oppkjøringen da jeg kom til klubben, og begynte først å komme i form mot slutten av sesongen.

Lund kom til Wimbledon fra Molde mot slutten av sesongen i 2000 og var en av de som skulle redde klubben fra nedrykk. Det gikk som kjent ikke, til tross for at Drillo fikk sparken som manager to kamper før sesongen var over.

Verre var det for den da 25 år gamle angrepsspilleren at han pådro seg en stygg kneskade i sommeren etter nedrykket. Lund ble lånt ut til Molde, men etter bare to kamper røk han korsbåndet igjen.

– Jeg opererte igjen og brukte to år på gjenopptrening før jeg skjønte at det ikke var noe vits i å prøve mer, forklarer Lund.

Comeback for kameratens lag

Sørlendingen spilte sin siste profesjonelle fotballkamp som 25-åring. Han gikk siden inn i selgeryrket, en jobb han fremdeles har.

I 2009 gjorde han et lite comeback for det lokale laget FC Lund [Oppkalt etter bydelen, ikke Andreas, journ. anm.], startet av kompisen Per-Christian Osmundsen i sjettedivisjon, sammen med blant andre Frank Strandli. Han scoret i debuten, men den da 34 år gamle spissen skjønte fort at han måtte gi seg.

– Dersom jeg spilte en omgang, så kunne jeg ikke trene fordi kneet hovnet opp. Dersom jeg trente kunne jeg ikke spille kamp, sier 38-åringen som heller ville bruke sin fysiske kapasitet på sønnen, som fyller fem i år.

Uglesette nordmenn

Den tidligere landslagsspilleren tror mye kunne vært annerledes om han ikke hadde pådratt seg den skaden, men sier også at stemningen i Wimbledon ikke var så veldig god i nedrykket. Særlig ikke for han og hans landsmenn.

– Det kunne selvsagt ha gått mye bedre i førstedivisjon, men det var en spesiell periode med en del nordmenn i klubben, sier Lund.

OPPLEVELSE: Andreas Lund i aksjon, idet han forsøker seg med et skudd i Mesterligakampen mot Olympiakos i 1999. Molde tapte 1-3. Foto:Bjørn Sigurdsøn,SCANPIX.
OPPLEVELSE: Andreas Lund i aksjon, idet han forsøker seg med et skudd i Mesterligakampen mot Olympiakos i 1999. Molde tapte 1-3. Foto:Bjørn Sigurdsøn,SCANPIX.

– Vi nordmenn, med unntak av Trond Andersen, var ganske uglesett. Det var ganske mye misnøye fra supporterne mot oss, og det kan jeg jo forstå. Supportere ønsker jo at laget skal gjøre det bra.

– Er du bitter over at du ble fotballinvalid så ung?

– Nei, jeg går ikke rundt og er bitter. Jeg skulle gjerne fått lov å spille lenger, men jeg fikk oppleve mye. Vi tok EM-medalje med U21-laget, jeg var med da landslaget kvalifiserte seg til EM og jeg fikk spille i Mesterligaen med Molde. Jeg har vært utrolig heldig og fått oppleve veldig mye med fotballen, slår 38-åringen fast.

– Det er ikke alle forunt å få oppleve det. Det er mange gode fotballspillere som aldri får de mulighetene. Det er gjerne tilfeldigheter som avgjør. Det er nok mange som kunne vært der istedet for meg, men jeg trakk det lengste strået.