<b>POPULÆR BLANT DOPINGJEGERNE: </B> I snitt er Emil Hegle Svendsen blitt dopingtestet hver tredje dag i januar. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
<b>POPULÆR BLANT DOPINGJEGERNE: </B> I snitt er Emil Hegle Svendsen blitt dopingtestet hver tredje dag i januar. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Hegle Svendsen doptestet ti ganger i januar

"Fornærmet" Tarjei Bø ventet forgjeves på besøk. 

LENZERHEIDE (TV 2): Kort tid før OL i Sotsji er russisk skiskyting rammet av nok en dopingskandale. 

En av vinterens kometer, Irina Starykh, skal ha testet positivt på et forbudt stoff utenfor konkurranse i tidsrommet mellom Annecy og Oberhof. Den russiske jenta har to pallplasseringer, er nummer seks i den sammenlagte verdenscupen og var blant medaljekandidatene i OL på hjemmebane. 

- Det er dårlig reklame for skiskyting, og rett før OL. Det er kjipt. Men det vil alltid være doping i idretten, spesielt i forbindelse med store mesterskap. Man må være forberedt på at sånne ting kommer til overflaten. Dette tyder på at antidopingarbeidet hjelper til en viss grad, sier Emil Hegle Svendsen til TV 2 Sporten. 

Selv er 28-åringen blitt testet ekstremt mye den siste måneden. Riktignok har han rasket med seg fire verdenscupseirer fordelt på Oberhof og Ruhpolding, men til sammen ti dopingtester er likevel oppsiktsvekkende høyt. 

- Når du gjør det bra, blir du testet mye. Jeg er testet ti ganger så langt i januar. Det er ganske mye. En del har vært i forbindelse med konkurranse, men også seks utenom, sier han. 

Siden skiskytterne ankom sveitsiske Lenzerheide sist fredag, på cirka 1500 meters høyde, har dopingjegerne besøkt Hegle Svendsen hele tre ganger. 

- Det er mye før OL. Jeg ønsker dem velkommen hver gang, forsikrer Hegle Svendsen. 

Tarjei Bø kan vise til en tredjeplass i Oberhof i januar, og er med det ikke i dopingjegernes søkelys på samme måte som seiersmaskinen Hegle Svendsen. 

Det er han ikke bare fornøyd med. 

- Vi lo før vi reiste hit, for jeg ventet på disse dopingkontrollørene som ikke kom. Men de kom til Emil. De ser på ham som en større medaljefavoritt enn meg. 

- Fornærmet?

- Ja, ta med meg også, jeg er også god! sier Bø energisk og gjør "ring meg"-tegnet foran kamera. 

Om stryningen kan tillate seg å fleipe på egne vegne, tar han dopingnyhetene fra Russland på ramme alvor. 

- På generelt grunnlag er det ikke tilfeldig at det er russerne som igjen går i nettet. Det er skuffende at det fortsatt er doping i skiskyting, men gledelig at de som jukser blir tatt. 

- Mener du at russerne ikke har lært?

- Det kan virke som de ikke har gjort det. Jeg prøver å ikke bruke energi på det. Det er kjempebra at de blir tatt før OL, i stedet for etterpå, sånn at de som fortjener medaljene får dem, sier Bø.