SJOKKERT: Jon Ludvig Hammer (t.v) trodde ikke det han så i starten av onsdagens lynsjakkturnering. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SJOKKERT: Jon Ludvig Hammer (t.v) trodde ikke det han så i starten av onsdagens lynsjakkturnering. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Barndomskompisen sjokkert over Carlsens dårlige start

Men Jon Ludvig Hammer tror kameraten har full kontroll når alvoret starter i Zürich.

Se samtlige kamper fra Zürich Chess Challenge gratis og direkte kun på TV2.no og TV 2 Sportskanalen fra torsdag 30. januar kl.14.30.

Onsdag tyvstartet Zürich Chess Challenge med lynsjakk i ballsalen på Hotel Savoy.

Etter fem partier mot noen av verdens beste sjakk-spillere kunne Magnus Carlsen juble for sammenlagteier sammen med verdenstoer Levon Aronian som endte opp med like mange poeng. Det gjør at nordmannen får spille med hvite brikker i tre av de fem kommende kampene.

– Sjokkerende
Men den norske verdensmesteren begynte svakt med ett tap og to remis på de tre første kampene. Akkurat det sjokkerte barndomskompis, og Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer.

– Det var sjokkerende hvor dårlig han spilte i de tre første partiene. Det kom som et sjokk på mange tror jeg. Men han trenger kanskje litt tid på å komme i gang. Han gjorde jo et fantastisk comeback og snudde det helt i de to siste partiene, sier Hammer til TV 2.

Carlsen uttalte selv etter onsdagens lynsjakk at han var litt «shaky» før det hele startet. Men Hammer har vanskelig for å tro at kompisen var spesielt nervøs.

– Jeg kan ikke forestille meg at han har hatt noe spesielt med nerver før en turnering i lynsjakk. Magnus har så mye sjakk i kroppen, og det handler bare om å komme i gang. Det virker det som om han har gjort nå, sier han.

Hammer vil bli å se i TV 2s studio som sender turneringen de neste dagene. Han tror Carlsen kommer til å dominere, men frykter likevel én person.

– Levon Aronian blir nok den tøffeste konkurrenten. Jeg tror han og Magnus kommer til å kjempe om seieren, sier han.

BLIR TØFT: TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen tror det er flere som kan gi Magnus Carlsen kamp om turneringsseieren i Zürich.
BLIR TØFT: TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen tror det er flere som kan gi Magnus Carlsen kamp om turneringsseieren i Zürich.

– Blir tøft
TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen er ikke bekymret over de tre dårlige partiene til Carlsen. Hun tror han brukte lynsjakkturneringen som oppvarming til det som skal skje fremover.

– Jeg tror nok han bare følte litt på formen. Han har ikke spilt siden VM, og det var nok godt for han å få en lynsjakkturnering før alvoret starter torsdag, sier hun.

Hun er likevel klar på at den norske verdensmesteren vil få tøff konkurranse de neste dagene.

– Det vil nok bli en tøff kamp hele veien med tanke på det sterke feltet som er i turneringen. Både Levon Aronian (nummer to i verden) og Fabiano Caruana (nummer 6) er svært tøffe motstandere. Magnus tapte mot Caruana i 2013, og gjorde det samme onsdag. I tillegg er Aronian i utrolig bra form om dagen, sier hun.