Carlsen reiste seg mesterlig og vant lynsjakken i Zürich

– Jeg kom i form akkurat i tide til å vinne turneringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se samtlige kamper fra Zürich Chess Challenge gratis og direkte kun på TV2.no og TV 2 Sportskanalen fra 30. januar

Torsdag starter Zürich Chess Challenge. Turneringen samler de aller beste sjakk-spillerne i verden og blir Magnus Carlsens første store test etter VM-triumfen i november.

Men allerede onsdag kveld snikstartet turnerinigen med lynsjakk i ballsalen på Hotel Savoy.
Se intervju med Carlsen under

Og den norske verdensmesteren fikk det alt annet enn enkelt. Men etter en tung start hvor han spillte ett tap og to remis på de tre første kampene reiste han seg mesterlig og vant de to siste.

Dermed vant han sammenlagt med like mange poeng som verdenstoer Levon Aronian. Det betyr at Carlsen får fordelen ved å spille tre partier med hvite brikker i turneringen.

– Det gikk veldig dårlig i to og et halvt parti. Men så kom det to og et halvt parti som var veldig bra. Så jeg kom i form akkurat i tide til å vinne turneringen, sier han til TV 2.

Han innrømmer at han var nervøs i forkant av de første kampene onsdag kveld.

– Jeg håper jeg gjorde meg ferdig med det meste av nerver og rust gjennom de første rundene. Jeg var litt shaky i starten, men på slutten synes jeg at jeg spiller bra, sier han.

Slik gikk kampene for seg:

I første kamp møtte den norske verdensmesteren italienske Fabiano Caruana som er rangert som nummer seks i verden. Carlsen tapte for italieneren i 2013, og måtte også denne gangen gi tapt for 21-åringen.

– Det er ikke katastrofalt, men muligens en liten knekk for psyken. Topp tre i lynsjakkturneringen får også fordelen av tre hvite partier i langsjakken, noe Magnus risikerer å miste hvis han fortsetter på denne måten, sa TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen etter at tapet var et faktum.

Heller ikke i den andre kampen hvor han møtte Boris Gelfand klarte Carlsen å dra seieren i land. Begge to kjempet til det sto sekunder igjen på klokka. Da ble de enige om remis og et halvt poeng hver.

Remis mot verdenstoeren
I tredje kamp var det duket for storoppgjør mellom verdensmester Carlsen og verdenstoer Levon Aronian. Carlsen ble umiddelbart presset og hadde mot slutten langt mindre tid igjen på klokka enn sin motstander. Men den norske mesterhjernen spilte glimrende forsvar og etter et glimrende comeback måtte Aronian til slutt gå med på remis.
Se comebacket under

Ny seier mot Anand
I fjerde kamp var det duket for gjensyn med VM-motstander Vishy Anand. Carlsen tok føringen i kampen og presset inderen akkurat som han gjorde under verdensmesterskapet i november. Til slutt kunne Carlsen ta en komfortabel seier som førte han opp på en delt andreplass på sammenlagtlisten.

I siste og avgjørende kamp møtte han Hikaru Nakamura. Amerikaneren er kjent for å være svært god i lynsjakk, men Carlsen har hatt et spillemessig overtak i de siste møtene. Det hadde han også onsdag kveld og slo amerikaneren. Dermed spilte han seg opp og tok en delt seier med verdenstoer Aronian.

– Et kjempecomeback av Magnus med to avsluttende seirer. Nå er han i gang, uttalte Carlsens barndomskompis Jon Ludvig Hammer etter at kampene var ferdig.