Lars Andreas Larssen er død

 Skuespilleren Lars Andreas Larssen (78) er død, opplyser hans sønn Vetle Lid Larssen.

Skuespiller Lars Andreas Larssen er død 78 år gammel.

«Lars Andreas Larssen (f.27.3.1935) sovnet idag morges rolig inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie», skriver hans sønn Vetle Lid Larssen på Twitter.

Larssens søster, Bergens ordfører Trude Drevland, uttrykte i dag sin sorg på Twitter.

– Det er med stor sorg jeg i dag har mottatt budskapet om at min bror og sjelevenn Lars Andreas er død! Hvil i fred kjære broren min! Skrev Drevland.

ENGASJERT: Lars Andreas Larsen på scenen under veldedighetskonserten 'Rock on the dock' på Aker Brygge i Oslo i 1985. Foto:  NTB / Scanpix
ENGASJERT: Lars Andreas Larsen på scenen under veldedighetskonserten "Rock on the dock" på Aker Brygge i Oslo i 1985. Foto: NTB / Scanpix

Debuterte som 23-åring

Larssen debuterte i 1958 på Folketeatret i stykket Cherrys have. Han var deretter ansatt ved Rogaland Teater i perioden 1959-62, og siden 1968 ved Nationaltheatret. Larssen var også en av de sentrale kreftene som var med på å etablere Teatret på Torshov hvor han særlig gjorde furore som komiker i Dario Fos Vi betaler ikke. Har ellers spilt i flere Ibsen-stykker.

– En særegen, raus, morsom, alvorlig og engasjert mann! På Gålå fortrollet han alle bak scenen med salte nordlandsskrøner og sekunder etterpå stod han som en bauta som knappestøperen foran 2000 publikummere. Han hadde alt i seg. Som en Sareptas krukke. Takk Lars Andreas, skriver skuespiller Mari Maurstad på Facebook.

Nationaltheatret har i dag flagget på halv stang, og la ut sin hyllest til skuespilleren på sin nettside.

– Vi husker Lars Andreas Larssen som en folkekjær, engasjert, humoristisk og svært dyktig fagperson. En ruvende skikkelse i norsk teater har gått bort. Vi sender våre varmeste tanker til hans nære familie, skriver det ærverdige teatret.

TRIO: Lars Andreas Larsen flankert av Pål Bang-Hansen ( til venstre) og Kjetil Bang-Hansen i forbindelse med bisettelsen til Arne Skouen i 2003. Foto: Knut Falch / SCANPIX
TRIO: Lars Andreas Larsen flankert av Pål Bang-Hansen ( til venstre) og Kjetil Bang-Hansen i forbindelse med bisettelsen til Arne Skouen i 2003. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Larssens første filmrolle var i filmen Ni liv fra 1957 hvor han hadde en liten rolle. Han hadde en mer sentral rolle som biskopens sønn i filmen Herren og hans tjenere fra 1959 og som ordfører i filmen Piratene fra 1983. Larssen har for det meste medvirket i biroller på film.

Skuespiller Per Christian Ellefsen har jobbet med Larssen i flere sammenhenger, og husker ham som en god skuespiller og et godt menneske.

– Jeg husker ham som en veldig varm, fantastisk fargerik kollega som jeg hadde stor glede av å både se på scenen, og å jobbe med. Han hadde masse i by på hele tiden, og jeg beundret ham stort. Han var et interessant og spennende menneske, og jeg savner ham dypt, sier Ellefsen til TV 2.

«Borgen skole»

På TV har han vært mest kjent i rollen som rektor i familieserien Borgen skole som gikk på NRK i perioden 1988-91, og som «vis gammel mann i tårnet» i konkurranseserien Fangene på fortet som gikk på TV3 midt på 1990-tallet.

Alzheimer

I august 2007 ble det offentlig kjent at Larssen var rammet av Alzheimer som hadde gradvis svekket ham siden 2003. Det var hans samboer Monna Tandberg som selv gikk ut med opplysningen fordi hun ønsket større åpenhet rundt sykdommen for å hjelpe andre med samme lidelse.

Forsvarte nordlendingene

Larssen var også svært samfunnsengasjert og kom i fokus da han i 2004 gikk ut og kritiserte humorprogrammet «Team Antonsen» fordi han mente de harselerte med både Nord-Norge og nordlendinger. 

Lars Andreas Larssen er far til forfatteren Vetle Lid Larssen og filmskaperen Gaute Lid Larssen som han har fra sitt første ekteskap med forfatteren og skuespilleren Sonja Lid. Siden har han vært gift med Thrine Naumann og de har sammen sønnen Lars Larssen Naumann som er rapper og er med i duoen Multicyde. Han var tidligere samboer med skuespilleren Monna Tandberg. Han er bror til Trude Drevland.

 

Mer innhold fra TV 2