BRØDRELYKKE: Bryan (t.v.)  and Taylor Fletcher skal til OL som en del av USAs kobinertlag. FOTO:  Doug Pensinger/Getty Images/AFP
BRØDRELYKKE: Bryan (t.v.)  and Taylor Fletcher skal til OL som en del av USAs kobinertlag. FOTO:  Doug Pensinger/Getty Images/AFP

Fikk blodkreft som treåring - nå skal Bryan (27) delta i Sotsji-OL med broren

Les historien om Bryan Fletchers tunge vei mot deltakelse i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Da jeg var rundt tre år gammel, ble jeg diagnostisert med akutt lymfatisk leukemi. Det var denne diagnosen som startet min fantastiske reise som kombinertløper»

Slik omtaler Bryan Fletcher (27) starten på veien som nå har endt med deltakelse i OL i Sotsji.

BARTEFIN: Bryan Fletcher før hopprennet under VM i Val di Fiemme i 2013.  FOTO: AP/Matthias Schrader
BARTEFIN: Bryan Fletcher før hopprennet under VM i Val di Fiemme i 2013. FOTO: AP/Matthias Schrader

Fikk blodkreft i ung alder
Tre år gammel fikk den lille gutten fra Steamboat Springs i Colorado påvist kreftsykdommen etter en tid med jevnlig hodepine og han fikk også lett blåmerker.

– Da jeg først fikk vite det, trodde jeg at det var dødsdommen, sier pappa.

De neste årene ventet flere behandlinger med cellegift. Det påvirket Fletcher, som fikk slag og mistet en del av hukommelsen. 

Pappa Tim forteller om hjerteskjærende sykehusbesøk med ryggmargsprøver og smerterop fra sønnen. 

– Vi måtte holde fast i ham når han skrek. Smerten var så enorm, sier Tim.

«La han gjøre som han vil»
Foreldrene tok sønnene Bryan og Taylor med til skibakken for å gi dem muligheten til å leve et så normalt liv som mulig. Der ble de en del av et hopp-program, til tross for legens anbefalinger om at Bryan ikke burde ta noen sjanser.

– På ett punkt hadde jeg ikke veldig store sjanser for å overleve (15 prosent). Så min mor fant ut at «la han gjøre som han vil», sier Fletcher.

I flere år hadde han kombinert cellegiftbehandlinger og trening. Det ga omsider avkastning.

Da Fletcher var ti år gammel, gikk kreften i remisjon. 

– Jeg kunne bruke to uker i Denver for å gjennomgå behandling og én uke i Steamboat der jeg kastet kroppen ut fra hoppkanten. Til sjuende og sist hjalp dette meg til å kjempe for livet og blir nummer én i hoppingen. Men det stoppet ikke med hoppingen. Jeg ville presse meg videre og tok med meg ambisjonene videre til langrennsløypene. Det gjorde meg til en kombinertutøver, skriver Fletcher. 

FIKK HILSE PÅ KONGEN: Bryan Fletcher vant sitt aller første verdenscuprenn i Holmenkollen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FIKK HILSE PÅ KONGEN: Bryan Fletcher vant sitt aller første verdenscuprenn i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Vant i Holmenkollen - nå venter OL
Utviklingen til Fletcher som kombinertløper var enorm. Han etablerte seg etter hvert på landslaget og har nå vært en del av USAs kobinertlag i åtte sesongen.

Fletcher vant sitt første verdenscuprenn i Holmenkollen i 2012, mens han tok sin aller første VM-medalje da USA gikk inn til bronse under lagkonkurransen i VM i Val di Fiemme i 2013. Da var også broren Tyler med på laget. 

I 2002 var Fletcher med i OL i Salt Lake City, men kun som testhopper i hoppbakkene. Drømmen om å få delta i OL i Vancouver i 2010 gikk fløyten da han skadet ankelen tidlig den sesongen. Men det var hell i uhellet - den «ledige» plassen gikk til broren Tyler (23). 

Men nå er også ventetiden over for Bryan. Han skal til OL i Sotsji - sammen med broren Tyler. Brødrene er ett av sju søskenpar i Team USAs rekordstore OL-tropp. 

– Å ha begge barna sine i OL... En kan ikke være mer stolt, sier pappa Tim.

– Jeg har ventet i fire år på å si dette, men nå er det offisielt. Jeg er med på USAs OL-lag til Sotsji, var Bryans umiddelbare reaksjon på Twitter etter uttaket.

TIL OL FOR FØRSTE GANG: Bryan Fletcher.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TIL OL FOR FØRSTE GANG: Bryan Fletcher. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Spesiell OL-hjelm
De siste årene har Bryan brukt mye tid på å tale og hjelpe kreftrammede barn. Under hopprennene i OL kommer derfor Bryan til å bruke en helt spesiell hjelm.

To kreftrammede barn har stått for dekorasjonen av hjelmen som skal brukes i Sotsji. 

– Når jeg ser tilbake, så kan kreftkampen ha vært en god ting. Dersom jeg kan vinne over kreften, kan jeg vinne over alt i livet. Det har lært meg å kjempe, spesielt når ting er tøft, sier Bryan.

Se bilde av hjelmen her! (ekstern lenke)

Ifølge Team USA er «Bryan den beste hopperen på det amerikanske laget, mens Taylor er en av lagets aller beste langrennsløpere».

Nå gjenstår det å se om brødrene får smaken av edelt metall i Sotsji. 

Kilder: NBC Sports, Yahoo Sports, FIS-ski.com, TeamUsa.org, bryanfletcher.com, usskiteam.com, Steamboat Today, Deseret News.