TØRRLAGT: Bassenget i Helleren vil stå uten vann også i mars. Her fra oktober.
TØRRLAGT: Bassenget i Helleren vil stå uten vann også i mars. Her fra oktober.

Forsinkelser i milliardanlegg utsetter elitesatsing

Svømmeforbundet skulle startet elitesenter i mars - men da er det ikke vann i svømmingens nye storstue.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november skrev TV 2 at Norges Svømmeforbund planla å starte et elitesenter med base i det nye hovedanlegget for svømming og stup i Bergen.

Elitesenteret hadde planlagt oppstart i mars, kort tid etter at bassenget skulle fylles med vann. De planene må forandres ettersom Helleren, som er arbeidstittelen til anlegget, fortsatt kommer til å være tørt.

– Vi håpet å få vann i bassenget i mars, men det er blitt noen forskyvninger som gjør at vi må ha en buffer. Nå er målet å fylle bassenget i april/mai, sier rådgiver for 50-metersanlegget i Bergen Kommune, Frode Karlsen, til TV 2.

Anlegget, som bygges sammen med en ny videregående skole, har en total kostnadsramme på over 1 milliard kroner.

– Ventet i 60 år

Svømmeforbundet har sett på alternative løsninger etter at de ble kjent forsinkelsen.

– Vi diskuterte å starte opp i et alternativt basseng, men vi konkluderte med at vi heller ønsker å starte opp med et smell når det nye anlegget står klart, sier landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

– Svømme-Norge er i den situasjonen at vi har ventet 60 år på dette anlegget, så vi klarer vel å vente litt til.

Kay-Arild Paulsen (36) er ansatt som ny trener for senteret, en jobb han skal kombinere med rollen som juniorlandslagssjef. Han jobber for tiden i Trondhjem Svømme- og livredningsklubb, men han vil begynne i svømmeforbundet som planlagt, til tross for utsettelsen.

– Jeg vet ikke stort mer enn at oppstarten er utsatt. Jeg er innstilt på å reise til Bergen i mars for å i alle fall holde møter med Olympiatoppen, trenere og utøvere, sier Paulsen til TV 2.

– Ingen garantier

Det å trene i et 50-metersbasseng, også kjent som langbane, blir ansett for å være mer krevende og dermed ha større utbytte enn å trene på kortbane. I tillegg er alle de store internasjonale konkurransene på langbane.

– Det er klart det er surt at vi mister en til to måneder med langbanetrening, men vi dekker oss greit inn med treningsleirer i utlandet, sier Petter Løvberg.

UTSATTE: Landslagssjef Petter Løvberg liker ikke at svømmerne går glipp av langbanetrening.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
UTSATTE: Landslagssjef Petter Løvberg liker ikke at svømmerne går glipp av langbanetrening.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Frode Karlsen i Bergen kommune vil ikke gi noen garanti til svømmerne om når de skal få lov å ta i bruk bassenget.

Flere klubber fra Bergen har, basert på signaler tidligere gitt fra kommunen, planlagt å kutte ut en treningsleir i sommer til fordel for å trene i det nye bassenget. Dette skulle være med på å teste anlegget før åpningen.

Det er nå knyttet stor usikkerhet til om dette vil la seg gjøre.

– Med en gang vi gir garantier så er vi i problemer dersom noe skjer som gjør at vi ikke kan holde den garantien. Vi er blant annet avhengige av at underleverandører leverer til tiden, forklarer han.

– Men vi prøver alt vi kan for å få det til så fort som mulig.

Ikke fare for åpningen

Bassenget vil uansett ikke bli åpent for offentligheten før den offisielle åpningen som er planlagt i august. Denne skal ifølge Karlsen ikke være fare for slik det ser ut nå, til tross for at bassenget blir fylt med vann senere enn planlagt.