FÅR IKKE DRA TIL OL: Sive Speelman nektes av Sør-Afrikas OL-komité. FOTO: Facebook.com/SiveSki
FÅR IKKE DRA TIL OL: Sive Speelman nektes av Sør-Afrikas OL-komité. FOTO: Facebook.com/SiveSki

Sive (18) ble omskåret for å bli voksen før OL - så ble Sotsji-drømmen knust

Sørafrikaneren får ikke delta i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sive Speelman (18) har fått sin store drøm om å delta i et vinter-OL knust. Den sørafrikanske alpinisten fikk klarsignal fra Den internasjonle olympiske komité (IOC), mens Sør-Afrikas egen OL-komité (SASCOC) har fratatt ham deltakelse.

«I denne saken har ikke Speelman klart minimumskravet på 140 FIS-poeng, han klarte 140, 126. Det er også verdt å notere at utøveren for øyeblikket er rangert som nummer 2290 i verden»

Det står i begrunnelsen til SASCO. (FIS-poeng telles slik at de beste i sin idrett har minst poeng. Derfor klarte Speelman akkurat ikke kravet)

– Skuffende
Flere reagerer på at Speelman har fått OL-nekt, spesielt med tanke på at IOC ga ham klarsignal siden han var helt på grensen av kravet.

– Han ga opp halve livet for å følge drømmen sin, det er bare skuffende, sier Sør-Afrikas ski-sjef Peter Pilz til BBC.

Speelman har reist rundt i Europa for å kvalifisere seg til OL ved hjelp av økonomisk støtte fra IOC. Men i desember fikk Speelman det ekstra tøft da hans beste kamerat døde etter en innvielseseremoni til manndommen. 

Etter å ha kommet tilbake fra Europa før jul, gjennomførte Speelman det samme ritualet. Der måtte han la seg omskjære samt overleve under tøffe forhold i villmarken.

– Han følte at det var det beste å gjøre, fordi det ville gjøre ham til en mann. Han ville delta (i OL journ. anm) som en mann, ikke en gutt, sier Pilz til Sport24.

Sive Speelman i aksjon. FOTO: Facebook.com/SiveSki
Sive Speelman i aksjon. FOTO: Facebook.com/SiveSki

– Flaut for sporten og OL-idealet
Speelman trenes av den tidligere OL-deltakeren og landsmann Alexander Heath. Han var med under lekene i 2006. Heath raser over SASCOCs avgjørelse.

– For en trist dag. Sive Speelman kvalifiserte seg til å delta i vinter-OL i Sotsji, men SASCOC har nektet ham muligheten til å delta og heise Sør-Afrikas flagg. Det er flaut for sporten og OL-idealet, skrev Heath på Facebook etter at OL-nekten ble offentliggjort.

– Vel, alt det harde arbeidet har vært til ingen nytte på grunn av SASCOC, svarte Speelman på innlegget til Heath.

Pilz reagerer på at Sør-Afrika ikke ser utbyttet av å sende en utøver til vinter-OL. SASCOC mener det ikke er noe poeng i å sende en utøver uten medaljemuligheter til OL.

Flere støtter Speelman
Speelmans OL-nekt gjør at Sør-Afrika ikke har noen utøvere under lekene i Sotsji.

Det er opprettet en Facebook-side under navnet «Sive Speelman's Olympic Dream» der folk kan vise sin støtte til 18-åringen.

Det er også satt i gang en underskriftskampanje som i skrivende stund har samlet 588 støtteerklæringer.

– Om flere av verdens nasjoner skulle slutte seg til samme ordlyd, å bare sende medaljehåp, vil ikke OL bli det samme igjen, sier Pilz.

PS: Speelman deltok under ungdoms-OL i Østerrike i 2012 der han også var flaggbærer. Hans beste plassering kom i slalåm der han ble nummer 32.

FOTO: Facebook.com/SiveSki
FOTO: Facebook.com/SiveSki