Andreas Håtveit sikret seg bronse i  X Games-avskjeden

Etter åtte X Games-medaljer vil 27-åringen prioritere mer tid med familien.

Aspen/Bergen (TV 2): - Jeg kan ikke tro at jeg klarte det, jublet Håtveit rett etter det ble klart at han hadde tatt sin åttende X Games-medalje. 

MEDALJE:  Fristilkjøreren Andreas Håtveit tok bronse i slopestyle.
Foto: Claes-Tommy Herland/Skiforbundet / NTB scanpix
MEDALJE:  Fristilkjøreren Andreas Håtveit tok bronse i slopestyle. Foto: Claes-Tommy Herland/Skiforbundet / NTB scanpix

Norge hadde tre bronser og et gull totalt fra årets X Games før søndagens ski slopestyle-finale for herrer.

Det skulle bli én medalje til.

Andreas Håtveit (27), som deltok i sitt siste X Games, fikk 90.33 poeng i sitt første forsøk og ledet da alle hadde kjørt én gang.

Første trippel på ski

Gus Kenworthy ble den første som levert en trippel rodeo i en slopestyle-konkurranse, men han fikk bare 87 poeng grunnet en mindre spektakulær start på runnet.  

Amerikanske McRae Williams kjørte et teknisk vanskelig andrerun, og ble belønnet med 92.66 poeng og ny ledelse.

Fjorårsvinneren Nick Goepper tok utfordringen fra Kenworthy, og avsluttet sitt andre forsøk med en trippel cork 1440 mute grab. Han leverte et solid run totalt og fikk 91.66 poeng.

Håtveit klarte ikke å toppe sitt første forsøk i run nummer to, og var på tredjeplass før sisterunden.

Goepper kjørte et nydelig sisterun og avsluttet med en vakker trippel nok en gang. Det ga 95 poeng og sikret gullmedalje. McRae Williams tok sølv.

– Det er utrolig, jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å avslutte dagen på. Alle mine venner og familie har kommet hit fra Indiania og jeg kunne ikke vært gladere, sa Goepper til TV 2 etter konkurransen. 

- For første gang blir trippel corks landet i en slopestylekonkurranse på ski. Hva sier det om progresjonen i sporten?

- Det er utrolig. Vi ligger litt bak snowboarderne, for de kjører jo nå to trippel corks i samme run. Men skikjøring er på et annet nivå, og railkjøringen er mer teknisk og kreativ, så jeg tror det blir litt av et show i Sostji, fastslo den amerikanske forhåndsfavoritten, som understeket at det nok blir forsøk på trippel cork i OL også hvis hoppene tillater det. 

Håtveit felte tåre i avskjeden

Håtveit misset sisterunnet, men sikret seg en bronsemedalje. 

- Det er helt sjukt. Det har vært en helt vanvittig rå uke, og har stått så mye på ski. Føler at jeg kjører bra, og det siste runnet mitt i dag var det eneste jeg rotet til siden jeg kom hit. Jeg skjønner ikke at jeg klarte å komme på pallen. Det er helt sjukt. Med alle de gutta, og så gode som de er, og at jeg fortsatt klarte å hevde meg - Det er helt vilt. Jeg hadde en halv tåre i sted, og jeg er ikke den typen, sa han rørt.

- For du har nå sagt at dette blir ditt siste X Games, og å nå kunne runde av karrieren med en bronse her. Hvordan er det?

- Helt sjukt. For meg er det samme om det er en bronse eller et sølv, eller hva som helst. Å komme på pallen nå, så gammel som jeg er og så lenge jeg har gjort det her. Det er helt vilt. 

FANTASTISK AVSLUTNING: Andreas Håtveit har vært i finalen i absolutt alle slopstyelkonkurransene i karrieren utenom én. Nå kroner han sitt siste X Games med sin åttende medaljen, før den store finalen i OL. Foto: Siw-Gøril Nystad.
FANTASTISK AVSLUTNING: Andreas Håtveit har vært i finalen i absolutt alle slopstyelkonkurransene i karrieren utenom én. Nå kroner han sitt siste X Games med sin åttende medaljen, før den store finalen i OL. Foto: Siw-Gøril Nystad.

Prioriterer familien

- Tidligere i vinter sa du at du skulle holde på to år til. Hva har fått deg til å ta den endelig avgjørelsen?

- Jeg var hjemme i to måneder, og jeg så såvidt sett kone og barn. Det var liksom ut døra elleve om morgenen, og hjem igjen elleve på kvelden. Stå ski, shape, styre. Jeg føler at hvis jeg skal fortsette å gjøre det her, er det ikke noe vits i å gjøre det halvveis, og da er valget ganske lett. Er det å være en ektemann og en pappa, eller er det å være profesjonell skikjører. Da er valget lett. Det er viktigere å være en far. 

- Men følelsen du har nå, å avslutte med det her?

- Det er helt sjukt, jeg er helt tom for ord. 

Vil prøve på trippel i OL

Selv om 27-åringen fra Hallingsdal ikke blir å se i X Games igjen, gjenstår fortsatt én stor konkurranse for Håtveit - OL. 

- Dette er uansett en av de beste sesongene jeg har hatt, uavhengig av hvordan det går i OL, men jeg skal prøve å kjøre enda bedre i Sotsji, sa Håtveit, etter å ha fått gratulasjon på telefonen fra kona Elise. 

Han røpet likevel at han har noen flere triks på lager som han sparer til Sostji om halvannen uke. 

- Jeg føler at jeg nesten har trippelen, men jeg ville ikke prøve her i fare for å skade meg før OL. Men hvis hoppene er bra nok i Sotsji kommer jeg nok til å bare prøve å sende den, så får vi se, sa veteranen optimistisk. 

Stolt trener

Sportssjef for freeskiing, Christopher Frankum, er naturlig nok veldig stolt av sin elev. 

- Andreas er en sann legende i hele skiverden. Han kjører på toppnivå fortsatt, og har gjort det i mange mange år. Når han tar alle i hånda på toppen før han dropper inn, og sier takk for meg, er det litt spesielt. Jeg må si det, men utrolig gøy at det ender sånn her, sa Frankum til TV 2. 

Han tror likevel veteranen har enda mer å by på i sin siste sesong. 

- Håtveit har hatt en fantastisk sesong med både en seier, og en tredjeplass. Så han har helt klart meldt seg på medaljekjøret i OL. I tillegg har han et par ekstra triks som han ikke gjorde i dag som han sparer til Russland, så det blir veldig spennende, understreket han.