Ståle Sandbech i aksjon i slopestylefinalen lørdag. Foto: Eric Lars Bakke / ESPN Images
Ståle Sandbech i aksjon i slopestylefinalen lørdag. Foto: Eric Lars Bakke / ESPN Images

Sandbech tok sin andre bronse i årets X Games

Mens vinneren skapte snowboardhistorie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Aspen (TV 2): En ny standard i slopestyle ble satt i X Games lørdag kveld. 

Mark McMorris (20) har tatt gullet i Aspen to år på rad og var favoritt, men Torstein Horgmo vant kvalifiseringen og var en av fire norske med. Ståle Sandbech, Emil André Ulsletten og Aleksander Østreng var de tre andre.

I en finale preget av mange feil, var det Canada som viste seg som det sterkeste laget, men Ståle Sandbech tok bronse - slik han gjorde i big air-finalen natt til lørdag norsk tid.

- Det er deilig å få med seg to tredjeplasser! I dag skal jeg innrømme at jeg var ganske trøtt fra i går. Jeg slet med å stå opp i dag, og treninga var helt surrete. Måtte kaste snø i nakken og i trynet for å våkne, men så våkna jeg heldigvis etterhvert, sa Sandbech til TV 2 etterpå. 

Historisk run fra Parrot

Max Parrot (19), som vant big air-konkurransen, åpnet med hele 94 poeng av 100 mulige poeng i sitt første forsøk. Det kom nok overraskende på mange, men allerede da var standarden satt. 

Han ble den første i historien som hadde to tippelcork-triks med i et slopestyle-run. Han viste frem en trippel underflip, og en trippel cork.

- Jeg føler meg ganske svimmel. Jeg prøvde trippel et par ganger på treningen i dag tidlig, og landet ikke to ganger på rad. Så jeg var ganske stresset før finalen, og er utrolig glad for at jeg klarte det.  

- Tror du to triple må til i OL også?

- Vi får se. Det kommer an på hvor store hoppene er, men jeg håper de blir like bra. Så kanskje jeg prøver på dette i OL også, sa Parrot. 

Ståle Sandbech har sagt til TV 2 tidligere at han regner med det må to trippel-corks til i OL, om hoppene er store nok. 

- Jeg tror man må gjøre to triple, og er forberedt på det, sa Sandbech tidligere i sesongen. 

I Sotsji vil også Shaun White blande seg inn i kampen om medaljene. Siden han droppet årets X Games for å trene til OL, kan man bare anta at han har skumle hensikter.

McMorris sviktet

Mark McMorris fik sving på sakene i sitt andre forsøk. Han avsluttet med en trippel og fikk hele 95.66 poeng.

Nå måtte Parrot svare. I tredje forsøk dro han til litt ekstra og fikk 96.33. Presset var på McMorris igjen.

Men i siste forsøk gikk det galt for 20-årinegn. Han traff kanten på en rail, og etter en legesjekk ble det konstatert et brukket ribbein. 

– Jeg føler meg ikke så bra. Jeg bare ber til Gud om at det ikke er noen alvorlige skader. Jeg ville virkelig gjøre det bra. Jeg var ikke fokusert nok, sa en slagen McMorris etterpå.

Det betydde at gullet gikk til Parrot, og 19-åringen er førstemann til å vinne både big air og slopestyle samme år.

– Det er helt sirkus nå

Ståel Sandbech hadde fall i sine to første forsøk. Men på tredje forsøk stemte det, og han landet en trippel cork 1440 på sistehoppet. 20-åringen ble belønnet med 90 poeng, og bronse.

- Hvor mye press følte du da det ble satt en trippel i første run?

- Jeg så det allerede på treninga. Det er helt sirkus nå, men det er jo veldig kult at nivået blir høyere, understreket han. 

- Hva har resultatene dine her i X Games å si for selvtilliten din inn mot OL?

- Bare det at jeg landa runnet mitt i dag hjelper selvtilliten, men det er klart at to tredjeplasser hjelper. Skulle gjerne hatt vært høyere, men det ble ikke sånn i dag. Og de to foran meg kjørte veldig bra, sa Sandbech. 

Horgmo vil kjøpe trampoline

Torstein Horgmo fikk et stygt fall og slo hodet på siste hoppet i sitt første run, men kom seg på beina igjen. I andre forsøk fullførte Horgmo, men trippelforsøket på siste hopp var ikke bra nok. Heller ikke i siste forsøket fikk han det til å stemme, og endte på 6. plass med 46.33 poeng.

- Det kunne kanskje holdt helt inn, men det får vi aldri funnet ut av, sa trønderen skuffet. 

Dette har ikke vært hans konkurranse, for han falt utenfor fredagens big air-finale. 

- Trippelcorken jeg prøvde på siste hoppet var det samme trikset som jeg knakk ankelen på i mars. Jeg landa trikset to ganger i går, så selvtillitsmessig føles det jo bra.  Men nå er jeg skadefri, står på beina og er klar for å sjekke ut Russland. Det blir veldig spennende, sa Horgmo. 

- Hva syns du om kjøringen til Parrot?

- Jeg er ganske imponert. Det ser ut som om jeg må investere inn en tramponline nå. Jeg blir helt svimmel. 

Aleksander Østreng leverte sitt beste resultat i X Games noensinne og tok fjerdeplassen, mens Emil Ulsletten kom sist av de åtte finalistene. Se full resultatliste her.