GÅR FOR GULL: Bode Miller sammen med sin kone Morgan i målområdet i Kitzbühel. Nå innrømmer Miller at han går for gull i Sotsji. (AP Photo/Giovanni Auletta)
GÅR FOR GULL: Bode Miller sammen med sin kone Morgan i målområdet i Kitzbühel. Nå innrømmer Miller at han går for gull i Sotsji. (AP Photo/Giovanni Auletta)

Comeback-Miller går for Sotsji-gull

To uker før Sotsji-OL er USAs omstridte alpinstjerne Bode Miller (36) tilbake i storform.

Kitzbühel (TV 2 Sporten): En kneskade satte Bode Miller på sidelinjen i halvannet år. 

USAs største alpinstjerne skadet seg i forbindelse med med verdenscuprennene og prøve-OL i Sotsji i 2012, og måtte gjennom en artroskopi-operasjon i Vail.

I januar 2013 gjorde veteranen det klart at han ville stå over hele sesongen fordi han ville satse alt på sikre seg plass i Sotsji-OL denne vinteren.

Tilbake i storform
Nå er Bode Miller tilbake for fullt og nærmer seg toppformen. Under helgens utforklassiker i Kitzbühel ble amerikaneren kun slått av Hannes Reichelt og Aksel Lund Svindal.

- Jeg gjorde det bra på treningen og la mye press på meg selv under selve rennet for jeg visste at jeg hadde en unik mulighet til å vinne, sier Bode Miller etter tredjeplassen i Kitzbühel.

- Men så gjorde jeg en dum feil, og det er smertefullt å konstatere. Da jeg gjorde feilen i midtpartiet var det nesten sånn at jeg ikke ville fullføre rennet. For jeg visste at da hadde jeg mistet muligheten til å vinne, konstaterer han.

Går for gull i Sotsji
Miller har tidligere vunnet den totale verdenscupen to ganger, og han har også vunnet 33 seirer i verdenscupen.

Han har vunnet totalt fem medaljer i vinter-OL og er tidenes mestvinnende alpinist fra USA. Høydepunktet kom under vinter-OL på hjemmebane i Vancouver for fire år siden. Miller sikret seg gullet i superkombinasjonen, tok sølv i super-G og bronsemedaljen i utfor.

På grunn av skaden hadde flere avskrevet foran årets sesong. Men etter utforprestasjonen i Kitzbühel viste 36-åringen at han ikke er langt unna toppformen og sesongens hovedmål: medaljer i Sotsji.

PÅ PALLEN: Hannes Reichelt, Bode Miller og Aksel Lund Svindal havnet på pallen i Kitzbühel under utforklassikeren.  REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA  - Tags: SPORT SKIING)
PÅ PALLEN: Hannes Reichelt, Bode Miller og Aksel Lund Svindal havnet på pallen i Kitzbühel under utforklassikeren.  REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: SPORT SKIING)

- Får jeg til mitt beste på ski, så er jeg god nok til å vinne medaljer. Utfordringen min blir å få nok fart løypene, og selvsagt å unngå dumme feil, fastslår Miller.

- Må unngå de dumme feilene
Miller er en av fem alpinister som har vunnet OL-medaljer i fire forskjellige disipliner. Kun Kjetil André Aamodt og de kvinnelige alpinistene Anja Pärson, Janica Kostelić og Katja Seizinger har klart den samme bragden som USAs største alpinstjerne.

TV 2 Sportens alpinekspert Lars Elton Myhre slår fast at det umulig å avskrive Miller i medaljekampen i OL.

- Bode er en løper som har et ekstremt toppnivå og gjør ting ingen andre får til på ski. Når han er tilbake i den formen han er i nå, så vil Miller alltid være en trussel. Men det viser seg gang på gang at han sliter med å kjøre et løp uten å gjøre noen dumme feil, poengterer Elton Myhre.

- Alltid en trussel og fargeklatt
Han mener det først og fremst er i utfor og super-G Miller har muligheten til å kjempe om det edleste metallet i Sotsji.

- I utfor og super-G er Bode i stand til å nå virkelig ha det ekstreme tempoet inne slik at han kan kjøre fra alle. Han har vært på pallen i storslalåm, men der har han vært fryktelig ustabil denne sesongen, sier Elton Myhre, før han legger til:

TILBAKE I FORM: Bode Miller er tilbake i form og går for medaljer i Sotsji. (AP Photo/Alessandro Trovati)
TILBAKE I FORM: Bode Miller er tilbake i form og går for medaljer i Sotsji. (AP Photo/Alessandro Trovati)

- Miller er alltid en trussel og en fargeklatt som kan gjøre helt uventede ting. Og det blir det ofte god underholdning av. Enten tar han pusten fra deg med måten han står på ski, eller så blir det stor underholdningsverdi av de feilene han gjør, poengterer han.

- Skaden har vært positiv for ham
- Hvor mye har året borte fra alpinsirkuset preget Miller?

- Faktisk tror jeg det har vært bra for ham. Han har fått ting på plass privat og er faktisk bedre nå enn det han var på slutten før han ble skadet. Bode virker mer fokusert og motivert på å prestere i bakken nå. Så slik jeg ser det så har det vært positivt for ham, konstaterer alpineksperten.