STORTALENT: Henrik Kristoffersen er bare 19 år, men har rukket å etablere seg i verdenstoppen i slalåm foran OL i Sotsji.  Her etter finaleomgangen i Kitzbühel fredag. KREUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA  - Tags: SPORT SKIING)
STORTALENT: Henrik Kristoffersen er bare 19 år, men har rukket å etablere seg i verdenstoppen i slalåm foran OL i Sotsji.  Her etter finaleomgangen i Kitzbühel fredag. KREUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: SPORT SKIING)

- Du får det ikke så mye større enn dette!

- Det er Kitzbühel, da, herregud, sier Henrik Kristoffersen etter andreplassen i slalåmklassikeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kitzbühel (TV 2 Sporten): Etter førsteomgangen var Henrik Kristoffersen 1,90 sekunder bak ledende Marcel Hirscher (24).

I andre omgang ga 19-åringen, som hadde to pallplasseringer i verdenscupen fra tidligere denne sesongen, full gass og sikret seg ledelsen. 

Det holdt til slutt til andreplass og karrierebeste for stortalentet, 0,57 bak vinner Felix Neureuther (29) fra Tyskland.

- Nei, du får det ikke så mye større enn dette. Det er vel Kitzbühel, OL og Schladming som henger høyest. Dette er kult, altså, sier en strålende fornøyd Kristoffersen til TV 2 Sporten etter å ha sikret seg karrierebeste hittil i verdenscupen.

- Hva betyr det for deg å prestere som dette rett før OL?

- Det tenker jeg ikke så mye på, for å være ærlig. Det viktigste for meg er å kjøre bra på ski. Jeg hadde vært veldig fornøyd med en femteplass også idag, så lenge jeg hadde kjørt bra på ski, svarer han.

- Helt rå i hodet
Aksel Lund Svindal nøler ikke et sekund med å utpeke Henrik Kristoffersen som et av Norges største alpintalent på lang, lang tid.

- Han er bare rett og slett sykt god på ski. Han er så god at verdenscup og vanskelige forhold passer ham bedre enn normale "rookier". I tillegg er han helt rå i hodet, skryter Aksel Lund Svindal til TV 2 Sporten etter ungguttens andreplass i Østerrike.

- Men det er hvor god han er på ski som hjelper ham å være rå i hodet. Det er ikke så vanskelig å ha troen på seg selv på start når du har ferdigheter på det nivået, skryter alpinstjernen.

- En spesiell følelse
Kristoffersen innrømmer at andreplassen i prestisjeslalåmrennet i Kitzbühel var overraskende.

- Det var en spesiell følelse å se den ene etter den andre komme ned og ha dårligere tid enn meg. Det var dritkult å stå der å se på at den neste og neste ikke tok meg. Men det hadde jo selvfølgelig kulere om jeg hadde ledet hele veien, sier slalåmkometeren med et smil.

- Helt spinnvilt!
TV 2 Sportens alpinekspert Lars Elton Myhre tar av seg hatten for ungguttens prestasjon i slalåmklassikeren.

- Det er helt spinnvilt det han gjør. Henrik tar inn sekund etter sekund og er bare helt sinnsyk rå. Det virker som han er immun mot press og bare gir gass. Dessuten gjør han de riktige tingene underveis, og bare leker seg. Han er aldri i nærheten av å kjøre ut, sier Elton Myhre til TV 2 Sporten.

PÅ PALLEN IGJEN:
Henrik Kristoffersen med Hanenkammtrofeet etter at hankom på 2. plass  i  world cup-rennet i slalåm i Kitzbühel fredag. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PÅ PALLEN IGJEN: Henrik Kristoffersen med Hanenkammtrofeet etter at hankom på 2. plass i world cup-rennet i slalåm i Kitzbühel fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Før han slår fast:

- Det han gjør i Kitzbühel er over all forventning. Han er bare 19 år, men overrasker gang på gang med den stabiliteten han viser, sier alpineksperten.

Han minner om at Kristoffersens konkurrenter er godt kjent med forholdene i den beryktede slalåmtrasèen i Kitzbühel.

- Husk at konkurrentene har kjørt her i opptil ti år. Men Henrik er så allsidig og tar ting veldig fort. Ingen andre steder er som å kjøre i Kitzbühel, men han får vist i et bredt spekter hva han er god på, sier Elton Myhre.

Patrick Thaler fra Italia sikret tredjeplassen bak Norges slalåmkomet.

Hirscher kjørte misset
Hjemmehåpet Hirscher misset på en port i finaleomgangen og mistet dermed muligheten til å ta viktige poeng i sammenlagtkampen mot Aksel Lund Svindal. Han endte til slutt som nummer 24.

Sebastian Foss Solevåg var 1,94 sekunder bak på 12. plass, mens Jonathan Nordbotten havnet på 20. plass, med 2,54 sekunder opp til Neureuther.

Det var Nordbottens beste resultat i verdenscupen.

Dominerte i førsteomgang

Marcel Hirscher og Felix Neureuther var i en klasse for seg selv i første omgang.

Neureuther lå på annenplass, 38 hundredeler bak Hirscher, før finaleomgangen. Overraskelsemannen Luca Ärni (20) fra Sveits kom på startnummer 27 og kjørte ned til tredjeplass, 1,26 sekunder bak.

Ärni lyktes ikke like bra i finaleomgangen og noterte seg til slutt for en femteplass.

Leif Kristian Haugen (26) gjorde en stor feil på toppen og havnet ikke blant de 30 beste som fikk kjøre finaleomgangen.