MØTES: Hockeyguttas middel mot overvåking under OL i Sotsji, er å møtes ansikt til ansikt sier landslagssjef Roy Johansen (t.h.). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MØTES: Hockeyguttas middel mot overvåking under OL i Sotsji, er å møtes ansikt til ansikt sier landslagssjef Roy Johansen (t.h.). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Derfor snakker OL-sjefene i koder

Slik unngår Norges OL-deltakere overvåkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både telefonoperatører og internettleverandører har blitt pålagt å samarbeide med den russiske sikkerhetstjenesten i forkant av Sotsji-lekene.

På denne måten kan myndighetene overvåke utøvere, medlemmer av den olympiske- og paralympiske komité, verdens antidopingbyrå (WADA), personer fra idrettens voldgiftsrett (CAS), nasjonale olympiske komiteer, lagleger, tekniske assistenter og til og med renndommere.

Men dette bekymrer ikke lagene som TV 2 har snakket med.

Møtes ansikt til ansikt

– Vi har veldig klare regler for bruk av telefoner, nettbrett og forstyrrende elementer fra før av, sier landslagstrener Roy Johansen.

Blant de norske ishockeygutta er det likevel ikke overvåkingtrusselen i Sotsji som styrer telefon- og nettbruken. Johansen forteller at de interne reglene for bruk av elektronisk utstyr eksisterer på grunn av det sosiale.

– Vi ønsker at spillerne skal snakke sammen og være et lag på reiser. Ha den menneskelige kontakten som er nødvendig for at laget skal fungere, fortsetter han.

Han er derfor ikke særlig bekymret for de nye anbefalingene.

– Våre uttak og taktiske vurderinger blir uansett gjort i samlinger og spillermøter, sier Johansen.

KODER: Smøresjef Knut Nystad (t.h.)  forteller at allerede er varsomme med informasjonen de formidler.
Foto: Berit Roald / Scanpix
KODER: Smøresjef Knut Nystad (t.h.) forteller at allerede er varsomme med informasjonen de formidler. Foto: Berit Roald / Scanpix

Godt forberedt

TV 2 har også snakket med smøresjefen for det norske langrennslandslaget, som heller ikke er videre bekymret.

– Vi jobber allerede i koder, forteller Knut Nystad.  

Han utdyper ved å fortelle at alle produktene blir omtalt med et tall, og det tallet korresponderer med en liste, som ifølge Nystad er godt gjemt.

– Vi drar dit som gjester og vi er fullt klar over at alt vi gjør og sier, blir overvåket. Men vi har ikke noe å skjule, forteller han videre, og legger til at han overvåkingstrusselen trolig er sann, men velger å ikke være paranoid.

ROLIG: Per Arne Botnan sier han ikke har stort å skjule.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ROLIG: Per Arne Botnan sier han ikke har stort å skjule. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ikke skremt

Også landslagstreneren for skiskytterne, Per Arne Botnan, tar trusselen med slående ro. Han forteller at det har gått historier om at smørebua kanskje er avlyttet og lignende, men akkurat som Nystad har han også lite å skjule.

– Vi operer også med tall- og fargekoder. Også når vi snakker via radiosambandet bruker vi koder. Jeg tror det systemet som er lagt opp, er så bra at vi må bare stole på det, sier Botnan.

Tvungent samarbeid

Overvåkningssystemet SORM gir det russiske sikkerhetspolitiet FSB full oversikt over hva som til en hver tid rører seg i Sotsji under de olympiske lekene. I oktober i fjor avslørte den russiske journalisten Andrei Soldatov hvordan russiske myndigheter har pålagt alle telefon- og internettleverandører å integrere såkalte SORM-bokser i teknologien sin. Disse boksene vil gi FSB muligheter til systematisk å overvåke all kommunikasjon under OL.

Dagens Næringsliv fortalte i forrige uke at det amerikanske Bureau of Diplomatic Security advarer mot å ta med for mye IT-utstyr, på grunn av nettopp dette overvåkingsprogrammet.

Scenarioer

TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen har vært i Russland flere ganger. I november i fjor ble han og TV 2-fotograf Aage Aaune arrestert seks ganger, og fikk virkelig kjenne på hvordan russiske myndigheter opererer.

– Én ting er at det er ubehagelig på personlig plan, men enda viktigere er betydningen for selve arrangementet, sier Bogen. 

Han drar frem eksempler på forskjellige scenarioer, og spør seg hvor overraskende dopingtestene til WADA blir, dersom myndighetene allerede dagen før har snappet opp informasjonen.

Både Bogen og Aaune reiser til Russland under OL-lekene for å dekke den delen som ikke omhandler det sportslige. De legger begge igjen sitt eget utstyr, og tar med datamaskiner og mobiltelefoner som blir kastet ved hjemkomst.

Vil ikke konspirere

Olympiatoppen sier de er kjent med den informasjonen, men legger seg på samme linjene som resten.

– For oss har det ikke så mye å si. PST har fortalt om faren, men vi har ingen hemmeligheter som gjør at vi føler at dette bekymrer oss, forteller medierådgiver Halvor Lea.

Han mener man skal være forsiktig med å bli for konspiratorisk.

En annen aktør som ofte opererer i utenlandsk territorium er Statoil. De sier dette er en trussel de alltid forholder seg aktivt til i sitt arbeid.

– Vi ønsker ikke å knytte det spesielt til Sotsji, men vår tilnærming er at IT-sikkerhet er viktig, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.