MEDALJEGROSSISTER: Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus har sikret Norge fem OL-medaljer i alpint. Men utforgullet mangler fremdeles - 90 år etter at det første vinter-OL ble arrangert.      EPA PHOTO AFP/JEFF HAYNES/bp/jf
MEDALJEGROSSISTER: Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus har sikret Norge fem OL-medaljer i alpint. Men utforgullet mangler fremdeles - 90 år etter at det første vinter-OL ble arrangert. EPA PHOTO AFP/JEFF HAYNES/bp/jf

– En gåte at Norge aldri har vunnet OL-gull i utfor

Flere farlige konkurrenter kan hindre at Aksel Lund Svindal tar et historisk OL-gull i Sotsji.

EN GÅTE: Lars Elton Myhre mener det er en gåte at Norge aldri har tatt OL-gullet i utfor.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EN GÅTE: Lars Elton Myhre mener det er en gåte at Norge aldri har tatt OL-gullet i utfor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kitzbühel (TV 2 Sporten): Siden vinter-OL ble arrangert i Chamonix for første gang i 1924 har Norge sanket en drøss med gullmedaljer i alpint.

Bare på 1990 -og 2000-tallet sikret vintersportlegendene Kjetil Andrè Aamodt og Lasse Kjus Norge totalt fem medaljer av det edleste metallet i alpint.

Men Norge har aldri maktet å stikke av med OL-gullet i prestisjerennet utfor. 

OL-utforen har stått på programmet siden 1948, og i løpet av de 17 lekene har Norge samlet fire medaljer. Alle de fire medaljene i utfor er hederlige sølv, og samtlige i løpet av de fem siste mesterskapene.

- En gåte
TV 2 Sportens alpinekspert Lars Elton Myhre, som selv deltok i Torino-OL i 2006 og vinterlekene i Vancouver i 2010, har ingen god forklaring på hvorfor Norge mangler gullet i «alpinsportens formel 1».

- Det er nesten en gåte at Norge aldri har vunnet OL-gull i utfor. Det har vært så mange som har vært så nære. Hvorfor vi har så mange gull i super-G, og ikke i utfor, er det vanskelig å finne en god forklaring på, sier Elton Myhre til TV 2 Sporten, før han fortsetter:

- Utfor er høyrisiko, og ofte er den som tar de største sjansene som ofte vinner. Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Aksel Lund Svindal er mer kalkulerende løpere, som ikke tar de store sjansene fordi de hadde vinnersjanser i andre disipliner, poengterer han.

Flere rivaler
Foran Sotsji-OL er det nå knyttet store forhåpninger om at Aksel Lund Svindal skal ta alpingullet Norge mangler i samlingen i Sotsji. Utforrennet arrangeres 9. februar.

Lars Elton Myhre tror imidlertid flere alpinister kan snyte Lund Svindal for en utfortriumf.

KAN BLI HISTORISK .
Aksel Lund Svindal kan ta Norges første utforgull noensinne. Her prøver han hjelmen han og de norske alpinistene skal bruke under OL i Sotsji. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KAN BLI HISTORISK . Aksel Lund Svindal kan ta Norges første utforgull noensinne. Her prøver han hjelmen han og de norske alpinistene skal bruke under OL i Sotsji. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

- Skal jeg nevne to navn så vil jeg si Erik Guay fra Canada og Dominik Paris fra Italia som de verste konkurrentene til Aksel om utfor-gullet. Samtidig er det slik at værforholdene har mye å si. Dersom det for eksempel blir is, vil for eksempel Christof Innerhofer være en favoritt, understreker han.

- Umulig å komme utenom Aksel
Alpineksperten utpeker likevel Lund Svindal som den største favoritten.

Årsaken er enkel.

- Det går ikke an å komme utenom at Aksel er den store favoritten foran lekene i Sotsji. Han leder verdenscupen i utfor sammenlagt og har vunnet to utforrenn allerede denne sesongen. Han gjør sjelden feil, er fysisk veldig sterk og teknisk supersolid. Samtidig er det ikke slik at Aksel kan reise til Sotsji å hente gullet. Det er mange momenter som spiller inn, som vær, føre og utstyr, sier han.

- Tilfeldigheter har avgjort
Aksel Lund Svindal vet at konkurransen i utfor er knallhard, men har i likhet med Lars Elton Myhre ingen god forklaring på hvorfor Norge aldri har sikret seg utforgullet i de olympiske vinterleker.

- Vi hadde vel ingen utforgull i VM før jeg nå har tatt to, heller. Det er mange tilfeldigheter som spiller inn. Faktum er at en komplett alpinist som Kjetil André Aamodt vant mange super-G-renn, men bare ett utforrenn i karrieren. Det kan ha sammenheng med at han hele tiden deltok i mange disipliner, sier han.

- Alt må klaffe
Håvard Tjørhom poengterer at mye må klaffe dersom Lund Svindal skal skrive seg inn i historiebøkene som Norges første OL-gullvinner i prestisjeøvelsen utfor. 

- Han er jo i en veldig bra posisjon nå  og har vært i bra utforform hele vinteren. Men han må ha full klaff for å vinne i Sotsji, både når det gjelder vær og andre utfordringer han kan møte. Uansett er han en gullkandidat, det er det vi har jobbet for hele sesongen, sier han.

DEBATT:
Hvorfor tror du Norge aldri har tatt OL-gull i utfor?