PÅ VEI OPP: Sondre Holst Enger før første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Bodø i fjor Til høsten blir han lærling hos det sveitsiske laget IAM.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PÅ VEI OPP: Sondre Holst Enger før første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Bodø i fjor Til høsten blir han lærling hos det sveitsiske laget IAM. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Norsk sykkelkomet klar for profflag

Sondre Holst Enger skal sykle for sveitsiske IAM fra høsten av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har vært karakterisert som det største talentet i norsk sykkelsport, og flere store lag har vist interesse for den spurtsterke rytteren etter gjennombruddet i Glava Tour i fjor. 

TV 2 får nå bekreftet at sveitsiske IAM blir 20-åringens neste steg i karrieren.

– Dette er et drømmescenario, sier Atle Kvålsvoll.

Bra for utviklingen

Kvålsvoll er sportsdirektør til Holst Enger i Team Sparebanken Sør (tidligere Plussbank BMC), og har hjulpet til med å forhandle frem avtalen.

– Vi tror det er klokt for Sondres langsiktige utvikling å gå til IAM, legger han til. 

Horten-gutten - som vant bronse i U 23-VM i høst - skal sykle vårsesongen for Team Sparebanken Sør. Fra høsten blir han lærling (stagiaire) hos IAM og lagkamerat med ryttere som Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler og Thomas Löfkvist. 

Imponert over nivået

– Dette blir spennende, sier Sondre Holst Enger til TV 2.

Han forteller at han nettopp har vært på samling med IAM på Mallorca, og følte seg godt mottatt av sine kommende lagkamerater.

RÅSTERK: Sondre Holst Enger (t.v.) spurtet inn til tredjeplass og bronsemedalje i Landeveisrittet for U23  under sykkel-VM i Firenze 27. september i fjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RÅSTERK: Sondre Holst Enger (t.v.) spurtet inn til tredjeplass og bronsemedalje i Landeveisrittet for U23 under sykkel-VM i Firenze 27. september i fjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det var kult å se hvordan de har det. Det er et helt annet nivå på alt: De vasker klærne og syklene dine. Det eneste jeg trengte å gjøre var å spise, slappe av og sykle. Det var dritkult, sier Enger opprømt. 

– Hvordan var nivået på treningene?

– Jeg merket at det var et hakk opp. Det gikk virkelig unna på trening. Heldigvis sinket jeg dem ikke, svarer han og ler. 

– Hvorfor valgte du IAM?

– Jeg fulgte rådene fra Atle. Han vet hva han snakker om. I tillegg føler jeg at dette er et bra lag for meg. Hvis jeg hadde gått til et topplag, så hadde jeg endt opp som hjelperytter. Her kommer jeg til å få egne muligheter. 

Tror på proffstatus

IAM er ikke rangert på øverste nivå i sykkelsirkuset, men befinner seg på nivået under med prokontinental-status. 

– Når han blir tatt inn som stagiaire fra høsten, så er det stor sannsynlighet for at han blir proff for dem fra januar 2015. Jeg blir veldig overrasket om det ikke skjer. Men formalitetene rundt dette blir ikke klart før i august, forteller Kvålsvoll. 

IAM ledes av Kvålsvolls tidligere sportsdirektør Serge Beucherie.

– Det er dermed ikke tilfeldig at han går dit. Dette er et lag som jeg ønsket at han skulle kjøre for, sier Kvålsvoll. 

– Hvordan har interessen fra andre lag vært?

– Det har vært flere lag på banen. Vi hadde derfor flere tilbud å velge mellom, svarer den tidligere proffsyklisten, som også er treneren til Thor Hushovd. 

Hyller lagvalget

TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, mener at Holst Enger og Kvålsvoll har gjort et godt valg.

IMPONERT: Johan Kaggestad kaller Sondre Holst Engers valg «kjempesmart».
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IMPONERT: Johan Kaggestad kaller Sondre Holst Engers valg «kjempesmart». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette er kjempesmart. IAM er et lag som er i rivende utvikling, og som ikke er for stort. Sondre vil dermed bli godt ivaretatt, og her vil han få dyrket sin spisskompetanse. I tillegg er det et lag med store ambisjoner. Det viser de ikke minst ved at de har signert ryttere som Chavanel foran denne sesongen, forteller Kaggestad.

Han mener også at relasjonen Kvålsvoll og Beucherie blir viktig for sykkeljuvelen. 

– Atle har en meget solid standing i sykkelverden, ikke minst hos de som var lederne hans da han var aktiv. Det er en sikkerhet for Sondre at det fins en kommunikasjons-link mellom sjefene i laget og Atle.

Gleder seg til å følge Enger

Selv om Team Sparebanken Sør mister sin største profil og beste rytter, er de likevel fornøyd. 

– Et av målene våre da vi startet dette laget var å rekruttere en rytter til proffverden. Det er viktig for de andre på laget å se at det finnes en mulighet for å bruke Team Sparebanken Sør som et springbrett. I tillegg blir Sondre en svært spennende rytter å følge i fremtiden, sier Kvålsvoll.