Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk pasientskadeerstatning utbetalte 946 millioner kroner i erstatning i fjor. Det er ny rekord.

– Det er det største beløpet vi har utbetalt i erstatning løpet av et år, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk Pasientskadeerstatning.

Beløpet som er blitt utbetalt til kreftpasienter er tredoblet på fire år. Norsk Pasientskadeerstatning utbetalte i fjor hele 167 millioner kroner til pasienter med kreft og svulster.

– Godt

Ingrid Hemmingsen i Tromsø er en av dem som har fått erstatning, fordi sykehuset glemte å ta en prøve.

– Det føles veldig godt fordi ungene mine også har vært skadelidende. De har hatt en mamma som har vært syk i mange år og og ikke kunnet deltatt så mye som jeg kunne ønske i deres aktiviteter, sier hun til TV 2.

Allerede i 2006 ble hun utredet for kreft men da glemte legene å ta biopsi. Først to år senere fikk hun diagnosen bryst kreft med spredning til lymfene. 

At 2013 var et rekordår for pasientskadeerstatninger er ikke tilfeldig, mener Hemmingsen.

– Det sier sitt om at her gjøres det mye feil, sier hun til TV 2.

Håper tallene tas på alvor

Selv er tobarnsmoren glad for at hun iallefall slipper å bekymre seg over økonomien, men hun håper myndighetene og helsevesenet tar rekordtallene på alvor.

For en erstatning kan ikke gjøre alt godt igjen for en feilbehandlet pasient, understreker hun.

– Jeg har varig tapt helse fordi de har gjort en feil, de har slurvet. Jeg har fått en kronisk lidelse og må ta medisiner og gå til behandling livet ut. Jeg lever med frykten for infeksjoner, og blir lagt inn på sykehus stadig vekk. Jeg kan ikke planlegge livet mitt 100 prosent fordi jeg vet aldri. Det å være frisk betyr egentlig alt. Når man blir syk merker man hvor mye det betyr.