Her er alpinlandslagets hemmelige Sotsji-våpen 

- Det er litt som «Google Street View», gliser Aksel Lund Svindal om alpinistenes nye høyteknologiske verktøy.

Kitzbübel (TV 2 Sporten): Alpinlandslagets støtteapparat har gått til anskaffelse av et nyutviklet verktøy med seks kamera som gir en unik mulighet til å filme alpintraséene i 360 grader.

HEMMELIG VÅPEN: Tron Moger tester her alpinlandslagets hemmelige våpen for første gang. Foto: Christian Thorkildsen, TV 2 Sporten.
HEMMELIG VÅPEN: Tron Moger tester her alpinlandslagets hemmelige våpen for første gang. Foto: Christian Thorkildsen, TV 2 Sporten.

Det «hemmelighetsstemplede» kameraet blir for første gang tatt i bruk i helgens verdenscuprenn i Kitzbühel. Det høyteknologiske verktøyet er utviklet av ingeniørselskapet Cowi.

Vil gi Norge en fordel
Det er imidlertid først og fremst i Sotsji støtteapparatet sikter på at den nye teknologien skal sikre Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud et forsprang i forhold til konkurrentene.

- Ja, det skulle kanskje vært hemmelighetsstemplet. Støtteapparatet vil filme løypen dagen før med dette kameraet og da er vi bedre forberedt på hva som kommer på renndagen. Det er lettere å få oversikt over terreng, kanter og blindpunkter når du har et slikt 360 graders kamera. Disse kan vi zoome inn og ut på.  Vi driver med en detaljidrett der det handler om å dytte 100-deler i riktig retning, og da er det mulig dette hjelper oss litt, forklarer Kjetil Jansrud om den nye teknologien til TV 2 Sporten.

- Hvorfor har dette kameraet blitt beskrevet som hemmelig?

- Det er først og fremst med tanke på konkurrentene. Et land som Østerrike bruker omtrent like mye penger på nyvinninger som vi har som budsjett til sammen. At vi har noe som ikke de har tenkt på, og som kan hjelpe oss, gir jo litt tilfredsstillelse, gliser Jansrud, før han slår fast:

- Spesielt i OL, der vær og andre ting kan føre til at vi kun får trent i løypen en gang, kan dette gi oss en fordel. OL-løypen er allerede blitt endret og med dette kameraet får vi en mulighet til visualisering og se på hvilke detaljer som blir ekstra viktige.

Blir viktig i Sotsji
Aksel Lund Svindal er svært fornøyd med landslagsledelsens innovative grep.

- Vi skal prøve det litt i Kitzbühel, men det er mest i OL dette blir viktig. Det gir oss rett og slett en mulighet til en besiktelse av løypen uten å renne. Det er en slags «Google Street View-teknologi». Riktignok må vi ha hjelp av noen i Oslo til å sy det sammen, men etterpå kan vi bruke bildene effektivt og enkelt for en gjennomgang av løypen, forteller Lund Svindal til TV 2 Sporten.

Og legger til:

- I OL kan vi ha uflaks med dårlig vær og sikt og slike ting. Det kan føre til at vi kommer til renndag og føler oss dårlig forberedt. Ved hjelp av dette kameraet har vi imidlertid gått nøye gjennom løypen på forhånd foran PC-skjermen, og du får en følelse av at du har kjørt før. Det gir oss et forsprang i forhold til konkurrentene, sier 32-åringen fornøyd.

- Alle spionerer på alle
Han er spent på hvordan spesielt Østerrike – som bruker flere titalls millioner kroner på teknologiske verktøy – vil reagere på Norges 360-graders kamera.

- Det blir jo litt at nasjonene spionerer litt på hverandre i verdenscupen. At Håvard Tjørhom sklir ned løypen med seks kamera som er satt sammen vil nok bli lagt merke til. Østerrike, som bruker enorme ressurser på forskjellig utstyr, kommer nok til å prate litt om det, smiler han.

- Derfor er det kult at vi på Norges landslag har mulighet til å samarbeide med folk som er så kunnskapsrike og lager verktøy som er bedre enn det lagene med de største budsjettene har, fortsetter Lund Svindal – og smiler lurt.