NY LOV: Denne pakaten ble laget til støtte for Anders Jacobsen under verdenscup i Vikersund. Ifølge en ny lov i Russland må slike plakater under OL forhåndsgodkjennes av en notarius publicus. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
NY LOV: Denne pakaten ble laget til støtte for Anders Jacobsen under verdenscup i Vikersund. Ifølge en ny lov i Russland må slike plakater under OL forhåndsgodkjennes av en notarius publicus. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Russerne kan kreve godkjenning av tilskuerplakater i OL

Ny lov regulerer hva folk får vise frem på idrettsarrangement.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forkant av OL har russiske myndigheter vedtatt en ny lov. Den regulerer atferden til tilskuere på idrettsbegivenheter, skriver langrenn.com.

Kort oppsummert må publikum som ønsker å ha plakater med seg på idrettsarrangementer først få den godkjent og attestert. Loven sier blant annet at man ikke kan «fornærme andre» ved bruk av plakater og bannere. Noe som gir rom for tolkninger.

Nettavisen Znak.com omtaler loven, som man egentlig ikke er helt sikker på hvordan vil bli håndhevet under OL i Sotsji. Loven vil også være gjeldende under fotball-VM i 2018.

– Blir vanskelig å være publikum

TV 2s utenriksreporter og Russland-kjenner Øystein Bogen sier det blir svært vanskelig å være publikum under OL. Han er heller ikke overrasket over loven.

– Denne loven sier at en utlending må få oversatt og godkjent plakaten hos en notarius publicus i Russland i forkant av arrangementet. Plakaten kan heller ikke være større enn 1,5 ganger to meter, sier han.

– Jeg lurer også på om noen får med seg en kubjelle inn på et anlegg under OL, legger han til.

Myndighetene kan gjøre som de vil

Den erfarne utenriksreporteren sier at loven føyer seg inn i rekken av lover man ikke vet hvordan man skal håndheve, eller forholde seg til.

– Det skal ikke mer til enn at en politimann ikke liker trynet ditt, så får du kjenne lovens fulle tyngde. I forrige uke ble en enslig protestant med et homoregnbueflagg langs løypen til OL-ilden lagt i bakken og satt i fengsel, forteller Øystein Borgen, som selv er blitt utsatt for trakassering av russisk politi.

I forkant av lekene er det varslet mange aksjoner fra ulike grupperinger i verdenssamfunnet mot forhold i Russland. Det gjelder alt fra protester mot lover mot homofile og behandlingen av politiske fanger. Tilskuerloven vil gi myndighetene lovlig grunn til å sensurere forsøk på å komme med politiske ytringer fra tribuneplass.

 Det er tidligere kjent at OL i Sotsji ikke blir noen folkefest. Ytterst få reiser for eksempel fra Norge for å heie på sine helter. Terrortrusselen har gjort at det allerede er en jernring rundt byen.

Tilskuerloven inneholder også en rekke andre bestemmelser, som kan leses mer om på sidene til avisen Rossiyskaya Gazeta.