Iskaken i Gudbrandsdalslågen er 80 meter i diameter. Foto: Rolf Handeland
Iskaken i Gudbrandsdalslågen er 80 meter i diameter. Foto: Rolf Handeland

Se hva som dukket opp i Gudbrandsdalslågen

Den digre pannekaken ute i elven er 80 meter i diameter. Her er forklaringen.

Ute i elven Gudbrandsdalslågen ligger det nå en diger trill rund skive. Naturen selv er byggmester, og byggematerialet er is.

Roterer

– Den fantastiske issirkelen dannes i kuldeperioder, forteller Rolf Handeland, som har tatt bildet.

Sirkelen er et sted mellom 60 og 80 meter i diameter, og roterer langsomt rundt. En runde tar omkring en time.

Bakevje

Slike skiver av is er ikke så uvanlige. Under ser du en mindre og kjappere utgave, som dannet seg i Sheyenne River i Nord-Dakota.

Slike sirkler danner seg bare i kaldt og stille vær.

Kald luft er tyngre enn varm, og samler seg over elvene som renner langs forsenkninger i terrenget. Elvevannet fryser litt og litt, og der isen samler seg i bakevjer blir de små isflakene drivende i sirkel samtidig som isen bygger seg tykkere og tykkere. 

Friksjon

Friksjonen mellom isen i platen og isen inne ved land gjør at platen ikke fester seg. Runddansen fortsetter helt til platen kiler seg fast, eller til at det blir så kaldt at den fryser fast.

Gudbrandsdalslågen

Gudbrandsdalslågen renner gjennom Gudbrandsdalen, og er en av de lengste elvene i Norge. Den starter i Lesjaskogsvatnet, renner gjennom Dovre, Sel, Nord- og Sør-Fron, Ringebu og Øyer, og ender 204 kilometer lenger nede i Mjøsa ved Lillehammer.

Tar du bilder av merkelige fenomen ute i naturen? Del dem med oss på facebooksiden til storm.no, så skal vi forsøke å finne forklaringen.