Disse skal sikre Lund Svindal Sotsji-suksess

Et stort team skal sørge for at Aksel Lund Svindal (32) skal kjøre fortest mulig ned utfortraséen i Sotsji.

Kitzbühel (TV 2 Sporten): Aksel Lund Svindal nevnes som en av de største gullkandidatene både i utfor og super-G i Sotsji-OL om drøye to uker.

I ryggen har imidlertid Norges største alpinstjerne et stort team som skal sørge for at skiene går fortest mulig, støvlene sitter som de skal, teknikken er i orden og ikke minst at den fysiske biten alltid er på topp. 

- Hjelper meg å prestere hele veien
- Jeg er først og fremst avhengig av støtteapparatet for å kunne bli best mulig forberedt til å vinne renn og særlig for å prestere hele veien, forteller en fornøyd Aksel Lund Svindal til TV 2 Sporten.

Og slår fast:

- Hadde jeg reist for eksempel alene med en eller to mann i støtteapparatet så kunne jeg kanskje fått til noen resultater av og til. Men det ville vært umulig å være stabil, understreker han.

I tillegg til de ansatte i støtteapparatet på alpinlandslaget har Lund Svindal med seg egne folk fra skiprodusenten Head.

- Fordelen med å kjøre på det kanskje beste skimerket i verden er at de som fikser utstyret vårt er de beste folkene i verden. Skal du vinne er du avhengig av at utstyret helst funker litt bedre enn de andre, sier han.

- Gjør det lille ekstra
32-åringen roser samtidig trenerteamet for å alltid gjøre det lille ekstra.

- Når det gjelder trenerne våre så er det litt mer kompleks. For at det skal fungere må de fulle mange roller. Vi er avhengige av at folk er villige til å ta i et tak og ikke teller arbeidstimer, og jobber som et lag hele veien. Da vi for eksempel var på treningsleir i Argentina før sesongen var det våre trenere som var først oppe om morgenen og sent oppe om kveldene for å sette treningsløypen. De gjør hele tiden de beste forberedelser for at treningene våre skal bli bra, skryter han. 

- Hvilken trygghet gir det deg å ha et slikt støtteapparat i ryggen før OL i Sotsji?

- Det viktigste er at når vi kommer til OL så er ingen andre like godt forberedt som oss. Når vi kommer til OL så blir det vanskeligere å justere, for da får vi for eksempel bare to timer til treninger og det er vanskelig å få gjort noe ekstra, svarer han.

FORNØYD: Hovedtrener Håvard Tjørhom er fornøyd med støtteapparatet som skal sørge for at Lund Svindal får suksess i Sotsji.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORNØYD: Hovedtrener Håvard Tjørhom er fornøyd med støtteapparatet som skal sørge for at Lund Svindal får suksess i Sotsji. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

- Et bra sammensatt team
Hovedtrener Håvard Tjørhom mener alpinlandslagets støtteapparat har noe unikt ved seg.

- Vi har et veldig bra team som er sammensatt av veldig mange forskjellige folk både med tanke på bakgrunn og alder. Det gjør at de har ulike innfallsvinklinger på ting. Vi som er her nå har jobbet sammen lenge og alle har en viktig oppgave. Hele teamet er med både i treningsesongen og rennsesongen, forteller han.

- Sammenlignet med de nasjonene vi konkurrerer med, som for eksempel Østerrike, Italia, Frankrike, Sveits og USA,  så er vi nok imidlertid mindre folk. Men jeg føler at vi har den kompetansen vi trenger og ikke trenger å være flere. Dessuten har vi bra folk på kontoret som ligger foran konkurrentene på blant annet dressutvikling. At andre nasjoner kopierer oss sier oss at vi har mange flinke folk, konstaterer suksesstreneren.

Slik beskriver Lund Svindal de viktigste i støtteapparatet:

Håvard Tjørhom, hovedtrener:

- Han er sjefen min og har ansvaret for alt vi gjør rundt logistikk og lignende. Han er også  skitrener.

Asmund Andersen, manuell terapeut:

- Han har ansvaret for at helsen min er i orden.

Franz Gamper, teknikk trener:

- Fartstrener som sier i fra når du kjører dårlig!

Tron Moger, fartstrener:

- Utforsjef og skitrener og som tilbakemeldinger på teknikk.

Stefan Berthold, service:

- Han fikser utstyret mitt og lager de raskeste utforskiene i verden

Hubert Immler, service:

- Støvelservice og støvelingeniør som bygger støvlene slik at de passer perfekt!

Bernd Fedt:

- Assistenten til Stefan og med i det teamet som lager de beste utforskiene! Den gjengen jeg har her er j*** bra, sier en strålende fornøyd Lund Svindal.