Stabæk-trener Øyvind Eide (32) slipper sparken, selv om han har innrømmet at han har oppført seg upassende overfor spiller Leni Larsen Kaurin (32).
Stabæk-trener Øyvind Eide (32) slipper sparken, selv om han har innrømmet at han har oppført seg upassende overfor spiller Leni Larsen Kaurin (32).

NFF om trakasseringssaken: – Kunne ikke fortsatt som landslagstrener

Fotballforbundet har forklart seg for Idrettsforbundet i trakasseringssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stabæk ga trener Øyvind Eide en skriftlig advarsel for upassende oppførsel mot tidligere spiller Leni Larsen Kaurin.

Nå involverer Norges Idrettsforbund (NIF) seg i saken. De ønsker å ettergå prosessen som ledet frem til avgjørelsen.

Fornøyd med NFF

– Vi har vært i kontakt med Fotballforbundet for å høre hvordan de har håndtert og vurdert saken. Etter det vi har fått vite så langt så har de fulgt opp denne saken grundig, sa Håvard Øvregaard i Idrettsforbundet da han gjestet TV 2 Sport tirsdag.

Det var NRK som først skrev om NIFs involvering.

NFF har lagt frem det de har gjort i saken til Idrettsforbundet og er klar på at Øyvind Eide ikke kunne fortsatt i en trenerrolle hos dem basert på hva som er kommet frem.

– Vi kjenner ikke alle detaljer i denne saken, og det er klubben som arbeidsgiver som må fatte beslutningen på selvstendig grunnlag. Men basert på det som treneren faktisk har erkjent, ville det ikke vært mulig for en landslagstrener å fortsette i jobben, sier NFFs kommunikasjonsdirektør Svein Graff til Dagbladet.

Stabæk forstår lite av den vurderingen all den tid de har kommunisert noe annet til dem.

– Det jeg er blitt infomert om er at NFF har gransket denne saken. Jeg har forstått det slik at de er fornøyd med det Stabæk har gjort. Det er det de har kommunisert til oss, sier sportslig leder for Stabæk fotball kvinner Richard Jansen som ikke har noen ytterligere kommentarer.

Jansen er for øvrig også nestleder i Serieforeningen for kvinnefotball og sitter i valgkomitéen i NFF.

Håvard Øvregaard er rådgiver i prosjektet mot seksuell trakassering i idretten, og Idrettsforbundet ønsker å kvalitetssikre prosessen som er gjennomført. 

– Det er viktig for oss i NIF og norsk idrett at man har tro på at det er nulltoleranse for seksuell trakassering i idretten, at det skal være verdt å si fra og at når utøvere gir beskjed så blir det tatt på alvor.

NIFs retningslinjer på hvordan man skal håndtere rapporter om seksuell trakassering er klar.

– Skal følge opp saken

NIF mener det er uholdbart dersom en rapport om upassende oppførsel ikke blir tatt videre.

– Med en gang noen i klubben får beskjed om seksuell trakassering skal det gjennomgås. Man skal vurdere om man mener det er helt uberettiget eller ikke. Så sant de ikke føler seg helt trygg på at dette er feilaktige påstander så skal man følge opp saken, forklarer Øvregaard.

Leni Larsen Kaurin sa fra om det hun opplevde som trakassering i november, men noe fremgang i saken ble det ikke før landslagsvenninne Lisa-Marie Woods publiserte en anonymisert blogg om emnet 9.januar.

Øvregaard presiserer at det er for tidlig å si hva NIF vil foreta seg videre, og at de ikke har vurdert Stabæks håndtering av saken.

– Det som er helt klart er at når treneren gjør noe upassende så må det ha en konsekvens. Det er verd å merke seg at klubben har gitt en reprimande, og at det i så måte har fått en konsekvens, sier Øvregaard.

– Stabæk har gjort en vurdering som går på arbeidsforholdet, men vi har også ett idrettslig regelverk. Det er ikke gjort noen prøve av denne saken mot det regelverket.

Serieforeningen har tiltro til Stabæk

Leni Larsen Kaurin reagerte sterkt på at treneren fikk beholde jobben og skrev følgende i en SMS til TV 2 mandag:

«Må det en voldtekt til? At han beholder jobben var ingen overraskelse, men det er veldig dramatisk for veien videre for Stabæk. Det vitner om ansvarsfraskrivelse og uvitenhet i Stabæk. De har ikke skjønt at for all slags trakassering bør det være nulltoleranse. Er det virkelig slik at man må kunne dokumentere voldtekt før man blir tatt på alvor?»

Til Budstikka sier hun at hun vurderer å ta rettslige skritt mot Stabæk.

Leder for Serieforeningen for kvinner, Ulla Britt Wiig Kristensen, sier til TV 2 at de har tillit til Stabæks håndtering av saken.

– SKF har tillit til at styret i Stabæk har håndtert saken på en grundig måte og fattet vedtak om skriftlig irettesettelse ut fra de opplysninger de er kjent med.