BEKYMRET: Amerikanske myndigheter er bekymret for sikkerheten ved OL i Soji etter nye indikasjoner på at det kan komme til å skje et terrorangrep under de olympiske lekene. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk
BEKYMRET: Amerikanske myndigheter er bekymret for sikkerheten ved OL i Soji etter nye indikasjoner på at det kan komme til å skje et terrorangrep under de olympiske lekene. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk

Ny «sort enke» gjør USA bekymret før OL

USA tilbyr Russland militær hjelp under de olympiske leker.

Amerikanske myndigheter er svært bekymret før Sotsji-OL.

Ny etterretning viser blant annet at en ny såkalt «sort enke», kvinner som blir selvmordsbombere etter å ha mistet mannen sin, planlegger å angripe et mål i Russland.

Mistet ektemannen

Kvinnen er identifisert som Ruzana Ibragimova. Hun skal ifølge amerikanske etterretningskilder ha lovet å hevne ektemannen gjennom et angrep rettet mot OL i Sotsji. Ibragimovas ektemann var med i en islamistisk gruppe, og ble drept i et angrep utført av russiske sikkerhetsstyrker i fjor. 

Russiske myndigheter har ettersøkt Ibraimova, og skal ha lett gjennom flere hoteller uten resultater. 

Etterlysningsplakater av kvinnen skal nå være hengt rundt i Sotsji. 

Det fryktes også at andre sorte enker også kan ha avlagt løfter om å angripe OL.

– Krig på lavbluss

Det er foreløpig ikke kjent om det blir foretatt noen nye sikkerhetstiltak rundt denne nye trusselen, melder CBS. Det har likevel vært kjent lenge at mange er bekymret for sikkerheten i årets OL etter to terrorangrep i Russland i romjulen.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen beskrev før nyttår situasjonen i Nord-Kaukasus som en krig som har gått på lavbluss i mange år. Denne delen av Russland er befolket av muslimer, og mange ble radikalisert etter krigene i Tsjetsjenia. Dette har spredt seg til naborepublikkene Dagestan og Ingusjetia, forklarer forskeren.

USAs militære sier at de er klar til å trå til med fly og marinefartøyer, inkludert to skip som nå er i Svartehavet, til støtte for Russland om OL i Sotsji trues av terrorister.

Pentagon tilbyr

Tilbudet er framsatt av Pentagon som følge av meldinger om mulige terrorangrep mot vinter-OL som har skapt bekymring i USA.

– USA har tilbudt sin fulle støtte til russiske myndigheter mens de gjennomfører sine sikkerhetstiltak rundt vinter-OL, sa Pentagons talsmann, kontreadmiral John Kirby mandag.

I en erklæring sier han at både skip og fly vil være tilgjengelige, i samråd med russiske myndigheter.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel har allerede tidligere i en samtale med sin russiske kollega Sergej Sjoigu tilbudt amerikansk støtte.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har gjennomgått forskjellige planer for evakuering av amerikanske statsborgere fra Sotsji i tilfelle det oppstår en krise.