FARLIG RØYK: Eternitt og asbestolux-plater som finnes i mange gamle bygg, avgir farlig asbeststøv når de brenner. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix
FARLIG RØYK: Eternitt og asbestolux-plater som finnes i mange gamle bygg, avgir farlig asbeststøv når de brenner. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

Advarer mot asbestfare i brannområdet

Røyken fra gamle bygg kan være farlig for de som oppholder seg i nærheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asbest-ekspert Tom Eriksen i Eriksen HMS AS kan se på bildene fra Lærdal at bygningsmaterialer med asbest har gått med i brannen.

– Det ligger knust eternitt, og det ligger asbestolux-plater rundt en telekiosk, blant annet. Det er en reell risiko for spredning av asbestfibre i området, sier Eriksen til TV 2.

Den sterke vinden i området gjør spredningsfaren større.

– Det er en fiber som i dette tilfellet oppstår fordi bundet fiber sement vil eksplodere og frigjøre fibre. Folkehelseinstituttet har gått ut og advart mot fiberspredning i forbindelse med brann, forklarer Eriksen.

Svært helseskadelig

Asbestholdige materialer ble tidligere mye brukt som isolasjonsmateriale i bygg. Men stoffet viste seg å være svært helseskadelig. Innånding av asbestfibre kan blant annet føre til lungekreft.

Siden 1980 har bruk av asbest vært forbudt, men fortsatt eksisterer stoffet i mange gamle bygg.

Arbeidstilsynet stiller strenge krav til håndtering av asbestholdige materialer.

Asbestholdige materialer er i utgangspunktet ufarlige, men støv som frigjøres når de blir utsatt for en belastning, er svært helseskadelig.

– Vi vet at asbest i dag er den største dødsårsaken i yrkesfag, og det er strenge regler for dette, sier Tom Eriksen.

Vernemaske gir god beskyttelse mot asbeststøv.

Mange pustet inn røyk

Helse Førde opplyser at mer enn 400 pasienter har vært til legesjekk etter storbrannen. Rundt 100 pasienter ble søndag behandlet etter å ha pustet inn røyk. Ingen ble vurdert til å ha alvorlige røykskader.

23 hus er mer eller mindre brent ned etter brannen i Lærdal. 16 av disse er bolighus.

FØR OG ETTER BRANNEN: Bildene viser de omfattende skadene. Foto: TV 2
FØR OG ETTER BRANNEN: Bildene viser de omfattende skadene. Foto: TV 2